Όλο το ρεπορτάζ
Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου Γιάννης Πέτρου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καρπενησίου. Ο κ. Πέτρου κατέθεσε την παραίτησή του, ύστερα από την απόφαση του Δημάρχου Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη σχετικά με τις δια ζώσης συνεδριάσεις στις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη με την προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε βεβαίωσης νόσησης. Να θυμίσουμε ότι ιατρός Γιάννης Πέτρου έχει τεθεί σε αναστολή από το νοσοκομείο Καρπενησίου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Τη θέση του κ. Πέτρου στο δημοτικό συμβούλιο αναλαμβάνει ο κ. Στέφανος Γιαννιώτης.
Η επιστολή
Ο κ. Πέτρου υπέβαλε την παραίτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από λίγες ημέρες, με την εξής επιστολή του:
«Με την επιστολή μου αυτή σας υποβάλλω την παραίτηση μου από δημοτικός σύμβουλος. Μετά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου τέθηκε θέμα “μεικτών συνεδριάσεων” στο άμεσο μέλλον και όπου κατέστη σαφές ότι οι ανεμβολίαστοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα έχουν φυσική παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια, δεν έχω λόγο να συμμετέχω πια. Με την απόφαση μου αυτή σας βγάζω από την δύσκολη θέση να διοργανώνετε μεικτές συνεδριάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται (τεχνικές δυσκολίες, κόστος κλπ…). Πιστεύω ότι εκπροσώπησα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δημότες. Τώρα όμως νιώθω ότι δεν μπορώ να προσφέρω κάτω από τις παρούσες συνθήκες που αποκλείουν τμήμα της κοινωνίας από τα κοινά. Άλλωστε επί 30 χρόνια ως Ιατρός περιέθαλψα ασθενείς με covid, φυματίωση, AIDS και διάφορες άλλες παθήσεις χωρίς να κάνω διακρίσεις ή αποκλεισμούς. Έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι και στο μέλλον. Ευχαριστώ για την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια».
Η αποκλειστική συνέντευξη στον Ευρυτανικό Παλμό
Λίγες μέρες μετά την παραίτηση του κ. Πέτρου από τη θέση του δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Καρπενησίου, ο ιατρός μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Ο κ. Πέτρου μας μιλά για την κρίση του κορωνοϊού, για τις συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου όλο το διάστημα της πανδημίας όπου ήταν μάχιμος ιατρός και νόσησε ο ίδιος, για την αναστολή εργασίας του, αλλά και για την πρόσφατη παραίτησή του από το ΔΣ.
Ε.Π. Πιστεύετε ότι η κρίση του covid19 ήταν μια κρίση πανδημίας ή κρίση του ίδιου του υγειονομικού συστήματος;
Ι.Π. Νομίζω ήταν και τα δύο μαζί. Το υγειονομικό προσωπικό δεν ήταν προετοιμασμένο και δεν πίστευε και κανείς ότι θα γίνονταν έτσι τα πράγματα. Πανδημία υπάρχει σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν αμφισβητείται.
Ε.Π. Είστε από τους γιατρούς που έδωσαν μεγάλη μάχη στην πρώτη φάση της Πανδημίας. Πώς βιώσατε την κρίση αυτή εκ των έσω στο Νοσοκομείο Καρπενησίου;
Ι.Π. Ήμουν στο νοσοκομείο όχι μόνο στην πρώτη φάση, και στη δεύτερη, και στην τρίτη φάση, απλά στη δεύτερη είχα αρρωστήσει και χρειάστηκε να αποχωρίσω για λίγο. Ήταν μια νόσος, η οποία ήταν πρωτόγνωρη και μέχρι τότε δεν περιγραφόταν στα βιβλία της παθολογίας, παρά μόνο σε δύο γραμμές γινόταν αναφορά στον κορωνοϊό, ως ένα κοινό κρυολόγημα. Τελικά εδώ το βιώσαμε σαν κάτι διαφορετικό. Ήταν πολύ αγχωτική η κατάσταση και με τους ασθενείς μέσα που κάποιοι δεν μπορούσαν να πάρουν οξυγόνο, αλλά και εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί ο συγκεκριμένος ασθενής. Σήμερα τον έβλεπες καλά, ενώ την επομένη μέρα μπορεί να ήταν χειρότερα. Υπήρχε ταχεία αλλαγή των ακτινολογικών ευρημάτων και των ακροαστικών σε πολλούς ασθενείς. Υπήρχε δυσκολία γιατί ήταν ιός, όπου δεν υπήρχαν συγκεκριμένα φάρμακα, πέρα από αυτά που χορηγούνταν για τον ιό της γρίπης, τα οποία και δίναμε. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία και το κράτος να καταλάβει και εμείς προσπαθούσαμε ως γιατροί να συνεννοηθούμε με γιατρούς από άλλες περιοχές για το τι ακριβώς έκαναν. Είχαμε μάλιστα προβληματιστεί πολύ ειδικά σε ορισμένα περιστατικά που υποτροπίασαν ή κράτησαν πολύ, ενώ στην αρχή έδειχναν ότι δεν θα έχουν αυτή την εικόνα. Στο Καρπενήσι σε σχέση με άλλα νοσοκομεία, για τα οποία έχω ενημερωθεί πήγαμε πάρα πολύ καλά, το δεύτερο κύμα ήταν πιο δύσκολο, αλλά πρακτικά ήταν σαν να ήταν το πρώτο, γιατί το πρώτο ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και σε όλη την Ελλάδα και ήταν πιο ήπιο και αφορούσε περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα. Και εμείς δίναμε πολύ μεγάλη μάχη. Μπαίναμε πολλές φορές μέσα στην αίθουσα του κορωνοϊού, όπου ήθελε μια προετοιμασία, αλλά και να μην κολλήσεις και κολλήσεις και άλλους. Μπαίναμε τακτικά. Τρεις φορές τουλάχιστον ο καθένας.
Ε.Π. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε προ ημερών η δημοσιοποίηση της έρευνας των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα. Πώς την κρίνετε από τη θέση του ιατρού;
Ι.Π. Δεν είμαι εντατικολόγος, αλλά θεωρώ ότι κάθε περιστατικό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα. Ο καθένας είναι στον τομέα του. Οι ΜΕΘ είναι κλειστές μονάδες στα νοσοκομεία, όπου γιατροί και νοσοκόμοι είναι πολύ εξειδικευμένοι. Εκεί βρίσκονται όλοι οι άρρωστοι. Απαιτείται να είσαι από πάνω από τον ασθενή. Στη ΜΕΘ μπαίνουν συγκεκριμένοι ασθενείς. Δεν υπάρχει όμως αρκετό προσωπικό σε αυτόν τον τομέα.
Ε.Π. Είστε σε αναστολή εργασίας από το ΓΝ Καρπενησίου, λόγω μη εμβολιασμού σας κατά του κορωνοϊού. Ποια η τοποθέτησή σας για τη συγκεκριμένη πολιτική;
Ι.Π. Για να γίνει ξεκάθαρο, εγώ δεν εμβολιάστηκα για τον εξής λόγο: Μας ενημέρωσαν ότι το προσωπικό θα πρέπει να έχει ανοσία και να μην κολλάει τους ασθενείς που έρχονται και για άλλο λόγο. Εγώ επειδή είχα ασθενήσει έκανα τακτικό έλεγχο αντισωμάτων, καθώς στην αντιμετώπιση των ιών πρώτα απ’ όλα είναι η κυτταρική ανοσία και μετά η χημική ανοσία που είναι η παραγωγή αντισωμάτων. Είχα πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων μέχρι και 10 μήνες μετά αφότου ασθένησα. Δε δέχονταν όμως την ανοσία που τους παρέδωσα, παρ’ όλο που μου ζητούσαν ανοσία. Εγώ ήμουν κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Να κάνεις το εμβόλιο εφόσον το πιστέψεις και ρωτήσεις ιατρούς, ιδίως αν έχεις και άλλα προβλήματα και έχεις αμφιβολίες. Ο γιατρός νομίζω θα σε πείσει με αυτά που θα σου πει. Η απόφαση όμως είναι δική σου. Αυτός ήταν ο λόγος, σχετικά με τη υποχρεωτικότητα. Αυτά που μου ζητούν τα έχω, αλλά θέλουν να με υποχρεώσουν να κάνω κάτι χωρίς να μου το εξηγούν.
Ε.Π. Πρόσφατα παραιτηθήκατε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Καρπενησίου. Τι σας οδήγησε σε αυτή σας την απόφαση;
Ι.Π. Είχα προτείνει να κάνουμε ένα δημοτικό συμβούλιο κάνοντας μοριακό και φορώντας μάσκα, αλλά και να κρατάμε αποστάσεις για να γίνει ένα κανονικό συμβούλιο. Αυτό όμως δεν το δεχόντουσαν, καθώς με ενημέρωσαν ότι υπάρχει νόμος στον οποίο αναφέρονταν ότι οι συνεδριάσεις θα πρέπει να γίνονται μεικτές. Όσοι δηλαδή εμβολιάστηκαν θα έχουν φυσική παρουσία, ενώ οι άλλοι θα συνδέονται από το σπίτι τους. Αυτό όμως έχει μια αργοπορία και δημιουργεί έναν διαχωρισμό και δεν μπορούσα υπό αυτές τις συνθήκες.
Ε.Π. Υπάρχει κάποιο ΦΕΚ που ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής ή ήταν απόφαση του ΔΣ;
Ι.Π. Δε γνωρίζω αν υπάρχει ΦΕΚ. Με ενημέρωσαν προφορικά. Δεν έχει υπάρξει καμία διαφωνία με το Δ.Σ.
Ε.Π. Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στο διαχωρισμό των πολιτών ή πρόκειται για μέτρο προστασίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στις συνεδριάσεις του ΔΣ Καρπενησίου;
Ι.Π. Στην αρχή μη γνωρίζοντας ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί νοσούν και μεταδίδουν, το μέτρο αυτό είχε μια λογική. Λένε ότι με το εμβόλιο νοσούν ηπιότερα και το δέχομαι. Θα φανούν φέτος όμως τα μέτρα που εφαρμόζονται κατά πόσο λειτουργούν και τα εμβόλια, που πέρυσι γίνονταν αλλά δεν είχαμε δει τα αποτελέσματα.