‘‘Ο Πανγκ Γκονγκ, ένας αξιωματικός του Βασιλείου Ουέι, ετοιμαζόταν να συνοδέψει τον πρίγκιπα του Βασιλείου Ουέι στο Βασίλειο Τζάο. Πριν φύγει, είπε στον βασιλιά του Ουέι, «τώρα αν ένας άνθρωπος σας πει ότι υπάρχει ένας τίγρης στην αγορά, θα το πιστέψετε;»
Ο βασιλιάς του Ουέι απάντησε, «όχι, δε θα το πιστέψω.»
Ο Πανγκ Γκονγκ συνέχισε, «αν δύο άνθρωποι σας πουν ότι υπάρχει ένας τίγρης στην αγορά, θα το πιστέψετε;»
Ο βασιλιάς είπε, «όχι, δεν το πιστεύω.»
Ο Πανγκ Γκονγκ είπε, «αν τρεις άνθρωποι σας πουν ότι υπάρχει ένας τίγρης στην αγορά, τότε θα το πιστέψετε;»
Ο βασιλιάς απάντησε, «ναι, τώρα το πιστεύω.»
Ο Πανγκ Γκονγκ είπε, «είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει κανένας τίγρης στην αγορά αλλά όταν τρεις άνθρωποι λένε ότι υπάρχει ένας τίγρης, τότε ο ανύπαρκτος τίγρης γίνεται πραγματικός. Η πρωτεύουσα του Βασιλείου Τζάο είναι πολύ πιο μακριά από εδώ σε σύγκριση με την αγορά, και όσο θα λείπω, σίγουρα θα υπάρξουν περισσότεροι από τρεις άνθρωποι που θα με κρίνουν. Ελπίζω ότι θα εξετάσετε προσεκτικά τα λόγια τους.»
Η κινέζικη παροιμία περιγράφει το φαινόμενο όπου οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν τις φήμες που διαδίδονται πολλές φορές, ενώ συνήθως χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι οι ίδιες αυτές φήμες είναι ανεξακρίβωτες ή αναληθείς. Όπως στην ιστορία, παρόλο που ο Πανγκ Γκονγκ πριν φύγει εξήγησε στο βασιλιά πως λειτουργούν οι φημολογίες, ο βασιλιάς τελικά πίστεψε τις φήμες και τον απομάκρυνε.’’
Σύνδρομο της αγέλης, λογική πλάνη, προσφυγή στις μάζες, προσφυγή στην πλειοψηφία, προσφυγή στην ομοφωνία, προσφυγή στην αυθεντία, είναι οι όροι της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Επιστήμης, για να εξηγήσουν το φαινόμενο όπου επιχειρείται να αποδειχθεί το αληθινό ενός ισχυρισμού στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι το αποδέχονται ήδη ως αληθινό. Η βάση δηλαδή όλης της άσκησης πολιτικής από την εξουσία και η δομική επιχειρηματολογία των πολιτικών, για να πείσουν τους πολίτες. Πες, πες, πες… κάτι θα μείνει… Η 12χρονη συναίνεσε και δε βιάστηκε, το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής δάκρυσε παρακολουθώντας βίντεο από το δυστύχημα, η Ευρώπη παραβιάζει το σύνταγμά μας με τις παρεμβάσεις της, η χώρα θα μεταμορφωθεί σε τόπο ευκαιριών μετά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και άλλα πολλά…
Το είπε ο ένας, το είπε κι ο δεύτερος και ο τρίτος… το πίστεψε μέχρι και ο βασιλιάς, δε θα το πιστέψει ο λαός;
Είπαμε… τρεις άνθρωποι φτιάχνουν έναν τίγρη…