Χρόνος προετοιμασίας: 30’ | Χρόνος ψησίματος: 20’| Τεμάχια: 30
Υλικά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα φαγητού
1 βανίλια
1 κιλό περίπου αλεύρι καλής ποιότητας κοσκινισμένο
1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρίφαλο
Εκτέλεση
Σε μπολ, χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη με το σπορέλαιο. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε τον μισό χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και λίγο αλεύρι ακόμη. Διαλύουμε την σόδα φαγητού μέσα στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού με προσοχή, πάνω από το σκεύος που χρησιμοποιούμε, γιατί θα αφρίσει και αν χυθεί, θέλουμε να πέσει μέσα στο μείγμα μας. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια και μην ανοίγει – σκάει. Πλάθουμε την ζύμη σε πλεξούδες. Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC. Βάζουμε, επίσης, σε ένα πιάτο την καστανή ζάχαρη. Με προσοχή βουτάμε την πάνω πλευρά από τα κουλουράκια μας στη ζάχαρη και βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, όχι παραπάνω, για να είναι μαλακά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Πηγή: www.cooklos.gr