Νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, δίκτυα 5G, 4D κατασκευαστικές τεχνικές και τόσες πολλές, μα τόσες πολλές δυσνόητες ορολογίες, που μας εισάγουν στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που είναι εδώ. Λένε ότι περίπου μια επταετία μετά θα κοιτάμε το 2021 και θα μας φαίνεται ‘παλαιολιθικό΄. Όπως συνέβη και στις τρεις προηγούμενες επαναστάσεις στον τρόπο που ο άνθρωπος εκμεταλλεύονταν τις πρώτες ύλες της Γης και παρήγαγε αγαθά, έτσι και σ’ αυτή, μια σειρά από κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές αλλαγές θα ακολουθήσουν. Με λίγα λόγια ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα θα αλλάξει. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια απ΄ τις σπουδαιότερες αλλαγές που θα συμβούν θα είναι η εξαφάνιση πολλών επαγγελμάτων και η κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, που θα αντικατασταθούν σταδιακά από ρομπότ. Επίσης μιλούν για μεταβολές στις παραγωγικές ζώνες και για νέα λόμπι παραγωγικών δυνάμεων που θα δημιουργηθούν, δεδομένου ότι οι οικονομικά δυνατές χώρες θα αποσύρουν σταδιακά την παραγωγική τους από τα εργοστάσια στην Κίνα, θα τα ‘επαναπατρίσουν’ , αναγκάζοντας την Κίνα, να βρει αλλού τη χαμένη δυναμική της και να σχηματίσει νέες συμμαχίες, όχι πια με τη Δύση, αλλά με την Ανατολή.
Τα παρακάτω στοιχεία τα έδωσε Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχ. Η/Υ Πολυτεχνείου της Κρήτης και έχουν μοναδικό ενδιαφέρον: ‘Μια στις επτά θέσεις εργασίας μπορούν να εξαφανιστούν τα επόμενα 15 με 20 χρόνια από την άνοδο των ρομπότ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους.
Αυτοματοποιούνται βαρετές και επικίνδυνες εργασίες, η υγεία και η ασφάλεια βελτιώνονται και η παραγωγικότητα ενισχύεται, ενώ νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούν νέες ευκαιρίες. Αλλά περίπου το 14% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας μπορούν να εξαφανιστούν ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης τα επόμενα 15 με 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, ενώ επιπλέον 32% είναι πιθανόν να αλλάξουν ριζικά καθώς αυτοματοποιούνται εργασίες.
Την τελευταία δεκαετία οι παραγγελίες βιομηχανικών ρομπότ έχουν τριπλασιαστεί και προβλέπεται να διπλασιαστούν ως το 2020, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.
Ξεχωριστή έκθεση της McKinsey ισχυρίζεται ότι σχεδόν κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τεχνολογική πρόκληση σε κάποια στιγμή στο μέλλον. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι βασικά σε κάθε απασχόληση υπάρχει έναν σημαντικό ποσοστό που μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να σκεφτεί πως μπορεί να αλλάξει η εργασία του» αναφέρει ο Μάικλ Τσούι, συνέταιρος της McKinsey και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης’’. Άλλα κάποια επαγγέλματα θα επηρεαστούν πιο γρήγορα από κάποια άλλα. Όταν ρωτήθηκε αν οι οδηγοί ταξί πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, ο κ. Τσούι απάντησε: «Βλέπουμε τρομακτική πρόοδο στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης αλλά δεν λειτουργούν τόσο καλά το βράδυ, δεν λειτουργούν πολύ καλά στη βροχή, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να παραταχθεί ένας πλήρης στόλος ταξί. Είναι καλό να έχουμε μια πιο ρεαλιστική αντίληψη της τεχνολογίας».
Ανάλυση της McKinsey στο εργατικό δυναμικό της ευρωζώνης διαπίστωσε ότι οι θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλών απολαβών αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την αυτοματοποίηση, ανάλογα με το πόσο μπορούν να αυτοματοποιηθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες με τη χρήση υφιστάμενης τεχνολογίας. Η λιανική, η μεταποίηση και οι υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας θα επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με τη συμβουλευτική’’.