Τζίνα Οικονόμου: «Προστατευμένη η περιβαλλοντική και αναπτυξιακή προοπτική της λίμνης των Κρεμαστών»

3

Στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής συζητήθηκε η προοπτική αξιοποίησης της λίμνης των Κρεμαστών για την υδροδότηση της Αττικής. Σε συνέχεια της προχθεσινής σχετικής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, η Βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ Τζίνα Οικονόμου ζήτησε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρο Βαρελίδη πρόσθετες πληροφορίες για το σχεδιασμό του έργου αυτού.

Συγκεκριμένα η Τζίνα Οικονόμου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λειψυδρίας και στο σχέδιο που σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για την αντιμετώπισή του, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο ενδεχόμενο, αν χρειαστεί μέχρι το 2028, να χρησιμοποιηθεί η λίμνη των Κρεμαστών ως εφεδρική πηγή της ΕΥΔΑΠ σε ένα τέτοιο ακραίο για την Αττική σενάριο. Η βουλευτής τόνισε τη σημασία που αποδίδεται στη λίμνη για το αναπτυξιακό μέλλον της Ευρυτανίας και αναφέρθηκε στις πιλοτικές προσπάθειες τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής μέσω περιηγήσεων με σκάφη, καθώς και στις μελέτες που εκπονούνται για ιχθυοκαλλιέργειες, αλιευτικές δραστηριότητες, δημιουργία υδατοδρομίου και άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Βαρελίδης διαβεβαίωσε τη Βουλευτή ότι το όποιο σχέδιο εφεδρικής υδροδότησης της Αττικής μέσω της λίμνης των Κρεμαστών σε έκτακτες περιστάσεις, δεν θα επηρεάσει τις σημερινές χρήσεις της για τουριστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς και πως οποιαδήποτε έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας θα εκπονηθούν μετά από περιβαλλοντικές μελέτες.

Επίσης, δεδομένου ότι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών πρέπει να μελετηθεί επιστάμενα, ειδικά σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, ο κ. Βαρελίδης δεσμεύθηκε ότι θα τηρηθούν οι αυστηρότερες προδιαγραφές κατά την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σπανάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Χιονίδης συμφώνησαν με τις παραπάνω επισημάνσεις για τη λίμνη των Κρεμαστών και υπογράμμισαν τη σημασία της συμμετοχής των οικείων ΟΤΑ στη διαμόρφωση των προοπτικών ανάπτυξης της περιοχής.

Μάλιστα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σπανάκης αποδέχθηκε πρόσκληση της Βουλευτού της ΝΔ Τζίνας Οικονόμου να επισκεφθεί την Ευρυτανία για να συζητήσουν μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού.