“Οι μέρες αφηγούνται”

300
boubouris sinaksari1

“… Στις 14 Μάη 1948 γεννήθηκε το κράτος του Ισραήλ. Λίγους μήνες αργότερα υπήρχαν πάνω από 800.000 εκδιωγμένοι Παλαιστίνιοι και πάνω από 500 χωριά κατεστραμμένα. Εκείνα τα χωριά, με τις ελιές, τις συκιές, τις αμυγδαλιές και τα οπωροφόρα δέντρα, κείτονται θαμμένα κάτω από ασφαλτόδρομους, τα πάρκα αναψυχής. Πέθαναν χωρίς όνομα.

Η Επιτροπή Ονομάτων του νεοσύστατου κράτους βάφτισε εκ νέου το χάρτη. Λίγη Παλαιστίνη είχε απομείνει. Ο αμείλικτος αδηφάγος χάρτης αναφέρει τίτλους ιδιοκτησίας, παρωχημένους γενναιόδωρα από τη Βίβλο, και φέρει ως δικαιολογία τα δυο χιλιάδες χρόνια καταδίωξης που υπέστη ο εβραϊκός λαός. Το κυνήγι των Εβραίων ήταν ανέκαθεν ευρωπαϊκή συνήθεια. Όμως οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να πληρώσουν το ξένο χρέος…’’

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Oυρουγουανού Εduardo Galeano (1940-2015) ‘’Οι μέρες αφηγούνται’’. Δημοσιογράφος, λογοτέχνης και συγγραφέας. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Αντιστασιακός και εξόριστος στην Ισπανία από το 1973-1985 από τους Ουρουγουανούς Δικτάτορες μέχρι την πτώση τους. Διάσημο χαρακτηρίστηκε το εν λόγω βιβλίο σε όλο τον κόσμο, με μορφή ημερολογίου 365 ημερών, αφού έγραφε για παγκόσμια κοινωνικο-πολιτικά θέματα.

Αυτά σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα στο Ισραήλ με τις σφαγές στη Γάζα από 7-10-2023, με την αιματηρή επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον αθώων πολιτών. Από την ημερομηνία αυτή μέχρι σήμερα 35.000 σκοτώθηκαν από τις Ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων και 80.000 περίπου τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον 7.000 άτομα αγνοούνται. Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται στους 1.140 και με δεκάδες Ισραηλινών να κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι.

Αίσθηση έχει προκαλέσει  η απόφαση του Εισαγγελέα Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, να ζητήσει από την Δικαστική Επιτροπή να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Γκάλαντ, αλλά και κατά των ηγετών της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και Ισμαήλ Χανίγια.

Ο λόγος είναι όσα έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7-10-2023 και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας που έχει εξαπολύσει έκτοτε το Ισραήλ, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Χαρακτηριστική ήταν η οργισμένη δήλωση του Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας εξωφρενική την Εισαγγελική πρόταση. Ισραήλ και Χαμάς απορρίπτουν τα περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, έσπευσαν αμφότεροι να αποδομήσουν το αίτημα κι ας συνεχίζεται να ρέει αίμα αθώων.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι διχασμένη και η απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου δημιούργησε δυο μέτωπα στη Διεθνή κοινότητα.

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Βέλγιο και η Τσεχία είναι στο πλευρό του Ισραήλ. Οι δηλώσεις του ΟΗΕ κι αυτές διφορούμενες.

Δυστυχώς, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το ύψος της καταστροφής. Όταν το 72% των θανάτων είναι γυναίκες και παιδιά, αυτό και μόνο αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας. Το θέμα είναι να σταματήσει εδώ και τώρα η αιματοχυσία στη Γάζα. Οι συστάσεις  και τα ευχολόγια της Διεθνούς κοινότητας δεν λένε τίποτα!