Συναγερμός για την πανώλη στα αιγοπρόβατα

1256

Τι πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι της Ευρυτανίας

Η επιδημία της πανώλης που έχει παρουσιαστεί εδώ και λίγο καιρό σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην Ελλάδα αρχίζει σταδιακά να εξαπλώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίζει να πλησιάζει επικίνδυνα την περιοχή μας με το πιο κοντινό στην Ευρυτανία κρούσμα να παρουσιάζεται στην περιοχή της Καρδίτσας και την Αιτωλοακαρνανία. Οι συστάσεις των ειδικών για προσοχή προς τους κτηνοτρόφους είναι καθημερινές και έντονες.

Πιο συγκεκριμένα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας κ. Αποστολίδου Ελένη μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό και τόνισε πως «πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα. Τα ζώα παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, δυσοσμία στη στοματική και ρινική κοιλότητα, πόνο στη στοματική κοιλότητα που τα δυσκολεύει να φάνε, δύσπνοια, βήχα, συμπτώματα πνευμονίας και έντονη διάρροια. Ακόμη, να σημειωθεί πως το κοπάδι μπορεί να παρουσιάσει θνησιμότητα από 10% έως 90%. Αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά και όταν τα δει ο κτηνοτρόφος θα του κινήσουν την υποψία προβλήματος στο κοπάδι.

Για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της Ευρυτανίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκδόσει εγκύκλιο με την οποία απαγορεύεται κάθε μετακίνηση των αιγοπροβάτων (για πάχυνση, για αναπαραγωγή, για σφαγή και προς τους θερινούς βοσκότοπους) από 4 Αυγούστου έως 11 Αυγούστου. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος θα υπάρξουν νέες επικαιροποιημένες οδηγίες. Επίσης, εκτός από τα αιγοπρόβατα απαγορεύεται να μετακινηθούν για τους ίδιους σκοπούς και τα βοοειδή που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων (συστέγαση, κοντινή στέγαση, χρήση ίδιου προσωπικού, ίδιων οχημάτων ή και κοινού εξοπλισμού).

Ο κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει να προσέξει και να ελαττώσει τις μετακινήσεις του (αποφεύγοντας κυρίως τις ύποπτες για το νόσημα περιοχές).Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως το νόσημα αυτό μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με μικροσταγονίδια, με την άμεση επαφή, με τις εκκρίσεις και τις απεκκρίσεις του ζώου και με τα μολυσμένα αντικείμενα και τις τροφές. Προσοχή, λοιπόν, στα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται, στα παπούτσια των κτηνοτρόφων, στα ρούχα, στις ζωοτροφές και στις ρόδες των αυτοκινήτων.

Συνεπώς πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα πέραν του κτηνοτρόφου που εισέρχονται στην κτηνοτροφική μονάδα. Επίσης, συνιστάται η απολύμανση με κατάλληλα απολυμαντικά των παπουτσιών και των οχημάτων (ρόδες κυρίως). Τέλος, όποιος κτηνοτρόφος παρατηρήσει κάτι ύποπτο στο κοπάδι του πρέπει αμέσως να ενημερώσει την Κτηνιατρική υπηρεσία για να προβεί σε κατάλληλους ελέγχους.»

Στον Ευρυτανικό Παλμό μίλησε και η κ. Κατερίνα Καλαντζή, Αντιπεριφερειάρχης Δασικής πολιτικής, Κτηνοτροφίας, Χωρικού σχεδιασμού και Προστατευόμενων Περιοχών η οποία με τη σειρά της επισήμανε πως «η πανώλη είναι μια ασθένεια η οποία παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα. Είναι μια άκρως μεταδοτική ασθένεια στα αιγοπρόβατα αλλά δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο. Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος σε περίπτωση κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν αρκετά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα. Το πιο πιθανό είναι να προήλθε από την εισαγωγή ζώντων ζώων από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Τα κρούσματα εντοπίζονται κοντά στην Ευρυτανία (τα κοντινότερα εντοπίζονται στην Καρδίτσα).

Αξίζει να τονιστεί πως έχουν παρθεί μέτρα, για όλη την επικράτεια από το Υπουργείο για απαγόρευση πάσης φύσεως μετακινήσεων των αιγοπροβάτων. Ταυτόχρονα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της κάθε περιφερειακής ενότητας έχουν εντείνει τους ελέγχους προς όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμη, δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα στην περιοχή της Ευρυτανίας, γίνονται συνεχείς συστάσεις για την λήψη μέτρων ασφαλείας (απολύμανση μονάδων, χώρων, οχημάτων και αποφυγή αγοράς ζωοτροφών από από επικίνδυνες και μολυσμένες περιοχές) από  τον κάθε κτηνοτρόφο ξεχωριστά. Παράλληλα, τα μέτρα απαγόρευσης ισχύουν μέχρι τις 11 Αυγούστου αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και νέα απαγόρευση.

Προς το παρόν, η Ευρυτανία δεν ακολουθεί τόσο αυστηρά μέτρα όσο περιοχές που έχει παρατηρηθεί μόλυνση αλλά βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση και ευελπιστούμε ότι θα προλάβουμε και δεν θα έχουμε κρούσματα».