Χρόνος προετοιμασίας: 30΄ | Χρόνος μαγειρέματος: 60΄ | Μερίδες: 6

500 γρ κοτόπουλο

Μπόλικο ξύδι

Ελαιόλαδο

200 γρ κρεμμύδι ξερό

2- 3 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα

100 γρ λευκό κρασί

Μουστάρδα απαλή

5 lt βραστό νερό

100 γρ φρέσκο κρεμμυδάκι

1 μεγάλο μαρούλι

2 χούφτες ρύζι μπασμάτι

1 μεγάλη χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μέτρια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μυρώνια και καυκαλήθρες

1/2 ματσάκι τσουκνίδα ή σπανάκι ή σέσκουλα

ξύσμα από 2 λεμόνια

Λευκό πιπέρι, αλάτι, θυμάρι

3 κ.σ ταχίνι ή όπως φτιάχνετε το κλασικό αυγολέμονο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ μπολ και του βάζουμε μπόλικο ξύδι – το αφήνουμε έτσι τουλάχιστον 10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και λιώνουμε το σκόρδο. Πλένουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε, τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και μυρωδικά. Έπειτα τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στα φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κομμένο κοτόπουλο. Ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Βάζουμε 1.5 lt νερο στο βραστήρα. Σοτάρουμε καλά το κοτόπουλο, περίπου 2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Έπειτα προσθέτουμε τη μουστάρδα και προσθέτουμε το βραστό νερό και όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά – μυρωδικά. Αν θα συμπεριλάβετε και ρύζι, πρέπει αν το προσθέσετε και αυτό τώρα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται καθώς και 3 κ.σ ταχίνι. Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε με πιπέρι, λεμόνι και ψιλοκομμένο άνηθο.

Πηγή: www.lifeme.gr