4 φωτογραφίες … Ταξίδι στον χρόνο του Καρπενησίου

916
eubhgjpumaac6qt

Παρόλη τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας που έχουμε σήμερα, μια φωτογραφία που έρχεται από το παρελθόν κουβαλάει πολύ περισσότερη. Ένα ταξίδι στον χρόνο, στο παρελθόν του Καρπενησίου, μέσα από 3 ιστορικές φωτογραφίες διαφορετικών εποχών, μας θυμίζουν ότι ο χρόνος πολλά πράγματα τα αλλάζει, αλλά και πολλά τα διατηρεί…

Το παλιό Καρπενήσι

cart postal 1

Προπολεμική κάρτα, συλλογής μου, πίσω γράφει: Καρπενήσι τη 23η Οκτωβρίου

«Αγαπημένη μου Φωφώ, είμαι από χθες στο Καρπενήσι, όπου ήρθα μαζί με τα χιόνια και το κρύο των Άλπεων. Φαντάσου πως χθες το βράδυ έφθασε το κρύο 1 υπό το μηδέν. Σήμερα έχει θαυμάσια λιακάδα, φυσικά όμως και κάνει αρκετό κρύο και δε μπορεί κανείς να εργασθεί. Δι΄αυτό φεύγω κι εγώ σήμερα για τη Μακρακώμη, όπου και χαμηλότερα, θα μπορέσω να εργασθώ.

-με χίλια φιλιά ο άντρας σου … Κυρίαν Φωφώ Γιδαράκου…. οδός Στάθη Γεροδήμου  Αθήνας» (πηγή: Elatos Ioannis Makkas).

Το ξενοδοχείο ‘Τυμφρηστός’

ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ

Η γνωστή προπολεμική φωτογραφία της πλατείας με τον αδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη στο κέντρο της και το ξενοδοχείο “Τυμφρηστός” της οικογένειας Πριόβολου, σε περίοπτη θέση δεξιά. Η λήψη είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930. Το ξενοδοχείο ήταν το πρώτο μα παροχή ζεστού νερού σε όλα τα δωμάτιά του και με τα περίφημα λευκά κεραμίδια που ο αστικός μύθος έλεγε ότι είναι γυάλινα. Καταστράφηκε λίγα χρόνια μετά από τους Γερμανούς που το ανατίναξαν (πηγή: Μνήμες Καρπενησίου & φωτογραφίες του χθες).

Περιοχή ‘Ξηριάς’

ΞΗΡΙΑΣ

Με φόντο την κορυφή του Βελουχίου, φωτογραφία του 19ου αιώνα από την σημερινή περιοχή του ‘Ξηριά’ στο Καρπενήσι. Τότε τίποτα δεν θύμιζε την σημερινή κατοικημένη περιοχή, και οι εκτάσεις στους πρόποδες της ψηλής κορυφής χρησιμοποιούνταν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, όπως μαρτυρά και η πέτρινη βρύση της φωτογραφίας. Οι φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Άγγλο ελληνιστή και Καθηγητή Πανεπιστημίου Γουίλιαμ Τζον Γουντχάους, ο οποίος από το 1890 έως το 1935 έζησε κατά περιόδους στην Ελλάδα. Οι σπάνιες φωτογραφίες, που ανήκουν στο Μουσείο Nicholson, το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Ιερά Μονή Προυσού

ΠΡΟΥΣΟΣ

Η  αρχαιότερη φωτογραφία της Μονής Προυσού του 1893, επίσης από το ψηφιακό αρχείου του πανεπιστημιακού μουσείου στο Σίδνεϋ. Διακρίνεται τα δύο κεντρικά κτήρια της μονής, η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε τον 18ο αιώνα. Το πίσω κτήριο διασώζεται έως σήμερα, ενώ το μπροστινό, όπως και το μικρότερο κτήριο αριστερά στην είσοδο του μοναστηριού, κάηκαν το 1943 από του Γερμανούς και χτίστηκαν εκ νέου, δημιουργώντας την σημερινή εικόνα της μονής.