Μπάμπης Τσέλος
Εκπαιδευτικός, λογοτέχνης, ζωγράφος
Άλλη μια μεγάλη απώλεια ενός διακεκριμένου Ευρυτάνα, αυτή του λογοτέχνη και ζωγράφου Μάκη Τσέλου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 65 του χρόνια και στον οποίο αφιερώνεται η στήλη του Ευρυτάνα αυτής της εβδομάδας. Οι περισσότεροι τον αποκαλούν ακόμα και στο τελευταίο τους αντίο ‘δάσκαλο’ και μιλούν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το ήθος και τον ζήλο του, που άφησε ανεξίτηλο το εικαστικό και λογοτεχνικό του στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της Ρούμελης αλλά και όλης της Ελλάδας.
‘Καλλιτέχνης που με μοναδική επιδεξιότητα ζωγράφισε τοπία της Ρουμελιώτικης φύσης και απέδωσε με το πινέλο του αλλά, πρωταρχικά, με την παρατηρητικότητα και την ευαισθησία που τον διακρίνει το φυσικό περιβάλλον, αλλά και πορτραίτα, και προβληματισμούς ή ψυχικές ανησυχίες, αποσπώντας θετικά σχόλια τόσο από τους κριτικούς, όσο και από το κοινό’. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα σχόλια που δέχτηκε από τους κριτικούς για το έργο του.
Ο Μπάμπης Γ. Τσέλος γεννήθηκε το 1955 στη Βράχα Ευρυτανίας και ζούσε μόνιμα στη Νέα Βράχα Σταυρού Λαμίας. Είναι δάσκαλος. Σπούδασε επίσης Ζωγραφική και Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε εικαστική Αγωγή στα σχολεία, στο Π.Ε.Κ. Λαμίας και σε εικαστικά εργαστήρια. Ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών Συγγραφέων, του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.), μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας(Ε.Ε.Τ.Ε.).
‘Όταν ήμουν στο Δημοτικό Σχολείο, στη Ά Δημοτικού, είχα μια δασκάλα που με αγαπούσε πάρα πολύ γιατί ήμουν ο μικρότερος της τάξης. Έφτιαξα τότε ένα σκίτσο με το μολύβι, το πήρε τότε και το έδειξε και στις άλλες τάξεις’’. Έτσι περιέγραψε την πρώτη φορά που θυμόταν ότι ζωγράφισε και που ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. ‘Για να κάνεις τέχνη πρέπει ή να είσαι απομονωμένος ή να έχεις πάθος με κάτι ή να έχεις ανάγκη’, δήλωνε για αυτή την ανάγκη του για δημιουργία.
Μια πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα
‘Η τέχνη είναι μία, απλώς μπορείς να της εκφράσεις διαφορετικά, ή με τον λόγο ή με την ζωγραφική ή με τη μουσική ή με την αρχιτεκτονική. Μια είναι όμως η τέχνη.’ Αυτή ήταν η άποψή του για την καλλιτεχνική έκφρασή και ο ίδιος την εξέφραζε και έμπρακτα, μια και είχε μια πλούσια δημιουργικότητα παράλληλα στη συγγραφή και την ζωγραφική, κερδίζοντας εξίσου την αναγνώριση.
Το συγγραφικό του έργο
Τα έργα του χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες, αυτά που συνδέονται με τα εικαστικά που έχουν όλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα: «Εικαστική Αγωγή» τόμος 1, «Μαθήματα Αισθητικής Αγωγής» εκδ. σμυρνιωτάκη εγκρ. Από το ΥΠΕΠΘ, «Χαρτοδιπλωτική» εκδ. Σμυρνιωτάκη, «Αφίσες για το Νηπιαγωγείο» εκδ. Δίπτυχο. Τα καθαρά λογοτεχνικά με εκδόσεις ποιητικών συλλογών, όπως τα: «Πορεία κι όνειρα», «Δωμάτιο», «επιστροφή στο παρόν», «Οι Μαίανδροι του χρόνου», «Ψυχή του λίθου», «Υπότιτλοι σιωπής» και το διήγημα «Το φεγγάρι του Αφιόν». Τέλος έγραψε μια σειρά από Λαογραφικά και Ιστορικά βιβλία κυρίως για την Ευρυτανία και τον τόπο καταγωγής του την Βράχα: «Άγιος Νικόλαος Βράχας και Νέας Βράχας», «Τατάρνα Ευρυτανίας» για το έτος Ελληνικής Παράδοσης 1978 και «Βόρεια του Ευρίπου» Interkid 1987 (έπαινος ΥΠΕΠΘ).
Ο ζωγράφος
Μοναδικές και οι απεικονίσεις του πάνω στον καμβά, με προσωπογραφίες, τοπία και έργα με λυρισμό και κυρίως με επιρροές από τον κυβισμό σε πορφυρά χρώματα. Στις εκθέσεις ζωγραφικής του, παρουσιάστηκαν οι σειρές : «Συνθέσεις», «Έννοιες», «Ρίζες», «Μοτέρ», «Τοπία Α», «Τοπία Β», «Τοπία Γ», «Ευρυτανία», «Λαϊκή Αγορά», «Παρουσίες», «Εκρήξεις».
Σε εκθέσεις γελοιογραφιών η πολυβραβευμένη σειρά «Διογένης».
Οι διακρίσεις
Ο Μπάμπης Τσέλος ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν για το έργο τους εν ζωή. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα γράμματα και τις τέχνες από τον Δήμο Καρπενησίου τον Απρίλιο του 2019, τον Δήμο Λαμιέων, τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, τους πολιτιστικούς φορείς του Σταυρού Λαμίας την ίδια χρονιά. Για την προσφορά και το έργο του, τον τίμησαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Δήμος Λαμιέων, το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σταυρού, Σ.Σ. Λιανοκλαδίου και Ν. Βράχας, σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2019 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. «Όλοι μας έχουμε ταλέντα. Σκοπός είναι να ανακαλύψουμε το ταλέντο μας και να το καλλιεργήσουμε…», είχε πει και αυτή ήταν η αποστολή του να δείχνει σε νέους ανθρώπους το δρόμο της μόρφωσης μέσω της αρμονίας και της αισθητικής. Για την ποίησή του έχει λάβει πολλά βραβεία, επαίνους και διακρίσεις. Για το βιβλίο του «Βόρεια του Ευρίπου» Interkid 1987 είχε λάβει έπαινο από το ΥΠΕΠΘ.
ΥΠΟΤΙΤΙΤΛΟΙ ΣΙΩΠΗΣ
Ο τόπος αφηγείται τη δημιουργία.
Στον ίδιο χώρο νύχτες αλλιώτικες.
Κάτω από το ίδιο φεγγάρι
διαφορετικά συναισθήματα.
Κάτω απ’ τα ίδια αστέρια άλλες ιστορίες.
Στην ίδια καρδιά ανόμοιοι χτύποι.
Αλλάζει ο χρόνος
τις σημασίες των λέξεων.
Ανταγωνιστικές ψευδαισθήσεις.
Τις εξόδους αναζητώ.
Υπότιτλοι σιωπής.
Η δημιουργία ζητούμενο ες αεί.
(Από την τελευταία του ποιητική συλλογή «Υπότιτλοι σιωπής», 2019)