Παρουσίαση με αφορμή τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα
Μπορεί και να καταγραφεί σαν μια από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία αιώνων της Παλαιοχριστιανικής του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου η εκδήλωση που διοργανώνει η Πανευρυτανική ΄Ενωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Ευρυτανίας. Η εκδήλωση έχει θρησκευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα και ουσιαστικά θα συστήσει τον σπουδαίο αυτό θρησκευτικό και αρχαιολογικό χώρο της Ευρυτανίας στην Αθήνα. Το πρώτο μέρος της με τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, όπου και θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ριζαρείου (Βασ. Σοφίας 24, Στάση Ευαγγελισμός) και εν συνεχεία ομιλία στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Στάση Ευαγγελισμός), με θέμα: «Ο Άγιος Λεωνίδης Κλαυσίον και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα».
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και τον λόγο θα πάρουν οι ομιλητές τους Ανδρέα Λαμπρόπουλο, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π. με θέμα: «Στοιχεία για την αρχιτεκτονική της βασιλικής τον Αγίου Λεωνίδη Κλανσίον Ευρυτανίας».
Θα ακολουθήσει η κα Αθανασία Τσόκα, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κι επιβλέπουσα τις ανασκαφές με εισήγηση: «Τα νεώτερα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στην παλαιοχριστιανική βασιλική τον Αγίου Λεωνίδη»
Τέλος η κα Μαρία Παναγιωτοπούλου-Μποτονάκη, Φιλόλογος, Διευθύντρια Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας θα μιλήσει με θέμα: «Ψηφίδες από το βυζαντινό παρελθόν της Ευρυτανίας».
12.30′- 12.40′ Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον ερευνητή της τοπικής μας ιστορίας κ. Δημήτριο Φαλλή.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Τα ιστορικά στοιχεία του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου
Η διαδρομή από θρησκευτικό τόπο στον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Ευρυτανίας
Ο ναός του στο Κλαυσί που χρονολογείται στον 5ο -6ο αι. ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, εξωτερικών δια-στάσεων 28 Χ 18,50 μ., με εγκάρσιο κλίτος, στα άκρα του οποίου διανοίγονται ημικυκλικές αψίδες, δημιουργώντας τρίκογχη την κάτοψη του ανατολικού τμήματος και νάρθηκα στα δυτικά, χωρίς προσκτίσματα. Στα μέσα του 6ου αι. καταστράφηκε πιθανότατα από σεισμό και κατόπιν από πυρκαγιά.
Το σπουδαιότερο στοιχείο του είναι το ψηφιδωτό του δάπεδο, το οποίο διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του και διακοσμείται με γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα και παραστάσεις εμπνευσμένες από το ζωικό βασίλειο (παραστάσεις με ζώα, πτηνά και ψάρια), που δημιουργούν ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο σύνολο. Σημαντικές πληροφορίες για το ίδιο το μνημείο, αλλά και για την τοπική εκκλησιαστική κοινότητα αντλούμε από οκτώ (8) αφιερωματικές επιγραφές που διασώθηκαν στο ψηφιδωτό δάπεδο. Από την ανωδομή της βασιλικής διατηρήθηκαν σε μικρό ύψος οι περιμετρικοί τοίχοι και ελάχιστα λείψανα του συνθρόνου στην κόγχη του ιερού.
Αποκαλύφθηκε ύστερα από αιώνες, το 1956, μετά από έντονες βροχοπτώσεις και οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στο χώρο έγιναν το 1958-59 από τους Μ. Χατζηδάκη και Π. Λαζαρίδη με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρίας. Οι εργασίες συντήρησης για την προστασία του ψηφιδωτού έγιναν αρχικά από τον Ι. Κολέφα (1965-66) και επαναλήφθηκαν τα έτη 1975 και 1990.
Το 2011 η περιοχή γύρω από την βασιλική κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος και θεσμοθετήθηκε από το ΥΠΠΟΑ Ζώνη Α” απολύτου προστασίας. Από το 2017, με αφορμή την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου κελύφους προστασίας και ανάδειξης της βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη, η ΕΦΑ Φθιώτιδας & Ευρυτανίας διενεργεί στην περιοχή ανασκαφικές έρευνες με σημαντικά για την ιστορία του μνημείου αποτελέσματα.