Εδώ στην Ευρυτανία ακούει κανείς;

1015
elenh2

Όπως, αναλυτικά γράψαμε στον Ευρυτανικό Παλμό στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 299/14.12.2018) η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Και όχι Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή Συγκεκριμένα στο Άρθρο 12 «Φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και πόροι και κλιματική αλλαγή» το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς αναφέρει: Οι περιοχές της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας συνθέτουν ένα υψηλής βιοποικιλότητας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000 και παρουσιάζουν εξαιρετική αραιοκατοίκηση.

Με το παραπάνω πλαίσιο υποτίθεται ότι η Ευρυτανία προστατεύεται από κάθε είδους παρεμβάσεις που καταστρέφουν το φυσικό τοπίο και χαρακτήρα της. Υποτίθεται ότι θα πρέπει πολίτες και τοπικές αρχές να χαιρόμαστε με το ΦΕΚ αυτό και να το αξιοποιούμε στο έπακρο ώστε να περιχαρακώσουμε τον τόπο μας και το δικαίωμά του να μείνει ανέγγιχτος. Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δείγμα, δυστυχώς, ενώ αντίθετα το συγκεκριμένο πλαίσιο βρίσκεται στην αφάνεια ξεχασμένο από όλους.

Στη γειτονιά μας όμως οι αρχές κάνουν τα βήματα που πρέπει για να προστατεύσουν τον τόπο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Τρίκαλα.

Η είδηση για την ένταξη της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Μετεώρων και Πύλης στον Παγκόσμιο χάρτη των Γεωπάρκων που προσδίδει μία νέα δυναμική την προβολή των ιδιαίτερων γεωφυσικών αλλά και κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών της, την προώθηση των κλάδων του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτιστικού πλούτου και γενικότερα των συνιστωσών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας δήλωσε με χαρά: «Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε και να το εκμεταλλευτούμε για το καλό του τόπου μας. Ιδιαίτερα για την περιοχή του Δήμου Πύλης το πλούσιο γεωλογικό και οικολογικό απόθεμα όπως είναι οι Πτυχές της Πύλης, τα Φαράγγια της Γκρόπας, του Βαθυρρεμιώτη και του Μουτσαρίτη ποταμού με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς και της Αθαμανίας, οι αμέτρητες ορειβατικές διαδρομές και τα σημαντικά μονοπάτια της Ελάτης και της Πύλης με κατεύθυνση προς τα ορεινά του Ασπροποτάμου, τα παρθένα σπήλαια και οι θρύλοι της Πύρρας, της Πύλης και της Δέσης, τα αρχαιολογικά ευρήματα των Γόμφων,
της Ελάτης και των Καλογήρων, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, η υψηλής αξίας και σημαντικότητας βιοποικιλότητα στο Πανεπιστημιακό δάσος του Περτουλίου, της Ελάτης και της Πιάλειας αλλά και σε όλη την οροσειρά του Κόζιακα, των φυσικών σχηματισμών ορειβατικής χιονοδρομίας και αλπικού σκι στο Νεραϊδοχώρι, τα ξακουστά πανηγύρια του Γαρδικίου μαζί με άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις, η πλούσια γαστρονομία και το εξαιρετικό φαγητό και η φιλοξενία σε όλες τις κοινότητες, οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις καθώς και άλλα πολλά αποτελούν ιδανικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων θεματικού γεω-τουρισμού και ποικίλων ήπιων περιβαλλοντικά δράσεων, με πολλαπλά αναμενόμενα αποτελέσματα στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο. Ό,τι δηλαδή πρέπει και μπορεί να μας προσφέρει το Γεωπάρκο».

Τέλος ο Δήμαρχος Πύλης συμμετέχει στην συνάντηση του διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στην Αθήνα με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα με σκοπό την συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς άλλων περιοχών και την στήριξη του δικού τους φορέα.

Εδώ στην Ευρυτανία ακούει κανείς;