Ανανεωμένη η φετινή Γιορτή Κάστανου

127
kastana

Εμπλουτισμένη και ανανεωμένη, με νέο σχεδιασμό και δράσεις, επιστρέφει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στην Αγία Τριάδα Ευρυτανίας η καθιερωμένη Γιορτή Κάστανου. Στην πλατεία του χωριού θα προσφέρονται και φέτος από τον Σύλλογο Αγιατριαδιτών ψητά κάστανα, ζεστό τσάι του βουνού και τραχανάς, ενώ ο Σύλλογος υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία που ενώνει γαστρονομία, παράδοση, περιβάλλον και διασκέδαση. Αναλυτικά το πρόγραμμα της φετινής γιορτής περιλαμβάνει:

11.00. Περιβαλλοντική διαδρομή στα καστανοπερίβολα του χωριού: Σημείο συνάντησης στον νερόμυλο στην είσοδο του χωριού. Όσοι θα συμμετέχουν θα εξερευνήσουν τα καστανοπερίβολα της Αγίας Τριάδας και θα ανακαλύψουν από κοντά την ομορφιά και τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Η επαφή με τον τόπο παραγωγής θα δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αξία αυτού του πολύτιμου ορεινού καρπού και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο διατηρείται ζωντανη η παράδοση μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Την υποστήριξη της δράσης έχει ο κ. Κοπανάκης Εμμανουήλ, υπεύθυνος του Κ.Ε.Π.Ε.Α. Καρπενησίου, η κ. Λάππα Βασιλική, από το Εργαστήριο Αγροδασοπονίας και Δασικής Εδαφολογίας Τμήματος Δασολογίας και Δ.Φ.Π. Καρπενησίου.

12.30. Εικαστικές δραστηριότητες με φυσικά υλικά: Χρησιμοποιώντας κάστανα, φύλλα, κλαδιά, πέτρες και άλλα στοιχεία από τη φύση, θα δημιουργήσουμε όμορφες κατασκευές ανακαλύπτοντας την μαγεία της τέχνης μέσα από τα χρώματα και τις υφές του φθινοπώρου. Μια δράση που θα ενθαρρύνει την φαντασία και θα φέρει τους συμμετέχοντες πιο κοντά στο περιβάλλον.

12.00-16.00. Επίσκεψη στο Καραπιπέρειο Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Κ. Τσάτσου: Παραδοσιακά αντικείμενα, συσκευές και εργαλεία μιας άλλης εποχής μαρτυρούν τον τρόπο ζωής στην ορεινή ύπαιθρο ενώ τα ιστορικά εκθέματα με κέντρο τη σημαντική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο οποίος καταγώταν από την Ευρυτανία ζωντανεύουν την κοινωνική και πνευματική εξέλιξη της χώρας μας.

10.00-16.00. Επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνα: Χτισμένος το 1884 ο Ι.Ν. του Αγίου Βησσαρίωνος, διαθέτει ένα εξαιρετικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο αναδεικνύοντας την παραδοσιακή τέχνη.

14.00. Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού με τους Μουσικούς Ψυχής: Στην πλατεία του χωριού κάτω από τον επιβλητικό φθινοπωρινό πλάτανο οι «Μουσικοί Ψυχής» και οι χωριανοί καλούν ντόπιους και επισκέπτες σε ένα παραδοσιακό δημοτικό γλέντι όπως τις παλιές καλές εποχές!