Στα Άγραφα Γάλλοι ειδικοί για την αντιμετώπιση των λύκων

887
λυκος

Μεγάλο είναι το πρόβλημα των λύκων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στα βουνά των Αγράφων, αλλά και άλλους όμορους Δήμους, αφανίζοντας ολόκληρα κοπάδια.

Αυτή τη φορά στα Άγραφα βρέθηκαν Γάλλοι ειδικοί οι οποίοι θα εφαρμόσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε Ισπανία και Ελβετία. Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης φιλοξενήθηκε σε δύο εκπομπές για να μιλήσει για το θέμα αυτό. Μάλιστα ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πολλές φορές τη βοήθεια των πολιτικών κομμάτων για τη λύση του προβλήματος.

Ο κ. Καρδαμπίκης που φιλοξενήθηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ με τίτλο «Σαββατοκύριακο από τις 6» ανέφερε τα εξής για το θέμα: «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην κτηνοτροφία που αποτελεί και το βασικότερο επάγγελμα εδώ στην περιοχή. Είμαστε ο πιο γερασμένος Δήμος της Ευρώπης και οι ελάχιστοι που έχουν μείνει παλεύουν με την κτηνοτροφία. Οι λύκοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που συνδυαστικά με το ενεργειακό κόστος και την αύξηση των ζωοτροφών έχει οδηγήσει στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου ίσως και 50%. Εμείς σε συνεργασία με το Δήμο Αργιθέας και το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα κάναμε μια παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο έχουμε προτείνει κάποια πράγματα αλλά αυτή τη στιγμή είναι σαν να μην απασχολεί κανένα πολιτικό κόμμα και καμία Κυβέρνηση. Αυτό το πρόβλημα αφορά όχι μόνο το Δήμο Αγράφων αλλά σε όλους τους όμορους Δήμους όπως Αμφιλοχίας, Καρπενησίου, Τζουμέρκων, Καραϊσκάκη σε όλη την περιοχή. Τα κοπάδια αποδεκατίστηκαν. Προχτές στο Κερασοχώρι μας βρήκε μια γαλλική εταιρεία που οι εκπρόσωποί της μας προτείνουν ένα πρόγραμμα πιλοτικό που γίνεται και στην Ευρώπη για τη φιλική αντιμετώπιση των λύκων. Πιστεύω τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κάποιες εξελίξεις. Εγώ αυτό που ζητάω είναι οι αρμόδιοι όλων των πολιτικών κομμάτων να έρθουν στα χωριά και να μάθουν για το πρόβλημα της περιοχής. Σχετικά με το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί τα ζώα θα φορούν ένα περιλαίμιο που θα έχει επάνω ένα ειδικό σκεύασμα που θα απωθεί τους λύκους. Τις επόμενες μέρες στη Βαλαώρα έχουμε εκδήλωση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σαρακατσάνικου Σκύλου όπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου θα μας κάνουν κάποια επίδειξη για να δουν οι κτηνοτρόφοι πως τα κοπάδια θα προφυλαχτούν ίσως και με σκύλους. Πλέον οι λύκοι αν συνεχιστεί η κατάσταση θα είναι περισσότεροι από τα ζώα. Εμείς ζητάμε την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από το πρώτο ζώο και επειδή το πρόβλημα είναι πραγματικό πρέπει να το λύσουμε. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τους κατοίκους στην περιοχή. Θέλουμε οι αρμόδιοι να βγουν από τα γραφεία τους να έρθουν στα χωριά για να δουν το πρόβλημα».

Τα ίδια θέματα θίχτηκαν και στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση στον APLHA που φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αγράφων με τις δηλώσεις του να κινούνται στα ίδια πλαίσια.

Η τοποθέτηση των Κυνηγών

Με μια ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δυτικής Ευρυτανίας, Δημήτρης Γεωργαλής, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Αγράφων αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Αγράφων, με την ευκαιρία της παρουσίας σας στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ 1 στην εκπομπή σαββατοκύριακο από τις 6 στις 17/2/2024 και την αναφορά σας για τον Δήμο Αγράφων, σε ό,τι αφορά στο πολύ λεπτό ζήτημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λύκων στην περιοχή μας, έχω να σας πω τα εξής:

Η ύπαρξη των λύκων είναι πράγματι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κτηνοτρόφων ,όχι μόνο στον Δήμο Αγράφων αλλά και πανελλαδικά. Όμως το θέμα όπως το θέσατε δεν αφορά μόνο στην προστασία των ζώων από τους λύκους και αυτό θα γίνει όπως εσείς αναφέρατε με τσιπάκια που θα φέρει ο Γάλλος από την Ευρώπη, και με ποια χρηματοδότηση; Πάλι οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν τα σπασμένα;

Από την μία δηλαδή θα προφυλάξουμε τα ζώα και από την άλλη οι λύκοι θα αυξάνονται και θα πληθύνονται!!!! Γι’ αυτό κ. Δήμαρχε πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση γι αυτό το θέμα, σωστό θα ήταν να έχετε έρθει σε ενημέρωση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δασαρχείο Καρπενησίου, τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο , και κυρίως με τους παθόντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι μέσω του κυνηγετικού τους συλλόγου έκαναν ενέργειες οι οποίες έπεσαν στο κενό».