Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ενεργειακή Κοινότητα αποφάσισε ο Δήμος Καρπενησίου

143
images dimos karpenisiou

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η Κατεπειγουσα δια περιφορας  συνεδρίαση στην οποία συμμετέιχαν 24 από τα 25 μέλη.

Στη συνεδρίαση  συζητήθηκε το ζήτημα της συμμετοχής του Δήμου Καρπενησιού στην Αύξηση Συνεταιριστικού Κεφαλαίου του Αστικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε.»:

O Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, εισηγούμενος το θέμα έθεσε υπόψη του Δ.Σ. τα εξής:

«Κατόπιν της από 06-08-2024 (ΑΡ.2/24) αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Αστικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε.», του οποίου ο Δήμος είναι ιδρυτικό μέλος, τέθηκαν προς έγκριση στη Γ.Σ:

  • Η απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου εισόδου νέου μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού ίδρυσης, κατόπιν αιτήματος του κ. Δήμαρχου Δήμου Αγράφων προς το Διοικητικού Συμβούλιο του ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝEΤAIΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΣΥΝ.Π.Ε.».
  • Η απόφαση μειώσεως του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στις συνεταιριστικές μερίδες των ιδρυτικών μελών καταργούμενων νομικών προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 5056/2023 αφού παύεται η ιδιότητα του μέλους της Κ.Α.Ε. από τα Ν.Π.Δ.Δ., ήτοι α) ΕΚΕΠΠΠΑΔΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, β) ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, γ) ΕΝΙΑΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, δ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ καθώς και από τη ε) ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ, καθότι σύμφωνα με τον ν. 5056/2023 (Α’ 163) και την υπ. αρ. Εγκύκλιο 1160/11.10.2023 του Υπουργείου Εσωτερικών, τα ανωτέρω μέλη νομικά πρόσωπα και η κοινωφελής επιχείρηση απορροφούνται αυτοδίκαια από τον οικείους Δήμους, ήτοι το ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ και τον ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ.

Ταυτόχρονη, έγκριση αύξησης του κεφαλαίου με την είσοδο του νέου μέλους συνεταίρου, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Δήμου Αγράφων προς το ΔιοικητικόΣυμβούλιο του Αστικού Συνεταιρισμού (Ενεργειακή Κοινότητα), όπως ορίζεται στοάρθρο 8 του καταστατικού με τη συμμετοχή του Δήμου Αγράφων στον συνεταιρισμό ως νέο μέλος, με ποσοστό συμμετοχής 20% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.

  • Η απόφαση τροποποίησης του ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝEΤAIΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΚΟΙΝΟΤΗΤΑ) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΣΥΝ.Π.Ε.» σε ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ν.5037/2023) με την Επωνυμία «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΥΝ Π.Ε.» με προσαρμογή και τροποποίηση του καταστατικού ίδρυσης του Αστικού Συνεταιρισμού.

Τα ανωτέρω εγκρίθηκαν με το Πρακτικό Συνεδρίασης Έκτακτης Γενικής

Συνέλευσης, αριθμός 01 / 14-08-2024.

Εν συνεχεία, στις 2-9-2024, υπό την νέα μορφή του, ο συνεταιρισμός Αστικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε.», με τα μέλη του συνεταιρισμού συνήλθαν σε έκτακτη γενική συνέλευση α) για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού και β) τη λήψη απόφασης για την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, τροποποίηση και κωδικοποίηση του καταστατικού του Συνεταιρισμού. Λόγω άμεσης ανάγκης συγκέντρωσης κεφαλαίων για την εμπρόθεσμη καταβολή των όρων σύνδεσης και την ικανοποίηση τρεχουσών υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού, αποφασίστηκε η αύξηση του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου κατά 280.000,00€, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσό της αυξήσεως θα είναι αναλογικό της συμμετοχής των μελών όπως η συμμέτοχή των μελών έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμό 1 από 14-08-2024 απόφαση Γενικής Συνέλευσης η οποία καταχωρήθηκε την 16-08-2024 στο ΓΕΜΗ με κωδικό αριθμό καταχώρησης 4374465, με τον Δήμο Καρπενησίου να αναλαμβάνει 1.120 νέες υποχρεωτικές συνεταιριστικές μερίδες, συνολικής αξίας 112.000,00€, και μετά την αύξηση του κεφαλαίου κατέχει συνολικά 1.320 συνεταιριστικές μερίδες, συνολικής αξίας 132.000,00€. Ο Δήμος Καρπενησίου θα συνεχίσει να κατέχει το 40% και αναλαμβάνει χίλιες εκατόν είκοσι (1120) νέες υποχρεωτικές συνεταιριστικές μερίδες αξίας εκάστης εκατό ευρώ (100,00€) συνολικής αξίας εκατόν δώδεκα χιλιάδων ευρώ (112.000,00€) και μετά την αύξηση του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου βρίσκεται κάτοχος χιλίων τριακοσίων είκοσι (1320) συνεταιριστικών μερίδων αξίας εκάστης εκατό ευρώ (100,00€) ή σύνολο συμμέτοχή στο κεφάλαιο με αξία εκατό τριάντα δύο χιλιάδες ευρώ (132.000,00€)».

Η απόφαση

Καθώς έχουν προκύψει νέα δεδομένα σχετικά με τις απαιτήσεις της Ενεργειακής Κοινότητας και λόγω άμεσης ανάγκης συγκέντρωσης κεφαλαίων για την εμπρόθεσμη καταβολή των όρων σύνδεσης και την ικανοποίηση τρεχουσών υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού, έπειτα από πρότασή τους, αποφασίστηκε ομόφωνα από την επιτροπή η έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Καρπενησιού στην Αύξηση Συνεταιριστικού

Κεφαλαίου του Αστικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΣΥΝ.Π.Ε.».

Ο Δήμος Καρπενησίου θα συνεχίσει να κατέχει το 40% και αναλαμβάνει χίλιεςεκατόν είκοσι (1120) νέες υποχρεωτικές συνεταιριστικές μερίδες αξίας εκάστη εκατό ευρώ (100,00€) συνολικής αξίας εκατόν δώδεκα χιλιάδων ευρώ(112.000,00€) και μετά την αύξηση του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου βρίσκεταικάτοχος χιλίων τριακοσίων είκοσι (1320) συνεταιριστικών μερίδων αξίας εκάστηςεκατό ευρώ (100,00€) ή σύνολο συμμετοχή στο κεφάλαιο με αξία εκατό τριάντα δύο χιλιάδες ευρώ (132.000,00€).

Ακόμη, αποφασίστηκε η έγκριση της τροποποίησης του υφιστάμενου Καταστατικού ως προς των αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων και το συνολικό συνεταιριστικό κεφάλαιο. Και τέλος, αποφασίστηκε η εξουσιοδότηση του Δημάρχου για τις περεταίρω νόμιμες ενέργειες για την συμμετοχή του Δήμου Καρπενησίου στην αύξηση του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου της Ενεργειακής Κοινότητας με την απόκτηση επιπλέον συνεταιριστικών μερίδων.