Σε αναβρασμό γιατροί, καθηγητές και αστυνομικοί της Ευρυτανίας

209
karpenisi1
  • Υποστελέχωση και αδιαφορία καταγγέλλουν
  • Υπό διάλυση οι βασικοί πυλώνες της τοπικής κοινωνίας

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά τρεις είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι της Ευρυτανίας που αγανακτισμένοι καταγγέλλουν υποστελέχωση και ζητούν άμεσα λύσεις προκειμένου να μπορεί να συνεχιστεί ομαλά η ζωή στο νομό. Πρόκειται, αρχικά,  για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Καρπενησίου που ζητούν το διορισμό γιατρών με 10 βασικές ειδικότητες προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το Νοσοκομείο και να διασφαλιστεί η θεραπεία και η σωστή περίθαλψη των ασθενών. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας καταγγέλλει την μεγάλη έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό, 35 κενά, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τέλος δριμεία επίθεση κάνουν και οι αστυνομικοί της Ευρυτανίας που δηλώνουν αδυναμία και για βασικά τους ακόμη καθήκοντα λόγω σοβαρότατης υποστελέχωσης.

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κ. Υγείας Ευρυτανίας (ΕΙΝΚΥΕ)

Άμεση ανάγκη στελέχωσης του ΓΝ Καρπενησίου

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου και του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν υποστελέχωση του Νοσοκομείου και ζητούν την άμεση πρόσληψη Καρδιολόγου, Παθολόγου και Παιδιάτρου, Αναισθησιολόγου, Χειρουργού, Ορθοπεδικού, Γιατρού ΤΕΠ οιασδήποτε ειδικότητας, Γιατρού Αιμοδοσίας και Ακτινολόγου-Ακτινοδιαγνώστη.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, αν και για πολλά χρόνια επιτέλεσε ένα δυσανάλογο προς το μέγεθός του έργο, το οποίο έχει αναγνωριστεί τόσο από τα κρατικά όργανα και φορείς, όσο και από τους απλούς πολίτες, βρίσκεται πλέον σε δυσχερή θέση γιατί η στελέχωσή του σε κύριες ιατρικές ειδικότητες είναι εξαιρετικά ελλιπής. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, οι γιατροί ΕΣΥ του νοσοκομείου λιγοστεύουν, συνταξιοδοτούμενοι ή μετακινούμενοι σε άλλες θέσεις χωρίς να αντικαθίστανται. Έτσι, υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα σε καίριες ειδικότητες στα Εργαστήρια, στον Παθολογικό και στον χειρουργικό Τομέα.

Τονίζουμε ότι, το Νοσοκομείο μας καλύπτει μια γεωγραφικά μεγάλη και άγονη περιοχή, δύσβατη και ιδιαίτερα προβληματική και συχνά με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το νοσοκομείο βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και αποτελεί τον μόνο σημαντικό υγειονομικό σχηματισμό μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, μέσα σε ορεινούς όγκους. Αναγκάζεται να εκτελεί δραστηριότητα τόσο δευτεροβάθμιας όσο και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επείγουσας και μη. Παράλληλα, οι διακομιδές βαρέων περιστατικών που εξ ανάγκης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν επί τόπου γιατί απαιτούν ειδικότερη περίθαλψη και μέσα (διαγνωστικά ή θεραπευτικά) που δεν διατίθενται. Παράλληλα απαιτούν συνοδεία ιατρού, η οποία με τη σειρά της μειώνει το στελεχιακό δυναμικό της καθημερινής εφημερίας του. Το έδαφος και οι οδικές προσβάσεις δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στις μετακινήσεις ασθενών, ενώ τους θερινούς μήνες, τις Κυριακές και τις Αργίες ο πληθυσμός διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται με αύξηση των εκτάκτων περιστατικών και των πάσης φύσεως ατυχημάτων. Αυτά είναι γνωστά τόσο στις ανώτερες υγειονομικές αρχές όσο και στις διοικητικές αρχές, τοπικές και περιφερειακές.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την συμπλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου. Κυρίως όμως απαιτείται η άμεση στελέχωση των εξής τμημάτων/τομέων/εργαστηρίων με τουλάχιστον 1 γιατρό με οποιοδήποτε τρόπο είναι πρόσφορος: προκηρύξεις για οργανικές/επικουρικές θέσεις, ιδιωτικές συμβάσεις κλπ. Έχουμε ανάγκη κυρίως νέων γιατρών (Επιμελητών Β) που καλύπτουν και περισσότερες μέρες εφημερίας.

Α) Παθολογικός Τομέας: Καρδιολόγος, Παθολόγος και Παιδίατρος.

Β) Χειρουργικός Τομέας: Αναισθησιολόγος, Χειρουργός, Ορθοπαιδικός

Γ) ΤΕΠ: Γιατρός ΤΕΠ οιασδήποτε ειδικότητας

Δ) Εργαστηριακός Τομέας: Γιατρός Αιμοδοσίας και Ακτινολόγος-Ακτινοδιαγνώστης.

Εννοείται πως στην συνέχεια θα πρέπει να συμπληρωθούν και οι υπόλοιπες κενές οργανικές θέσεις!

Χωρίς να συμπληρωθούν άμεσα αυτά τα κενά, το νοσοκομείο θα συνεχίσει να φθίνει στις παροχές του εις βάρος της ζωής και της υγείας του πληθυσμού. Κάνουμε έκκληση σε κάθε φορέα της Ευρυτανίας να υποστηρίξει το αίτημά μας, αλλά κυρίως την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της Ευρυτανίας!».

ΕΛΜΕ Ευρυτανίας: «Εζυγίστηκαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς…»

Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, καθώς και στην πρόσληψη ενός και μοναδικού σχολικού Νοσηλευτή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας:

«ΥΠΑΙΘΑ: ΕΖΥΓΙΣΘΗΣΑΝ, ΕΜΕΤΡΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΕΛΛΙΠΕΙΣ

Ενώ στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «βρέχει καινοτομίες» στα απλά, τα πρακτικά και τα  μετρήσιμα η μία αποτυχία σημειώνεται μετά από την άλλη. 

Στην Ευρυτανία διορίστηκαν ως μόνιμοι, και καλώς όρισαν οι συνάδελφοι, 14 εκπαιδευτικοί, ενώ από τις μεταθέσεις  έχουν, κυριολεκτικά, αδειάσει τα σχολεία. Από τη ΔΔΕ Ευρυτανίας δηλώθηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση που  είχαμε, 63 κενά για τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Για αυτά τα 63 κενά προσελήφθησαν 28 αναπληρωτές/αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί. Τα υπόλοιπα τριάντα πέντε (35) θα περιμένουν μαζί με εμάς, τους  μαθητές/μαθήτριες και τους γονείς τη Β, Γ, Δ … φάση διορισμών. Για κάποια από αυτά δεν υπάρχει καμία ελπίδα, γιατί είναι τα κενά των ολιγόωρων μαθημάτων, αυτών που ποτέ δεν καλύπτονται στην Ευρυτανία, των δεύτερων γλωσσών, της Μουσικής, των Καλλιτεχνικών μαθημάτων. Αλλά αυτά από παλιά δεν χρειάζονται να διδάσκονται στην Άνω Ραχούλα, όπως θα έλεγε και ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης. 

Επιπλέον, οι ανάγκες για Παράλληλη Στήριξη μαθητών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν καλυφθεί κατά το 1/3, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να στερούνται του βασικού δικαιώματός τους στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 

Για 8 μαθητές και μαθήτριες που λόγω ασθενειών χρήζουν σχολικού Νοσηλευτή προσελήφθη ένας και μοναδικός.  Ίχνος ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, αλλά και αισθήματος ευθύνης από τους υπευθύνους του ΥΠΑΙΘΑ. 

Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν η μη κατ’ εξαίρεση έγκριση των ολιγομελών τμημάτων του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας (Β Λυκείου) και Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (Β  Λυκείου). Και εύλογα δεν το περιμέναμε, αφού το 1ο ΕΠΑΛ Καρπενησίου είναι το μόνο Λύκειο της Ευρυτανίας που δίνει τη δυνατότητα φοίτησης σε αυτούς τους τομείς. Πρακτικά η μη έγκριση των τομέων σημαίνει ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες που τους έχουν ήδη επιλέξει κατά την εγγραφή τους, θα πρέπει να κατανεμηθούν σε άλλα σχολεία εκτός Ευρυτανίας. 

Αυτό σε μια νεοφιλελεύθερη οπτική της εκπαίδευσης με όρους κόστους θα θεωρούνταν επιτρεπτό. Είναι πολύ λίγα τα παιδιά «της Άνω Ραχούλας» θα μπορούσαν να μας πουν, για να προσλάβουμε εκπαιδευτικούς, καθώς είναι γνωστό ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» για την εκπαίδευση και την υγεία. 

Το τραγελαφικό της υπόθεσης όμως είναι ότι για τους συγκεκριμένους τομείς που δεν εγκρίθηκαν είναι ότι για τον  μεν τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας είναι διορισμένοι στο σχολείο 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί που, εφόσον δεν εγκριθεί ο τομέας, θα εργάζονται για το μισό τους ωράριο και για τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και  Αυτοματισμού έχουν προσληφθεί τρεις (03) αναπληρωτές που αύριο αναμένονται να αναλάβουν υπηρεσία. 

Κανένας προγραμματισμός, κανένας έλεγχος, επικράτηση της λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», αδιαφορία,  άγνοια, ένα επιτελικό (;) Κράτος που παραπαίει από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. 

Η δική τους αδιαφορία πρέπει να τιμωρηθεί, η δική μας αδιαφορία θα είναι ασυγχώρητη. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ.

ΖΗΤΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ».

Αστυνομικοί Ευρυτανίας: «Η Διεύθυνσή μας πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί στον πολίτη τίποτα και καμία στοιχειώδη ασφάλεια…»

Προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων απευθύνεται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας, ζητώντας άμεση λύση για την δραματική υποστελέχωση της υπηρεσίας, για τις άσκοπες και συνεχείς μετακινήσεις και μεταθέσεις αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο νομό. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο, έχει την υποχρέωση για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, να αντιδράσει μπροστά στην συνεχόμενη & πρωτοφανή διάλυση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευρυτανίας, να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους αρμόδιους φορείς, να ενημερώσει και να γνωρίσει στους πολίτες της περιοχής μας τι πραγματικά συμβαίνει. Βλέπουμε όλοι μας το τελευταίο διάστημα μια άνευ προηγουμένου, ανοργάνωτη – ασταμάτητη – αθρόα και ανούσια υποχρεωτική μετακίνηση – απόσπαση αστυνομικού προσωπικού, χωρίς κανένα σχέδιο με μόνη δικαιολογία την ανάγκη ενίσχυσης κυρίως της Αττικής που παρεμπιπτόντως εκεί υπηρετεί περίπου το 50% του αστυνομικού προσωπικού της Χώρας, της Θεσσαλονίκης και άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας.

Βιώνουμε από πρώτο χέρι το εξής παράδοξο, βλέποντας Διευθύνσεις Αστυνομίας της Χώρας που ενισχύονται με αποσπασμένους συναδέλφους, (λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών που έχουν), αυτές οι ίδιες να ενισχύουν άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας με αστυνομικό προσωπικό, κάνοντας στην ουσία μια αχρείαστη ανακύκλωση αστυνομικού προσωπικού με υποχρεωτικές αποσπάσεις, ξεσπιτώνοντας και δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στους συναδέλφους μας, διαλύοντας προγραμματισμούς οικογενειών χτυπώντας αντί να ενισχύουν τον ίδιο το θεσμό της οικογένειας.

Γινόμαστε μάρτυρες αποδυνάμωσης των υπηρεσιών σε τέτοιο βαθμό, που νευραλγικές υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αστυνόμευση της περιοχής τους, αφού λειτουργούν κατά ανάγκη χωρίς επανδρωμένα περιπολικά αδυνατώντας να επέμβουν για την βασική αστυνόμευση, πόσο μάλλον να ανταπεξέλθουν σε σοβαρότερα περιστατικά.

Ειδικές αστυνομικές ομάδες όπως η Ομάδα Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) που είναι ένα βασικό γρανάζι άμεσης επέμβασης κάθε Διεύθυνσης, έχουν σταματήσει να λειτουργούν γιατί τα μέλη τους βρίσκονται αποσπασμένα σε άλλες Διευθύνσεις της Χώρας, οι υπηρεσίες ασφαλείας υπολειτουργούν σε ανησυχητικό βαθμό με ότι αυτό συνεπάγεται. Κύριε Υπουργέ Σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι εφικτά πραγματοποιήσιμο μια μικρή Διεύθυνση Αστυνομίας μειωμένη κατά 35% επί της δύναμής της, λόγω χρόνιων ελλείψεων στην οργανικής της δύναμης και με ολοένα και αυξανόμενη την ζήτηση αποσπάσεων, ήδη περίπου το 15% βρίσκεται σε απόσπαση να μπορεί ανταπεξέλθει στην αστυνόμευση της περιοχής της, το τελευταίο μόνο 15νθήμερο έφυγαν με απόσπαση άλλοι 9 συνάδελφοί μας και αναμένεται το επόμενο διάστημα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τουλάχιστον άλλες 3 διαταγές ενίσχυσης με προσωπικό. Είναι τουλάχιστον κυνικό να περιμένει κάποιος να μπορέσει να λειτουργήσει μια Διεύθυνση μειωμένη κατά περίπου 40% επί της δυνάμεώς της.

Αλήθεια κύριε Υπουργέ αυτοί οι 2500 χιλιάδες συνάδελφοι που ήταν σε υπηρεσίες και φυλάξεις αχρείαστες ξεχασμένοι από όλους, κάνοντας αλλότρια καθήκοντα που βρίσκονται; Όπως εσείς ο ίδιος είπατε κατηγορηματικά θα αποδεσμεύονταν και θα χρησιμοποιούνταν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής όλοι τους, από μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε ότι δεν παραμένει σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής ούτε το 20% από τους περίπου 500 που βρέθηκαν και μετακινήθηκαν από το σύνολο των 2500 χιλιάδων. Σε πρόσφατη συνέντευξή σας είπατε ότι ο Αστυνομικός (μπάτσος) είναι ένας εργαζόμενος που δουλεύει επικίνδυνα και πληρώνεται ελάχιστα (χαμηλόμισθος) αλήθεια το πιστεύετε αυτό; ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;

Κύριε Αρχηγέ Περιμένουμε από εσάς τα αυτονόητα, να λειτουργήσετε εκ του θεσμικού σας ρόλου ως θεματοφύλακας γι’ αυτόν τον Οργανισμό, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που πρέπει να εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση, πρωτίστως για την ίδια την κοινωνία και πάνω από όλα για το προσωπικό που μόνο με το φιλότιμό του κρατάει ακόμα ψηλά την σημαία της ασφάλειας. Κύριε Γενικέ όπως καταλαβαίνετε και βιώνετε φανταζόμαστε από πρώτο χέρι το λουκέτο υπηρεσιών ακόμα και κομβικών είναι προ των πυλών, δεν υπάρχει επανδρωμένη αστυνόμευση με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον πολίτη αλλά και για τον ίδιο τον αστυνομικό, αδυναμία επέμβασης ακόμα και σε ελαφρά περιστατικά, φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε την φύλαξη του αστυνομικού κτιρίου, η Διεύθυνσή μας πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί στον πολίτη τίποτα και καμία στοιχειώδη ασφάλεια, όπως φανταζόμαστε το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες Διευθύνσεις, ενίσχυση γηπέδων με την Διμοιρία Υποστήριξης της Διεύθυνσής μας με ποιους και με τι θα στελεχωθεί – θα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας έκθετους, ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα ανεχτούμε κανενός είδους παραβίαση των εργατικών νομοθεσιών και κάθε δικαιώματος των συναδέλφων μας, επιφυλασσόμαστε και θα διεκδικήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας εκεί που αρμόζει».