Το 38Ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας στο Καρπενήσι

299
eze

Από τις 2 έως και τις 4 Οκτωβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, φιλοξενήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 38ου ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (Ε.Ζ.Ε.), το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση του ΟΠΑΣΤΕ και της Π.Ε. Ευρυτανίας. Άνω των διακοσίων συνέδρων, επιστημόνων του κλάδου της ζωοτεχνίας, επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ερευνητές αλλά και φοιτητές παρουσίασαν τις έρευνές τους, παρακολούθησαν τις εξελίξεις στον τομέα της ζωοτεχνίας, αλλά κυρίως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς τους με τους ανθρώπους που μοιράζονται ακριβώς τις ίδιες αγωνίες.

Στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου ακούστηκαν πρωτότυπες απόψεις και διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο της έρευνας στη χώρα μας, στον τομέα της κτηνιατρικής, της ζωοτεχνίας και της γενετικής. Δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα κτηνοτρόφων και εκπροσώπων συνεταιρισμών για θέματα βελτίωσης της απόδοσής του, παρουσιάστηκαν τα επιτυχημένα παραδείγματα από πιλοτικές εφαρμογές προγραμμάτων και το τελικών συμπέρασμα των συζητήσεων με το πέρας των εργασιών αφήνει μια πολύ αισιόδοξη αίσθηση σε όσους παρευρέθηκαν.

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής και Δασικής Πολιτικής κ. Καλαντζή, «είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο, συνδιοργάνωση της ΠΣΤΕ, εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό, αλλά και τις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας. Οι κτηνίατροι της Δνσης Αγρ. Οικ. & Κτηνιατρικής της ΠΕ Ευρυτανίας, ο δντής κ. Αντώνης Σαραφιανός και προϊστ. Ζωϊκής & Φυτ. Παραγωγής κ. Γιώργος Μπακογιώργος συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή, και επιπλέον ο κ. Μπακογιώργος ανέλαβε και παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο το έργο της ΔΑΟΚ, τα προβλήματα της ζωοτεχνίας στην ορεινή Ευρυτανία, τις λύσεις που δίνει η υπηρεσία αλλά και τις ενέργειες που ακολουθεί για την προώθηση της παραγωγής του πρωτογενούς ζωοτεχνικού τομέα. Είμαστε περήφανοι για την επιστημονικά άψογη και τεκμηριωμένη εισήγηση της Δ.Α.Ο.Κ Π.Ε. Ευρυτανίας».

Και όπως κατέληξε η κ. Καλαντζή «μόνο κέρδος αποτελεί για τον Καρπενήσι, την Ευρυτανία αλλά και ευρύτερα την ορεινή Στερεά Ελλάδα, η ευκαιρία διοργάνωσης τέτοιων επιστημονικών συναντήσεων. Δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες, να ακούσουν νέες ιδέες και να εκφράσουν τις ερωτήσεις τους και κτηνοτρόφοι της ορεινής αυτής περιοχής, με τις περιορισμένες δυνατότητες, και ευελπιστούμε ότι τέθηκε μια καλή βάση συνεργασιών ζωτεχνών επιστημόνων και κτηνοτρόφων για το μέλλον της κτηνοτροφίας στις ορεινές περιοχές. Είναι σημαντικό για τον κτηνοτρόφο να μπορεί να μιλήσει απ’ ευθείας με τους ειδικούς».