Ο κορωνοϊός έβγαλε στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα
Έκτακτη σύσκεψη με το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ
Μεγάλες δωρεές αναπνευστήρων βοηθούν την κατάσταση
Σταθερά καλύτερη η εικόνα των κρουσμάτων
Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου έχοντας να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων. Η έλλειψη προσωπικού, ο μεγάλος αριθμός ασθενών με κορωναϊό και η μη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) εντείνει περαιτέρω την κατάσταση. Το προηγούμενο διάστημα εντάθηκε το σοβαρό θέμα του προσωπικού με τον έναν εκ των δύο παθολόγων να νοσεί με κορωνοϊό και τον άλλο να ζητά παραίτηση, από την αγανάκτησή του λόγω τεράστιου φορτίου που σηκώνει εδώ και ολόκληρο μήνα μόνος του. Ο συγκεκριμένος ιατρός στήριζε τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών το τελευταίο διάστημα, τόσο covid19, όσο και άλλους ασθενείς της παθολογικής με αποτέλεσμα να εξαντληθεί. Παρόλο, όμως, που έκανε αίτηση παραίτησης το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ύστερα από την επιβαρυμένη τελευταία περίοδο, φαίνεται ότι τελικά η κρίση απεφεύχθη προς το παρόν και θα συνεχίσει κανονικά στα καθήκοντά του. Σε επικοινωνία μας με το Διοικητή του ΓΝ Καρπενησίου κ. Δημήτρη Καρατσίκη, μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο παρέμεινε ο Παθολόγος κ. Δαλαδήμος Θεόδωρος και επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του ο Παθολόγος κ. Πέτρου Ιωάννης μετά τη λήξη της καραντίνας του, αφού είχε νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ σήμερα αναμένεται να επιστρέψει και ο Πνευμονολόγος κ. Καλογεράτος Βαγγέλης, ο οποίος είχε βγει θετικός μεν αρχικά στον covid19 και τέθηκε σε καραντίνα, ασυμπτωματικός δε σε όλη τη διάρκεια και με αρνητικό τεστ τη Δευτέρα.
Εκτάκτως ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ στο Νοσοκομείο Καρπενησίου
Αναγκαία κρίθηκε η παρουσία του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020. Μετά από πολύωρη σύσκεψη παρουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δ. Καρατσίκη, ιατρών, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τασιού, του Δημάρχου Αγράφων κ. Καρδαμπίκη και του Αντιδημάρχου Καρπενησίου κ. Σβερώνη, αποφασίστηκε να μπουν στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας, όλες οι ειδικότητες των γιατρών του νοσοκομείου και η προσπάθεια πρόσληψης παθολόγων και εντατικολόγων, οι οποίοι θα στελεχώσουν και θα θέσουν σε λειτουργία τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Καρπενησίου, ώστε να δίνεται μια άμεση λύση στους πιο βαριά ασθενείς. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Σερέτης αποχώρησε φανερά προβληματισμένος, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης, προς συζήτηση τέθηκε και το θέμα του εμβολιασμού, το οποίο θα επανέλθει με την άφιξη του εμβολίου για τον covid19 τους επόμενους μήνες. Από τη σύσκεψη έλειπαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης και ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργος, ο οποίος όμως έκανε μια μικρή αναφορά στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, κατά την οποία ζήτησε εντατικολόγους και παθολόγους για το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Σημαντικές δωρεές αναπνευστήρων
Σπουδαία και άξια αναφοράς είναι φυσικά η δωρεά που πραγματοποίησε τόσο το Διασωστικό Σώμα, όσο και η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Βελούχι». Πρόκειται για το σύστημα υποστήριξης του αναπνευστικού, τεχνολογίας «high flow», το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ασθενείς με προχωρημένα αναπνευστικά προβλήματα από τον COVID-19. Σε πολλές περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ασθενή με βαριά αναπνευστικά προβλήματα με ένα τέτοιο σύστημα, μπορεί να αποφευχθεί η διασωλήνωση και η μεταφορά του σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας του. Το διοικητικό συμβούλιο των διασωστών, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξή του ομόφωνα αποφάσισε να γίνει δωρεά ενός τέτοιου συστήματος από το σωματείο στο νοσοκομείο Καρπενησίου, χρησιμοποιώντας μέρος των χρημάτων που υπάρχουν στο ταμείο του, με σκοπό την αγορά διασωστικού αυτοκινήτου. Στη συνέχεια έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Velouchi» κ. Τσιόλκα Δημήτρη, ο οποίος ενημερώθηκε για την απόφαση του σωματείου, δεδομένου ότι τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο τους για την αγορά του διασωστικού αυτοκινήτου, είναι από δωρεές παραρτημάτων του συλλόγου «Velouchi” καθώς επίσης και από συνδρομές Ευρυτάνων που ζουν στην Αμερική. Με πολλή χαρά και συγκίνηση για την πρωτοβουλία και την πρόθεση των διασωστών, ο σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής “Velouchi” απάντησε ότι θα αναλάβει εξ´ολοκλήρου το κόστος για τη δωρεά. Ο πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τον Παθολόγο κ. Δαλαδήμο Θεόδωρο που βρισκόταν στο νοσοκομείο και τον Διοικητή κ. Καρατσίκη Δημήτρη και τους ενημέρωσε για την πρόθεση της δωρεάς αυτής, η οποία έγινε κατευθείαν αποδεκτή δηλώνοντας και αυτοί ως ειδικοί, ότι το σύστημα αυτό είναι άμεσα χρήσιμο και απαραίτητο για την αντιμετώπιση κάποιων ασθενών με βαριά συμπτώματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Φυσικά το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά την πανδημία για την υποστήριξη ασθενών που αντιμετωπίζουν βαριά αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, λοιμώξεις αναπνευστικού κλπ). Από σήμερα λοιπόν το νοσοκομείο Καρπενησίου διαθέτει άλλο ένα «όπλο» για την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσούν από την COVID-19 και χρειάζονται φαρμακευτική αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Το Διασωστικό Σώμα δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Ευρύτατων Αμερικής “Velouchi”, που για ακόμα μία φορά έδειξαν με τη δωρεά τους αυτή, ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Ευρυτανία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι πάντα και ειδικά στις δύσκολες στιγμές είναι κοντά στους Ευρυτάνες».
Επίσης, ένα ακόμη τέτοιο μηχάνημα δώρισε και η Ι.Μ. Προυσού, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των ασθενών, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καρατσίκη τις επόμενες ημέρες αναμένονται άλλοι 4 τέτοιοι αναπνευστήρες, δωρεές της Περιφέρειας Στερεάς, του Δήμου Καρπενησίου και ενός σπουδαίου Ευρυτανικού Ιδρύματος.
Μεγάλες οι αντιδράσεις πολιτών, γιατρών και αντιπολίτευσης για την κατάσταση του Νοσοκομείου
Μετά την αποκλειστική είδηση του Ευρυτανικού Παλμού ότι νωρίς το πρωί της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου, ο Παθολόγος του Νοσοκομείου Καρπενησίου δήλωσε παραίτηση, η οποία τελικά απεφεύχθη, ξεσηκώθηκαν ‘κύματα’ συμπαράστασης προς τον γιατρό και αντίδρασης προς τις αρχές που δεν συμβάλλουν στη στελέχωση του ΓΝ Καρπενησίου θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Με βήμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνοιξε ένας διάλογος άνευ προηγουμένου.
Η ‘Αλλαγή Πορείας’ παίρνει θέση για το πρόβλημα του Νοσοκομείου Καρπενησίου
Από την πρώτη κιόλας καραντίνα έθεσαν το ζήτημα του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου οι εκπρόσωποι της Αλλαγής Πορείας με ερώτησή τους προς τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, με αφορμή δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας που διεκτραγωδούσε την κατάσταση. Η Αντιπολίτευση μάλιστα αναφέρει ότι «παρά την κρισιμότητα των ημερών η συμπολίτευση προσπάθησε να υποβαθμίσει την κατάσταση, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα ως υπερβολικά». Σήμερα όμως το θέμα φαίνεται να μην παίρνει άλλη αναβολή με την Αλλαγή Πορείας να τονίζει πως απευθύνθηκε στον Βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά, ώστε να απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για το κρίσιμο θέμα του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Η Αντιπολίτευση γράφει σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Η σημερινή πραγματικότητα που με τραγικό τρόπο βιώνουμε όλοι μας είναι πια αδιάψευστος μάρτυρας της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο της πόλης μας και ως εκ τούτου και οι παροχές υγείας στους πολίτες αλλά και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων που δίνουν τη μεγάλη μάχη με τον covid 19 στην πρώτη γραμμή του πυρός. Από τη στιγμή που δεν βρήκαμε ευήκοα ώτα στη Δημοτική αρχή, πήραμε την πρωτοβουλία να δράσουμε αυτόνομα. Ήρθαμε σε επαφή με υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του Νοσοκομείου, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, πριν να είναι αργά για όλους μας. Σε αυτή μας την προσπάθεια θεωρούμε ότι θετική εξέλιξη είναι η ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Πουλά που απευθύνθηκε προς τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου».
Θ. Μωραΐτης: «Το Νοσοκομείο Καρπενησίου οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες άμεσα, πριν να είναι αργά»
Σε δήλωση για την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Καρπενησίου, ύστερα από τις εκκλήσεις των πολιτών για ενίσχυσή του προέβη ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης. Ειδικότερα, στη δήλωσή του αναφέρει ότι «το Νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Ευρυτανίας, χωρίς ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο. Δεν μπορεί καν να λειτουργήσει τη ΜΑΦ». Δεν παραλείπει μάλιστα να τονίσει και την κατάρρευση του υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου, καθώς τόσο ο πνευμονολόγος, όσο και ο ένας εκ των δύο παθολόγων έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Ακόμη, ο έτερος παθολόγος, όπως τονίζει ο Βουλευτής, δήλωσε την παραίτησή του, καθότι δούλευε είκοσι ώρες την ημέρα και ενώ ζήτησε βοήθεια για να φέρει εις πέρας τον μεγάλο αριθμό των ασθενών, αυτή δεν ήρθε ποτέ. Ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε μάλιστα ότι «…αυτή είναι η εικόνα και η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και πολίτες ενός σημαντικού περιφερειακού Νοσοκομείου. Τρεις μήνες ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση. Η μόνη απάντηση που παίρνουν, είναι η απόλυτη αδιαφορία… Οι ευθύνες είναι εγκληματικές και όλοι οι ιθύνοντες είναι υπόλογοι». Κλείνοντας ο Βουλευτής ανέφερε «τα αιτήματα των πολιτών της περιοχής για ενίσχυση του νοσοκομείου Καρπενησίου από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, πρέπει να εισακουστούν, πριν να είναι πολύ αργά. Να αναλάβουν σήμερα όλοι τις ευθύνες τους και να πάρουν πρωτοβουλίες άμεσα».
Οι πολίτες στηρίζουν το γιατρό και δηλώνουν αγανακτισμένοι
Τεράστια ήταν η στήριξη και η αγάπη των πολιτών προς το πρόσωπο του αγανακτισμένου γιατρού που σήκωσε στις πλάτες του, σχεδόν κυριολεκτικά, όλο το τελευταίο διάστημα τη μονάδα covid και την παθολογική. Εκατοντάδες σχόλια, αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις του ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, ανέδειξαν την ανάγκη για ενίσχυση του Νοσοκομείου γενικά, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού όπου τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και απρόβλεπτα, ενώ η Ευρυτανία ανοχύρωτη και μακριά από μεγάλα κέντρα. Αντιδράσεις υπήρξαν και για τη διαχείριση από τον ΕΟΔΥ των κρουσμάτων στο Ραπτόπουλο. Χαρακτηριστική είναι μια ανάρτηση Αγραφιώτη σε αθηναϊκό site που γράφει: «Μετά το πρώτο κρούσμα δεν ήρθε καν ο ΕΟΔΥ για ιχνηλάτηση κ για τέστ.. ήρθε όταν γέμισε το μισό χωριό..με αποτέλεσμα να είναι τώρα διασωληνομενοι 4 από 32 ετών ως 60 σε άλλες πόλεις της χώρας καθώς ο νομός μας το νοσοκομείο Καρπενησίου δεν διαθέτει ούτε μια ΜΕΘ κ ούτε έναν πνευμονολογο… αλλά μόνο ένας παθολόγος για 20 ασθενείς κοβιντ στο νοσοκομείο».