Όνομα: Άγγελος Κωστής
Ιδιότητα: Κολυμβητής
Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι
Τόπος διαμονής: Καρπενήσι
Όταν έχεις πανελλαδικές διακρίσεις, αλλά δεν έχεις κολυμβητήριο για να προπονηθείς στην πόλη σου, η επιτυχία είναι μεγαλύτερη. Ο Άγγελος απέδειξε ότι με ισχυρή θέληση και επιμονή, όλα είναι εφικτά…
ΕΠ. Άγγελε, κατάφερες να κατακτήσεις μία σπουδαία επιτυχία, τη 2η θέση στα 50 μέτρα πρόσθιο με το εντυπωσιακό 31.22, κατακτώντας την 4η επίδοση φέτος στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου;
ΑΚ. Πράγματι, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αυτήν την επίδοση και επιτυχία, γιατί, αν και ήταν κάτι που το περιμέναμε και το δουλεύαμε, οι συνθήκες προπόνησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό δεν μας άφηνε να εφησυχάσουμε. Παρόλ’ αυτά, πήρα αρκετή δύναμη και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια και την εκπλήρωση των υπολοίπων στόχων της χρονιάς.
ΕΠ. Πότε ξεκίνησες κολύμβηση, με ποια αφορμή και πώς έχει εξελιχθεί η πορεία σου μέχρι τώρα;
ΑΚ. Ξεκίνησα στην ηλικία των 7 ετών και αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι πηγαίνοντας στη θάλασσα οι φίλοι μου ήξεραν να κολυμπούν και εγώ όχι. Μετά από τα πρώτα δύο χρόνια εκμάθησης, μπήκα στην προαγωνιστική ομάδα του ΑΟΛ και άρχισαν οι πρώτοι αγώνες και επιτυχίες. Μπαίνοντας στην αγωνιστική και την πρώτη μου συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στην ηλικία των 13 ετών, πήρα μεταγραφή στον Κ.Ο. Καρπενησίου, όπου βρίσκομαι μέχρι τώρα, συνεχίζοντας με πολλή δουλειά την ανοδική πορεία.
ΕΠ. Ποια είναι η αίσθηση, όταν βρίσκεσαι στην πισίνα;
ΑΚ. Όταν βρίσκομαι στην πισίνα, τα συναισθήματα που με διακατέχουν είναι μοναδικά και μόνο όποιος το έχει ζήσει μπορεί να το καταλάβει. Όσο δύσκολη και επίπονη κι αν είναι η προπόνηση, η ευχαρίστηση που νιώθω είναι ασύγκριτη.
ΕΠ. Τι περιλαμβάνει το καθημερινό σου πρόγραμμα και πώς διαχειρίζεσαι τις αθλητικές, σχολικές και κοινωνικές σου ‘δραστηριότητες‘; Υπάρχει εναρμόνιση μεταξύ αυτών;
ΑΚ. Το πρόγραμμα μου είναι αρκετά επιβαρυμένο, όπως κάθε παιδιού στην ηλικία μου. Εκτός από το σχολείο και τα φροντιστήρια που καταλαμβάνουν πολλές ώρες της ημέρας μου, βασικό καθημερινό κομμάτι της είναι η προπόνηση όπου τον τελευταίο χρόνο και με το κλείσιμο του κολυμβητηρίου έχουν προστεθεί και τα ταξίδια στην Λαμία. Όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολη η εναρμόνιση όλων αυτών, αλλά με σωστό πρόγραμμα, πολλή δουλειά και ισχυρή θέληση μπορούν όλα να γίνουν, όπως πρέπει.
ΕΠ. Τι σημαίνει για ‘σένα η απαξίωση που επιδέχεται το Κολυμβητήριο Καρπενησίου και πώς επηρεάζει τα προσωπικά σου κίνητρα και προοπτικές εξέλιξης;
ΑΚ. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετές οι φορές όλα αυτά τα χρόνια που το Κολυμβητήριο Καρπενησίου έχει κλείσει αφήνοντάς μας χωρίς προπόνηση. Άλλες τόσες είναι οι φορές που έχουμε προβληματιστεί και νιώσει παραμελημένοι. Όμως εμείς σαν ομάδα κι αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε, δεν τα παρατήσαμε ποτέ προσπαθώντας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Παρόλα αυτά, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι τα περιθώρια εξέλιξης ενός αθλητή δεν μπορούν να είναι τα ίδια, αν δεν προπονείται καθημερινά στο σπίτι του, όπως κάνουν οι αντίπαλοί μας. Έντεκα μήνες μετά το κλείσιμο του κολυμβητηρίου, το μόνο που εύχομαι είναι να μπούμε γρήγορα σπίτι μας και να μην αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα οι επόμενες γενιές.
ΕΠ. Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον;
ΑΚ. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μου για το μέλλον είναι πολλά, καθώς ακόμα νιώθω ότι είμαι στην αρχή. Σίγουρα ένα μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και μια θέση στην εθνική ομάδα είναι στόχοι που ονειρεύομαι από μικρό παιδί και δουλεύω σκληρά, για να πετύχω. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Βαγγέλη Λελούδη, καθώς χωρίς τη βοήθεια και την επιμονή του, τίποτα δε θα ήταν δυνατό.
ΕΠ. Όταν προετοιμάζεσαι για έναν στόχο, πώς μένεις προσηλωμένος; Τι σκέφτεσαι;
ΑΚ. Όταν προετοιμάζομαι για μια κούρσα, προσπαθώ να μένω συγκεντρωμένος σκεπτόμενος μόνο την κούρσα, τα σημεία που πρέπει να προσέξω και να αποφύγω πιθανά λάθη. Στο άθλημα μας, επειδή η διαφορά κρίνεται στα κλάσματα του δευτερολέπτου, απαιτείται τεράστια συγκέντρωση, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες σκέψεις.
ΕΠ. Για ποιους λόγους θα πρότεινες σε ένα παιδί να ασχοληθεί με την κολύμβηση;
ΑΚ. Εκτός από το γεγονός ότι γυμνάζει όλο το σώμα, είναι ένα άθλημα που προτείνουν όλοι οι γιατροί για πολλές παθήσεις. Αγωνιστικά μιλώντας, θεωρώ ότι υπερτερεί των άλλων αθλημάτων, διότι ο τρόπος προπόνησης, οι απαιτήσεις της μάς δίνουν εφόδια που μας χρησιμεύουν, όχι μόνο στην πισίνα αλλά και στην υπόλοιπη ζωή: πειθαρχία, σεβασμός στον αντίπαλο και κυρίως η γνώση ότι, για να πετύχεις οτιδήποτε, χρειάζεται πρώτα να δουλέψεις σκληρά. Επίσης, μέσα από τον αθλητισμό, δημιουργούνται σχέσεις και φιλίες πολύ ισχυρές και αυτό γιατί οι ώρες που περνάς με τους συναθλητές σου στην προπόνηση, στα ταξίδια, στα ξενοδοχεία και στους αγώνες είναι πολλές, τα συναισθήματα είναι έντονα και αυτό κάνει τις σχέσεις να γίνονται ακόμη πιο δυνατές. Άρα, προτείνω σε όλα τα μικρά παιδιά να ασχοληθούν με την κολύμβηση ή κάποιο άλλο άθλημα, γιατί αυτό μόνο οφέλη θα αποκομίσουν.
ΕΠ. Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι να εγκαταλείψεις την κολύμβηση; Κι αν ναι, γιατί;
ΑΚ. Αν και οι συνθήκες με το κλείσιμο του κολυμβητηρίου θα μπορούσαν να με κάνουν να σκεφτώ να παρατήσω την κολύμβηση, αυτό δεν συνέβη ποτέ, ίσα ίσα με έκανε να “πεισμώσω” περισσότερο ψάχνοντας μόνο τον κοντινότερο τρόπο να κολυμπήσω.