Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

311
mati

‘‘Απευθύνομαι σε όλους όσους σκέφτονται, οι υπόλοιποι προσπεράστε… Σε μία κοινωνία όπου το μοίρασμα της πληροφορίας είναι καθημερινή, αναρωτιέται κανείς γιατί μοιραζόμαστε συγκεκριμένες ειδήσεις και όχι άλλες. Βλέπουμε το κοινό να ασχολείται τις τελευταίες μέρες με το ότι η Μαρινέλλα έπαθε εγκεφαλικό στα 80 της ή με το ποιος βγήκε με ποια στη Μύκονο… Αυτά τα θέματα τραβούν την προσοχή γιατί είναι πιασάρικα.

Όταν όμως οι ειδήσεις είναι πιο σοβαρές, όπως ο ξυλοδαρμός παιδιών, η φτώχεια… η συζήτηση σπάνια αγγίζει τα αίτια. Ο ξυλοδαρμός της 14χρονης ήτανε πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το γιατί συμβαίνουν αυτά. Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη βία και ωστόσο ιστορίες των χιλιάδων οικογενειών της διπλανής πόρτας που ζουν χωρίς βασικά αγαθά μένουν στη σκιά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 28,3% των παιδιών το 2022 ζούσαν σε κίνδυνο φτώχειας, αλλά αυτό δεν πουλάει. Παράλληλα η δημογραφική κρίση… Ο ελέφαντας στο δωμάτιο … Σαν να μην υπάρχει. Το 2023 πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 0,52%, με 75.000 γεννήσεις  και 140.000 θανάτους. Σχεδόν η χώρα μας έχασες ένα χρόνο μία πόλη σαν τα Γιάννενα. Αλλά οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα θεωρούνται κουραστικές. Δεν γίνεται είδηση η φτώχεια ή η αθώωση πολιτικών που ζημίωσαν το δημόσιο με εκατομμύρια, ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα με το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη πήρε το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προτίμηση για επιφανειακές ειδήσεις δείχνει μία κοινωνία που αδυνατεί να εμβαθύνει στα ουσιώδη ζητήματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει πλέον μηχανές παραγωγής κλικ. Οι δε δημοσιογράφοι κομματικά φερέφωνα, όχι μόνο δεν ενημερώνουν ουσιαστικά, όχι μόνο δεν καλλιεργούν την κριτική σκέψη, αλλά ενισχύουν με κάθε μέσο και κάθε τηλεοπτικό πρόγραμμα την αδιαφορία, την πνευματική αδράνεια, την νάρκωση, την αποβλάκωση.

Το γιατί το αφήνω σε σας… Πάντως το ήθος μιας κοινωνίας αποκαλύπτεται από αυτό που εστιάζει την προσοχή της. Και όταν αυτή η προσοχή στρέφεται αποκλειστικά στην ίντριγκα, το κουτσομπολιό, το επιφανειακό, η κοινωνία αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο. Μακάρι μια μέρα να συνειδητοποιήσουμε, ως γεννημένοι Έλληνες τι χρέος έχουμε απέναντι στις προγόνους μας και την ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές. Μακάρι μια μέρα να τραβήξουμε χειρόφρενο σε αυτό τον ηθικό κατήφορο και να δώσουμε στην Ελλάδα την αίγλη που της αξίζει!’’

Από την ανάρτηση του κυρίου Δημήτρη Σαββίδη, ενός Έλληνα ενεργού πολίτη που ζει στο εξωτερικό, που σε λίγα λεπτά μιλάει για όλη την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τον ελέφαντα στο δωμάτιο και δεν μπορούμε να την δούμε.