Από 500 ευρώ για τις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Καρπενησίου

2

Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 συνήλθε η Δημοτική Επιτροπή σε Τακτικη συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η σύσταση πάγιας προκαταβολής οικ. έτους 2024 για τις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Καρπενησίου, ορισμός υπολόγων διαχειριστών, κατάθεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου και ορισμός υπεύθυνου κίνησης λογαριασμού.

Ειδικότερα, Ο Αντιπρόεδρος εισηγούμενος το θέμα έθεσε υπόψη των μελών της Δ.Ε. εισήγηση της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού η οποία έχει ως εξής:

Σύμφωνα με απόφ. ΥΠ.ΕΣ. «Ρυθμίσεις για την πάγια προκαταβολή στους/στις διευθυντές/τριες σχολικών μονάδων», ορίζονται τα εξής:

1. Με απόφαση της δημοτικής επιτροπής συνίσταται, για τον/την διευθυντή/τρια, ή τον/την εκτελούντα/σα χρέη διευθυντή/τριας της σχολικής μονάδας ή τους/τις αναπληρωτές/τριες αυτών, πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου δήμου, ποσού ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.

2. Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής στο όνομα του/της οποίου/ας θα εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο/η οποίος/α θα ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι τα πρόσωπα της ανωτέρω παρ. 1. Ο/Η υπόλογος διενεργεί πληρωμές, χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές του δημάρχου ή άλλου μονοπρόσωπου ή συλλογικού οργάνου του δήμου.

3. Τα ποσά της πάγιας προκαταβολής κατατίθενται σε πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε λογαριασμούς ειδικού σκοπού που ανήκουν στον οικείο δήμο για κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά, μετά από πρόταση των υπολόγων διαχειριστών/τριών και απόφαση της δημοτικής επιτροπής.

4. Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η δαπάνη αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό της πάγιας προκαταβολής και δεν έχει προβλεφθεί η αντιμετώπισή της από τον οικείο δήμο.

5. Κατά τα λοιπά για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, τη διαδικασία αποκατάστασης και απόδοσης (επιστροφής) του ποσού, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των υπολόγων. Στον Κ.Α. 15-8251 του προϋπολογισμού οικον. έτους 2024 και σε ανάπτυξη αυτού θα εγγραφεί πίστωση 9.500,00€ η οποία αποτελεί το ποσό που θα δοθεί ως πάγια προκαταβολή σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Έτσι, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της σύστασης πάγιας προκαταβολής στους υπόλογους διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Καρπενησίου για το έτος 2024.

Το ανώτατο ποσό πληρωμής για κάθε δαπάνη από την πάγια προκαταβολή, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500,00 € με το Φ.Π.Α. και θα μπορεί να αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις λειτουργικές ανάγκες της σχολικής μονάδας και με την προϋπόθεση δεν έχει προβλεφθεί η αντιμετώπισή της από τον οικείο δήμο.