Ευρώπη Μεσοπολέμου

469
elenh2

«Είμαι κατάπληκτος από την ομοιότητα ανάμεσα στην κατάσταση που ζούμε και την κατάσταση του Μεσοπολέμου», δήλωνε το 2018, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζοντας την “εβδομάδα μνήμης” για τα εκατό χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914- 1918).

«Σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του διαμελισμού από την εθνικιστική λέπρα, την εθνικιστική αναδίπλωση, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της αποσταθεροποίησης από εξωτερικές δυνάμεις”, τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Ouest-France.

“Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι αγορές ξεπερνούν ενίοτε το εκτόπισμα που μπορούν να έχουν τα κράτη», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Πρέπει να το έχουμε στον νου μας, να έχουμε πνευματική διαύγεια, να γνωρίζουμε πώς αντιστεκόμαστε, στηριζόμενοι στο σφρίγος της Δημοκρατίας», ανέφερε επίσης  στο περιθώριο της επίσκεψής του σε έκθεση αφιερωμένη στον Ζορζ Κλεμανσό, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας στις αρχές του 20ού αιώνα. (πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μετά τη νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές και τη διενέργεια εκλογών στις 30 Ιουνίου και επαναληπτικές στις 7 Ιουλίου.

«Δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με την Le Monde. «Τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια αντιτάχθηκαν σε τόσες πολλές προόδους της Ευρώπης μας, σημειώνουν πρόοδο σε όλη την ήπειρο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Στο τέλος της ημέρας, λοιπόν, δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν συνέβη τίποτα. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τον πυρετό που έχει καταλάβει τον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό, μετά τη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος μέσω της ψηφοφορίας», πρόσθεσε.

«Η άνοδος των εθνικιστών και των δημαγωγών αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για την Ευρώπη μας και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο», συνέχισε και πρόσθεσε πως έχει «εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας» και «ας αφήσουμε τον κυρίαρχο λαό να πει τη γνώμη του». «Άκουσα το μήνυμά σας, τις ανησυχίες σας και δεν θα τις αφήσω αναπάντητες».

Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε το 31,5% των ψήφων, μια άνοδος 10 μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 και περίπου 17 μονάδες μπροστά από το κόμμα του Μακρόν το οποίο έμεινε μόλις 15,2%, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το ψηφοδέλτιο του Μακρόν, με 14%. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν έφτασε το με 8,3%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το 7%. Οι Οικολόγοι είχαν ποσοστό 5,6%, ενώ 5,1% έλαβε ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη άκουσαν το μήνυμα των λαών τους; Γιατί αν επαληθευτεί αυτή η αίσθηση μεσοπολέμου που πλανάται πάνω από τον πλανήτη εδώ και χρόνια, τότε πολύ σύντομα θα φτάσουμε και στον πόλεμο. Έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που αυτή τη φορά δεν αφήσει τίποτα ζωντανό στον πλανήτη, γιατί τώρα πια τα όπλα είναι πυρηνικά και μαζικά.