Επιστολή είχε αποστείλει ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης στις 27 Ιανουαρίου 2022 προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, τον υφυπουργό κ. Αμυρά, το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τέλος στη ΜΚΠΟ «Πίνδος Περιβαλλοντική», υποβάλλοντας πρόταση ο Δήμος Αγράφων σχετικά με την ένταξη των αγραφιώτικων περιοχών στα Απάτητα Βουνά.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ανέφερε ο κ. Καρδαμπίκης: «Ο Δήμος Αγράφων, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα θεσμοθέτηση για τα «Απάτητα Βουνά», καθώς και την ανάγκη για προστασία του πολύτιμου και παρθένου φυσικού του περιβάλλοντος, όπως μάλιστα αυτό αναδεικνύεται από την τρέχουσα περίοδο, όπου πολίτες, φορείς και αρχές σύσσωμοι αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές των Αγράφων, ζητά την μελέτη και ένταξη των κατάλληλα προσφερόμενων περιοχών του Δήμου στα «Απάτητα Βουνά». Τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ, ειδικά δε τώρα που το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περ. Στερεάς Ελλάδας (2018) είναι μεταγενέστερο του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (2008) το οποίο δεν έχει ακόμα συνταχθεί, έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του Δήμου Αγράφων, ενώ δεν εναρμονίζονται με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τις περιοχές της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας συνθέτουν οι περιοχές της Ευρυτανίας λόγω του ότι αποτελούν ένα υψηλής βιοποικιλότητας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000 και παρουσιάζουν εξαιρετική αραιοκατοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η υπαγωγή μετά από τη σχετική ειδική μελέτη, της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας και ο χαρακτηρισμός της ως «Περιφερειακό Πάρκο».[…]Οι ορεινοί όγκοι της Περιφέρειας αποτελούν σημαντικό χώρο άσκησης αγροτο-δασικής και εκτατικής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, δραστηριοτήτων, πολιτικών και προγραμμάτων ορεινού χώρου. Αντιμετωπίζονται ως κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η διατήρηση και προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων καθώς και του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και της κατοίκησης».
Η απάντηση Αμυρά
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Γεώργιος Αμυράς απάντησε ότι η πρόταση του Δήμου Αγράφων εμπίπτει στην ένταξη αγραφιώτικων περιοχών στα Απάτητα Βουνά, αναφέροντας τα εξής:
«Διερευνώντας τις δυνατότητες προστασίας και άλλων παρθένων περιοχών, συνεχίζουμε με την εκπόνηση μελέτης «NATLAND – Αδιατάρακτες Φυσικές Περιοχές στην Ελλάδα», η οποία στοχεύει στη χαρτογράφηση των περιοχών άνευ δρόμων 1-10 τχλμ και 10-50 τχλμ, με ορίζοντα τελικής παράδοσης το καλοκαίρι του 2022. Έχουν οριοθετηθεί συνολικά 48 αδιατάρακτα φυσικά τοπία, από τα οποία τα 40 εμπίπτουν πλήρως ή μερικώς στο δίκτυο Natura 2000 και 8 περιοχές είναι εκτός του δικτύου Natura 2000. Αυτές οι περιοχές θα ερευνηθούν για τη δυνατότητα θεσμοθέτησης τους ως «Απάτητα Βουνά», με βάση μία σειρά παραγόντων όπως η βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου, τοπογραφικές ιδιαιτερότητες, οικολογικά, γεωλογικά και παλαιογεωγραφικά. Η πρότασή σας εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία».