Ευρυτανικές παραγωγικές μονάδες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα AF4EU του ΔΦΠ Καρπενησίου

236
af4eu

Δύο ευρυτανικές παραγωγικές μονάδες επισκέφτηκαν τα μέλη της κοινοπραξίας του προγράμματος AF4EU – Agroforestry Business Model Innovation Network, που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αγροδασοπονίας και Δασικής Εδαφολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι. Οι συμμετέχοντες, μέσα από οργανωμένες επισκέψεις, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επιλεγμένες αγροτικές επιχειρήσεις που δημιουργούν υπεραξία στα ευρυτανικά αγροδασικά προϊόντα τους.

Στην τελευταία τους συνάντηση βρέθηκαν στην κτηνοτροφική μονάδα του κ. Κώστα Γαλανό στο Καρπενήσι και παρακολούθησαν την γαλακτοκομική παραγωγή, και στον κ. Παναγιώτη Μακρή που τους ξενάγησε στους ορεινούς ελαιώνες του Αγίου Γεωργίου και στην μονάδα επεξεργασίας (ελαιοτριβείο) και τυποποίησης λαδιού υψηλής ποιότητας.

Τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην συνάντηση εργασίας προέρχονται από 10 χώρες της Ευρώπης και ο σκοπός ήταν η συζήτηση, ο προβληματισμός και η συλλογή πληροφοριών για αγροδασικά μοντέλα σε όλη την Ευρώπη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο εκπρόσωποι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Αγροτική Διατροφή και την Υγεία.

Ο γενικότερος στόχος του προγράμματος είναι η εντατικοποίηση και η εδραίωση γνώσεων και πρακτικών που αφορούν τις πολλαπλές παραγωγικές χρήσεις των αγροτικών εκτάσεων. Στο πρόγραμμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό κομμάτι των αγροδασικών συστημάτων και στις πολλαπλές αξίες τους: την αξιολόγηση του ξύλου για κατασκευές (βιομηχανική ξυλεία), αξιοποίηση με τη μορφή πέλετ για λέβητες, αξιοποίηση κομπόστ για τη βελτίωση του εδάφους και τη γονιμότητα, αποθήκευση άνθρακα, υποστήριξη κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας και όλες τις οικοσυστημικές και κοινωνικές θετικές συνθήκες που παραδοσιακά προσέφεραν και προσφέρουν αυτά τα συστήματα στις τοπικές κοινωνίες, όσον αφορά το νερό, τη βιοποικιλότητα φυτών και ζώων και διατήρηση ειδών, την υγεία των εδαφών και την αξιοποίηση στην αγροτική παραγωγή.

Σε συνεργασία με όλα τα άλλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε αυτές τις 10 ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Τμήμα Δασολογίας εργάζεται στην κατεύθυνση της ανάδειξης και υποστήριξης του έργου των αγροτών στην ορεινή Ευρυτανία, η οποία, με τα ιδιαίτερα φυσιογραφικά χαρακτηριστικά της και της μικρής κλίμακας παραγωγής, έχει να επιδείξει υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, τόσο στον κτηνοτροφικό τομέα όσο και σε κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα.

Όλα τα μέλη της ομάδας, και ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ευχαριστούν τον Δήμο Καρπενησίου και τον Αντιδήμαρχο, Ιωάννη Σκαρπή, για την υποστήριξη των εργασιών του δικτύου Αγροδασοπονίας στην Ευρυτανία.