Καταργείται το Ειρηνοδικείο Καρπενησίου

452
eirinodikeio

Την κατάργηση του Ειρηνοδικείου και την ενοποίησή του με το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» που τέθηκε σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου στην ΠΕ Ευρυτανίας, διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Η είδηση που έρχεται να ταράξει τα νερά είναι η κατάργηση του Ειρηνοδικείου και η ενοποίησή του με το Πρωτοδικείο. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας.

Τι αναφέρει ο δικαστικός χάρτης

“Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 5108/2024 με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’/65/2-5-2025). Πρακτικά από 16 Σεπτεμβρίου 2024:

1. θα καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, συνολικά 113 δικαστικές υπηρεσίες θα “σβήσουν” απ’ τον χάρτη ως αυτοτελείς υπηρεσίες με το κριτήριο του “κόστους – οφέλους”, μολονότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι αποφάσεις στα Ειρηνοδικεία εκδίδονται πιο γρήγορα απ’ ότι στα Πρωτοδικεία και ότι στα Ειρηνοδικεία εισέρχεται μεγάλος αριθμός υποθέσεων (για παράδειγμα, στο Γ’ Τρίμηνο του 2023 στα Ειρηνοδικεία οι εισερχόμενες υποθέσεις ήταν 35.405 και στα Πρωτοδικεία 50.496). Παράλληλα δε, στα Ειρηνοδικεία εκδίδεται και ένας τεράστιος όγκος πιστοποιητικών, δημοσιεύονται όλες οι διαθήκες και γίνονται όλες οι δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς. Η κατάργησή τους, επίσης, σημαίνει ότι η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη θα γίνει πιο δύσκολη, πιο ακριβή, πιο μακρινή, δηλαδή για μια απλή υπόθεση θα πρέπει να μετακινηθεί κανείς αρκετά χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, η οικογενειακή ζωή των εκεί υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων θα έρθει πάνω – κάτω. Οι τοπικές κοινωνίες θα οδηγηθούν σε μαρασμό.

2. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα ο δικαστικός υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί στο Αγρίνιο μπορεί – μ’ ένα απλό “εντέλλεσθε” να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο.

3. Ορισμένα Ειρηνοδικεία θα μετατραπούν σε “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” με αυξημένη ύλη.Τα “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” δε θα έχουν, στην ουσία, μόνιμους υπαλλήλους. Έτσι, αυτές οι υπηρεσίες δε θα μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν και θα τεθούν στο στόχαστρο για μελλοντική κατάργηση.

Τι θα ισχύσει στην Ευρυτανία

Όσον αφορά την Ευρυτανία, το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας θα καταργηθεί και οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, χωρίς όμως ακόμη να είναι γνωστό  πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση τόσο όσον αφορά την δικαστική ύλη, όσο και το έμψυχο δυναμικό.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η συνδυαστική εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη και του προσφάτως ψηφισθέντα Ν. 5095/2024 για την ενίσχυση τη δικηγορικής ύλη θα επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες (ενδεικτικά η ένορκη βεβαίωση “κόστιζε” 5 ευρώ, τώρα απαιτείται δικηγορική αμοιβή) ενώ αυξάνει τον όγκο δουλειάς της Γραμματείας, οδηγώντας σε νέες καθυστερήσεις και πιο πολύπλοκες διαδικασίες. Τελικά, ούτε η πλειονότητα των δικηγόρων θα ωφεληθεί, αλλά μόνο οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες. Τέλος, το “σβήσιμο” δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών από τον χάρτη με το κριτήριο του «κόστους – οφέλους», όπως γίνεται με την κατάργηση και απαξίωση άλλων δημόσιων δομών (νοσοκομεία, ταχυδρομεία κλπ), αφορά όλη την κοινωνία.

Τι δηλώνει η Εκπρόσωπος Δικαστικών Υπαλλήλων, κ. Ράπτη Ανθή

image 24

«Το ΦΕΚ ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ακόμα δεν είναι γνωστό ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος κανονισμός. Από τις 16 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε περισσότερα που θα εφαρμοστεί η απόφαση. Στη δική μας περίπτωση δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή προς το παρόν, γιατί η υπηρεσία θα βρίσκεται στο ίδιο κτίριο. Σε άλλες πόλεις, όμως, η ενοποίηση των ειρηνοδικείων που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος συνεπάγεται ότι και οι πολίτες και οι υπάλληλοι θα πρέπει να διανύσουν μια Α’ απόσταση, για να βρεθούν στην υπηρεσία. Είναι σα να συγχωνεύεται το Ειρηνοδικείο Καρπενησίου με το Πρωτοδικείο της Λαμίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την απόσταση που θα αναγκαστούν να καλύψουν οι ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αλλαγή αυτή γίνεται, για να επισπευστεί η δικαιοσύνη, γιατί σε άλλες πόλεις αργούν πολύ να βγουν οι αποφάσεις. Με τη συγχώνευση υποτίθεται πως θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία.»

Τι δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων, κ. Χρυσαφόπουλος Γεώργιος

image 25

«Όπως γνωρίζετε με την ενοποίηση του Ειρηνοδικείου στο Πρωτοδικείο, καταργούνται οργανικές θέσεις και φυσικά καταργείται το Ειρηνοδικείο ως πρώτο όργανο της δικαιοσύνης, εκεί δηλαδή που εκδικάζονται οι πιο απλές υποθέσεις. Παρά τις κινητοποιήσεις που κάναμε, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε την απόφαση, διότι η παγκόσμια τράπεζα και η κυβέρνηση είχαν ήδη προχωρήσει και κατασταλάξει στην ψήφιση του δικαστικού χάρτη, μία συνθήκη που δεν είναι καθόλου εύκολη για τους πολίτες. Πρακτικό πρόβλημα για τους πολίτες ως προς την μετακίνηση στον Νομό Ευρυτανίας δε θα υπάρχει. Αυτό θα απασχολήσεις άλλους νομούς της Ελλάδας. Ωστόσο, η πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη θα καταστεί δυσκολότερη και ακριβότερη, το κοστολόγιο θα αλλάξει κατά πολύ. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μία ένορκη βεβαίωση από εκεί που κόστιζε 5 ευρώ, τώρα θα κοστίζει πάνω από 30 ευρώ, γιατί αυτή θα ανατεθεί σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Άρα, η πρόσβαση στο δικαστήριο θα είναι πιο δυσμενής. Για εμάς τους υπαλλήλους, σε πρώτη φάση δε θα αλλάξει κάτι, αλλά δεν έχουμε και εικόνα για το τι θα γίνει μετέπειτα. Πάντως, αμφιβάλλω για το αν θα επιταχυνθούν οι δικαστικές αποφάσεις, όπως αναφέρεται στον δικαστικό χάρτη. Βέβαια, είμαστε εδώ, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.»