Αποχαιρετισμός στην «Ευρυτάνισσα Μάνα» του Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης
Η Ελευθερία Καλογερά ήταν το πρότυπο της ηρωίδας και δη της Ευρυτάνισσας θυγατέρας, αδελφής , γυναίκας και Μάνας που δίδαξε, και με τη ζωή της στην ομογένεια για δεκαετίες, τρεις ολόκληρες γενιές . Κι αυτό, με τον ατσάλινο χαρακτήρα της και τη βουλησιαρχία της, τον έμπρακτο τρόπο που αντιμετώπιζε τις κακουχίες αλλά και τις χαρές της ζωής, τον πόνο, την αρρώστια, την απώλεια, καθώς επίσης και με την καλοσύνη εν έργω, με την αγάπη της δηλαδή για την ζωή και για τους συνανθρώπους.
Το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου 2021 άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών, έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Η θλιβερή είδηση μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και από τότε μέχρι και ετούτη την ώρα τα τηλέφωνα της λατρεμένης της κόρης και συνάμα προέδρου του ιστορικού Συλλόγου Ευρυτάνων «Παναγία η Προυσιώτισσα» Ελένης Καλογερά δεν σίγησαν ούτε μια στιγμή. Κι αυτό διότι όλοι ήθελαν να μοιραστούν με τα παιδιά και εγγόνια τις αναμνήσεις τους από τις ευχάριστες στιγμές γιατί όχι και για τις κακοτοπιές που έζησαν με την πολυαγαπημένη μητέρα. Και όλοι τους επαναλάμβαναν την συμβουλή της «Ευρυτάνισσας Μάνας» «μπορείς –μπορείτε αρκεί να έχετε ακράδαντη πίστη στον Θεό και αγάπη για την ζωή».
Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Ελένη Καλογερά, Γεώργιο και Μαίρη Καλογερά, τα εγγόνια Γιάννη Καλογερά – Δεληβοριά και την σύντροφό του Πωλίνα Ζήζη, Δημήτριο Καλογερά – Δεληβοριά και την σύντροφό του Στεφανία Ανδριώτη, Δημήτρη – Αρίων Καλογερά, την αδελφή της Χρυσάνθη, τον αδελφό της Άλκη Πάπα και σύζυγό του Ελένη, τα ανίψια της στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, τη Βιρτζίνια και την Ελλάδα, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Το ξεκίνημα
Η αείμνηστη – βάσει της ληξιαρχικής πράξης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1926 – και κάθε φορά που την ρωτούσαν οι συγγενείς και οι φίλοι έλεγε ότι ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη, διότι την εποχή εκείνη οι γονείς δήλωναν μικρότερα τα παιδιά. Οι γονείς της Δημήτριος Παπαϊωάννου και Ολυμπία, το γένος Καρασμάνη έφεραν στον κόσμο στα Αλέστια Προυσσού Ευρυτανίας – επτά παιδιά και συγκεκριμένα τον Θανάση, τον Χαρίλαο, την Χρυσάνθη, την Ελευθερία, το Γιάννη, τον Ηλία, τον Αλκιβιάδη. Όμως η Ελευθερία είχε και άλλα τρία αδέλφια από τον πρώτο γάμο του πατέρα τους και μεγάλωναν μαζί μονοιασμένοι και αγαπημένοι. Ήταν ο Νικόλαος, που έχασε τη ζωή του στην Αλβανία, η Βασιλική, ο Κωνσταντίνος, αδέλφια, τα ονόματα των οποίων ποτέ η Ελευθερία δεν έπαψε να μνημονεύει υπέρ Αναπαύσεως.
Το 1954 η Ελευθερία χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον Δημήτριο Καλογερά από τον Αχελώπληκτο αργότερα, Μαυριά – Σίδερα Ευρυτανίας και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα, την Ελένη, τον Γιώργο και τα δίδυμα Νικόλαο και Θεόδωρο, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.
Η διαδρομή μιας ζωής Ευρυτανία- Αθήνα – Νέα Υόρκη
Το 1965 ο Δημήτριος και η Ελευθερία με τα ανήλικα την εποχή εκείνη παιδιά τους, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη … φυγή από το χωριό το ποτάμι που τώρα γυρνούσε πίσω, – θυσία στον «πολιτισμό» του Υδροηλεκτρικού έργου των Κρεμαστών για να συνεχίσουν την βίαιη διακοπή της ζωή τους κι όχι ακριβώς τα όνειρά τους στο Περιστέρι της Αθήνας.
Ο Δημήτριος απέκτησε το δικό του κατάστημα, ενώ η Ελευθερία ασχολούνταν με την ανατροφή των παιδιών, “βοηθώντας το Μήτσο στο μπακάλικο” αλλά και με την φιλοξενία των συγγενών και φίλων που έρχονταν στην Αθήνα για διάφορες δουλειές, για σπουδές καθώς επίσης και για περαιτέρω νοσηλεία.
Τον Αύγουστο του 1973 δέχτηκαν την πρόταση των αδελφών της Ελευθερίας – Άλκη, Γιάννη και Θανάση και αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Πριν ξεκινήσουν πήγαν οικογενειακώς για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στην Παναγία Προυσιώτισσα και στην Παναγία της Τήνου και στις 20 Αυγούστου 1973 ήρθαν στην Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στο Φλάσινγκ, όπου κατοικούσαν και τα αδέλφια της.
Το 2007 – ο σύζυγός της Δημήτριος- αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί, αλλά ασθένησε τον Οκτώβριο, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και την παραμονή των Χριστουγέννων του 2007 άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας στο προσκεφάλι του την Ελευθερία και τα παιδιά του. Η Ελευθερία δεν το έβαλε κάτω διότι έπρεπε να συμπαραστέκονταν στον μικρότερο γιο της τον Θεόδωρο που σε ηλικία 24 ετών είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας και μετά από μερικά χρόνια έγινε τετραπληγικός.
Η μοίρα της επιφύλαξε και άλλες ακόμα πιο μεγάλες πίκρες και πιο τραγικές στιγμές. Ο πρόωρος θάνατος του Νικολάου, ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του 2010 στην θάλασσα του Τζονς Μπιτς άλλαξε τα δεδομένα τόσο για την ίδια όσο και για τον άρρωστο Θεόδωρο, διότι ο Νικόλαος ήταν ο φύλακας άγγελος και το στήριγμά τους. Κι αυτό διότι θα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους, η Ελένη και ο Γιώργος διέμεναν με τις οικογένειές τους στην Αθήνα.
Μετά από 7 μήνες πέθανε και ο Θεόδωρος Καλογεράς, αλλά και πάλι η Ελευθερία δεν το έβαλε κάτω. Το καλοκαίρι του 2013 μετέβη στην Αθήνα και από εκεί στο χωριουδάκι Χαράστη για να τελέσει με φόντο την τεχνητή λίμνη πλέον των Κρεμαστών μνημόσυνο για τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και Αγίας Μαύρας, που έχει ανεγερθεί με τις δωρεές των οικογενειών των Σιδήρων μετά το Φράγμα.
Ο αποχαιρετισμός
Ο Μάνθος Καλλίγερος, ο οποίος έχει γευτεί την φιλοξενία της με τη σύζυγό του Ελισάβετ που ήρθαν στη Νέα Υόρκη για να καλυτερέψουν τη ζωή τους μετά την κρίση του 2010 στην Αθήνα, έγραψε: «Αγαπημένη μας Ελένη καταλαβαίνω πως αυτή την ώρα τα λόγια μας είναι λίγα για αυτά που νιώθετε. Εγώ θα θυμάμαι την γιαγιά σαν πρότυπο ζωής!!! Με το χαμόγελό της, τις ιστορίες, την δύναμη της και τη ζωντάνια της. Ήταν ένας άνθρωπος που μας έδειχνε πως τα χρόνια δεν μετράνε, ένας άνθρωπος που μας έδειχνε πως όσα προβλήματα και αν συναντάμε στην ζωή μας να συνεχίζουμε. Ήταν ο άνθρωπος που μας αγκάλιασε μαζί με εσάς και μας βοήθησε στα πρώτα μας βήματα στην Αμερική.
«Οι άνθρωποι που κρατάμε στην μνήμη μας δεν φεύγουν ποτέ. Η αγαπημένη μας γιαγιά Ελευθερία θα είναι μαζί μας κάθε βράδυ να μας τραγουδά και να μας εξιστορεί αναμνήσεις. Δύναμη κουράγιο και σε εσάς», καταλήγει το μήνυμα του κ. Καλλίγερου.
Η κ. Ελισάβετ Δερπογοσιάν – Καλλιγέρου έγραψε: “Η γιαγιά Ελευθερία ήταν, είναι και θα είναι η πιο δυνατή και γεμάτη αγάπη γιαγιά Ελευθερία του κόσμου! Είμαι ευλογημένη που την γνώρισα, την έζησα, την αγάπησα. Είμαι ευλογημένη που στο πιο μεγάλο βήμα της ζωης μας η γιαγιά Ελευθερία μας αγκάλιασε και μας στήριξε! Είναι μεγάλη τιμή που την γνώρισα! Όλη η αγάπη που χωράει η καρδιά μου είναι μαζί σας!”
O γιος της Γιώργος Καλογερας, ο οποίος ζει στην Αθήνα κα λόγω επιδημίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και να δώσει το στερνό αντίο γράφει: «Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για 10 ζωές Και πάλι κάτι θα περισσέψει να το ανακράξεις σε στιγμές μεγάλου κίνδυνου (Οδυσσεας Ελυτης). Πέρασε πολλά βάσανα η μάνα μου, διάνυσε ένα σχεδόν αιώνα μέσα από φουρτούνες και κραυγές, χωριά, πόλεις και ηπείρους, χαρές, λύπες και τραγωδίες, αλλά δεν έκατσε, δεν λύγισε, ήταν το αποκούμπι στις έγνοιες και τα προβλήματα μου. Ο λόγος της παρηγοριά, η αγάπη που έδινε ήταν αιώνια. Όπως περιέγραφε τόσο παραστατικά, από το Βουνό μικρή φορτωμένη ζάλιγκα κούτσουρα με τη φωνή αηδόνισμα να αντιλαλεί το συρτό …πέρα κει στην αετοράχη… βρέθηκε στον κάμπο των Σιδήρων Ευρυτανίας και τον Μαυριά (όπου και γεννήθηκα), με τον ξεριζωμό (λόγω υδροηλεκτρικού φράγματος Κρεμαστών), στην Αθήνα και από κει στην Νέα Υόρκη όπου και αποδήμησέ στους Ουρανούς».
*Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση της οικογένειας.
Πηγή: www.anamniseis.net, του Δημήτρη Τσάκα.