Την λύση του δικηγόρου ακολούθησε ο Δήμος Καρπενησίου για την κατάθεση αντιρρήσεων για τον αιολικό σταθμό στις θέσεις «Λυκομνήματα- Ρέλια- Ταμπούρια»

657
1 1423482360 aiolika

Σε δικηγόρο αναθέτει ο Δήμος Καρπενησίου την κατάθεση αντιρρήσεων-απόψεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τίτλο «Κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 72,45MW στις θέσεις ‘’Λυκομνήματα – Ρέλια – Ταμπούρια’’ στις Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και Μακρακώμης του Δήμου Μακρακώμης, Π.Ε. Φθιώτιδας, στις Δ.Ε. Ρεντίνης και Μενελαίδας Δήμου Σοφάδων, Π.Ε. Καρδίτσας και στις Δ.Ε. Κτημενίων και Φουρνά Δήμου Καρπενησίου, Π.Ε. Ευρυτανίας».

Αναλυτικότερα, η Εταιρεία «WPD ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» υπέβαλλε προς έγκριση την από Μαΐου 2024 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τον παραπάνω τίτλο. Η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης (δηλαδή υποβολής Αντιρρήσεων –Απόψεων κατά του εν λόγω έργου εκ μέρους του ενδιαφερόμενου κοινού και των φορέων στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο) λήγει στις 30 Αυγούστου 2024. Κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο ο Δήμος Καρπενησίου να καταθέσει στοιχειοθετημένες και εμπεριστατωμένες Αντιρρήσεις – Απόψεις στην ανωτέρω διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, με στόχο αυτές να αξιοποιηθούν και στα επόμενα στάδια.

Η υποβολή στοιχειοθετημένων (νομικά και ουσιαστικά) Απόψεων στο στάδιο αυτό, λαμβάνεται υπόψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην περίπτωση που η αδειοδοτούσα αρχή τις απορρίψει χωρίς ειδική αιτιολογία, εξ ου και είναι σημαντικό νομικό εργαλείο στην προσπάθεια αποτροπής της αλόγιστης εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών μετά των συνοδών τους έργων (τα οποία προκαλούν ίσως και σοβαρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την σημειακή εγκατάσταση των ανεμογεννητριών).

Αναφορικά με την αναγκαιότητα δε ανάθεσης εκ μέρους του Δήμου Καρπενησίου αυτή θα γίνει προς τον Δικηγόρο Αθηνών κ. Τρύφωνα Κόλλια της σύνταξης Απόψεων –Αντιρρήσεων επί της ανωτέρω Μ.Π.Ε.. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εξειδίκευσήτου σε ζητήματα περιβαλλοντικού και ενεργειακού δικαίου, λόγω της ενασχόλησήςτου με αντίστοιχες υποθέσεις σε όλη την επικράτεια επί μία δεκαετία, αποτελεί τονπλέον κρίσιμο παράγοντα για την ορθή αξιολόγηση των νομικών και ουσιαστικώνδιαστάσεων που τίθενται ως προς την εγκατάσταση των ως άνω Αιολικών Πάρκων,δεδομένης εξάλλου της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πλήρη και δομημένη στοιχειοθέτηση των υποβαλλόμενων Απόψεων –Αντιρρήσεων.

Ο Δήμος έλαβε επίσης υπόψιν και το γεγονός δε ότι τα εξεταζόμενα ζητήματα άπτονται και του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου σε συνδυασμό με την εμπειρία στο ελληνικό διοικητικό δίκαιο, που απαιτούν λεπτομερή, αναλυτική και πολυεπίπεδη επεξεργασία του συνόλου των εγγράφων και σχεδίων των ως άνω Μ.Π.Ε., προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να αναδειχθούν οι πλημμέλειες εκείνες που θα επιτρέψουν την επίτευξη του βασικού στόχου, ήτοι την προστασία του ευαίσθητου οικολογικά περιβάλλοντος του Δήμου Καρπενησίου και ιδίως της θιγόμενης περιοχής εγκατάστασης του ανωτέρω Αιολικού Σταθμού. Το συνολικό κόστος για τον χειρισμό των ανωτέρω ανέρχεται στο ποσό των 2.000,00 ευρώ συν ΦΠΑ. Στο Δήμο Καρπενησίου αντιστοιχεί το ποσό των 827,00€