Στην 30ή Επετειακή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 19 Εθνικά Κοινοβούλια και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, καθώς και ακαδημαϊκοί.

Μέσω της κοινής διακήρυξης, η οποία πραγματοποιήθηκε, τα μέλη της Δ.Σ.Ο. κατέληξαν στον ορισμό συγκεκριμένων προτεραιοτήτων, επί των οποίων θα κινηθεί μελλοντικά ο οργανισμός, δίνοντας έμφαση (α) στη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια, στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, (β) στον Κοινοβουλευτισμό, στους Δημοκρατικούς Θεσμούς και στο Κράτος Δικαίου, (γ) στη Διεθνή Συνεργασία και στις Διαθεσμικές Σχέσεις, (δ) στη Θεσμική Αρχιτεκτονική, καθώς και (ε) στο Ρόλο των Χριστιανικών Αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταληκτική επισήμανσή τους: «Δηλώνουμε την πρόθεση μας για ενεργότερη συμμετοχή στις διεθνείς υποθέσεις και περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και συμπράξεων, ώστε να γίνει καθολικά αποδεκτός ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην οικοδόμηση ενός Μέλλοντος με άξονα τη Δημοκρατία και την Ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές των οργάνων του θεσμού, με τον κ. Σαρακιώτη να εκλέγεται στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Όπως τόνισε ο πρόσφατα επανεκλεγείς Βουλευτής Φθιώτιδας: «Συνιστά προσωπική τιμή και χαρά να αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, σε μια κρίσιμη καμπή για τη διεθνή δραστηριότητα του οργανισμού. Θα καταθέσω όλες τις δυνάμεις μου, προκειμένου να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις μας για την καλλιέργεια ευνοϊκών συνθηκών για διεθνή συνεννόηση και ειρήνη, καθώς και για την ενίσχυση του διαθρησκειακού διαλόγου, διαδικασία απολύτως αναγκαία στο πλαίσιο του καταστατικού σκοπού μας για τη δημιουργία ενός κλίματος αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού».