Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

2
stokas

Όνομα:  Δημήτρης Στόκας

Ιδιότητα:  Ελεύθερος Επαγγελματίας

Τόπος καταγωγής:  Άγιος Νικόλαος

Τόπος διαμονής:  Καρπενήσι

ΕΠ. Το «Είθισται» είναι το σημείο αναφοράς της πόλης του Καρπενησίου. Τί σημαίνει αυτό για εσας;

ΔΣ. Το «Είθισται» ήταν έναν όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον χώρο της εστίασης, καθώς ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος επαγγελματίας στην πόλη του Καρπενησίου και δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1986, αποφάσισα να συνεχίσω μόνος μου αυτό που ήξερα πολύ καλά και με «γέμιζε». Ξεκίνησα τον Αύγουστο του 2010, 23 χρόνων τότε, με πάρα πολλές δυσκολίες καθώς τότε είχε αρχίσει η οικονομική κρίση και είχαμε πάρει ένα κατάστημα το οποίο απευθυνόταν σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Όμως, με υπομονή και πολλή δουλειά καταφέραμε με τα αδέρφια μου να το φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο που είναι σήμερα και προσπαθούμε καθημερινά ώστε να το αναβαθμίζουμε συνέχεια. Αισθάνομαι ευγνώμων και περήφανος που η επιχείρηση που έστησα με κόπο και μεράκι αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

ΕΠ. Πώς επιλέξατε να παραμείνετε στο Καρπενήσι και να ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση;

ΔΣ. Η εμπειρία που απέκτησα από μικρό παιδί κοντά στους γονείς μου με ώθησαν στο να παραμείνω στον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ πολύ και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ντόπιους και επισκέπτες. Ένας ακόμη λόγος που αποφάσισα να μείνω στον τόπο μου είναι και η ποιότητα ζωής που θέλω να προσφέρω στην οικογένειά μου, καθώς δε συγκρίνεται με τις μεγαλουπόλεις. Η παραμονή μας μαζί με άλλους συντοπίτες μου στο Καρπενήσι εύχομαι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να προτρέψει και άλλους να ακολουθήσουν, ώστε να γεμίσει ξανά ο τόπος μας με κόσμο και πολλά παιδιά! Η βία και η εγκληματικότητα που επικρατούν στις μεγαλύτερες πόλεις είναι επίσης από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα θέματα που δείχνουν ότι καλώς έχουμε μείνει στον τόπο μας και ότι δεν μας έχουν επηρεάσει, ακόμα τουλάχιστον, και ελπίζω και εύχομαι να μην βρεθούμε σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις!

ΕΠ. Ποιες είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες στην διαχείρηση  μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης;

ΔΣ. Ο κλάδος της εστίασης δυστυχώς βάλλεται από παντού. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το ενεργειακό κόστος καθώς κατά καιρούς οι αυξήσεις έχουν ξεπεράσει το εκατό τοις εκατό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το φορολογικό καθώς οι φόροι και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι υπέρογκες.. Επίσης, οι ανατιμήσεις των προϊόντων τις οποίες πολλές φορές καλούμαστε να απορροφήσουμε χωρίς ωστόσο να μειώσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας. Την τελευταία διετία έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα επιπλέον πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού το οποίο είναι πανελλαδικό και θα τολμήσω να πω και παγκόσμιο καθώς μιλάω και με συναδέλφους στο εξωτερικό.

ΕΠ. Τα τελευταία χρόνια ο χώρος της εστίασης υποδέχτηκε μια νέα έννοια, αυτή του brunch. Πώς αποφασίσατε να την εντάξετε στο μενού του «Είθισται»;

ΔΣ. Το «Είθισται» είναι ανοιχτό σχεδόν 24 ώρες μέσα στη μέρα. Από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα. Σαν μια μοντέρνα επιχείρηση, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής στην εστίαση αλλά και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες αλλά και τα θέλω των πελατών μας, αποφασίσαμε να εντάξουμε στο μενού μας και το brunch. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και ιδέες που θα προσφέρουν τα καλύτερα σε όσους επιλέγουν το «Είθισται» οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Δε σας κρύβω πως μπήκαμε και λίγο στη θέση όσων θέλουν να ξενυχτήσουν λίγο παραπάνω το βράδυ περιμένοντας τους έτσι πιο αργά την επόμενη ημέρα να απολαύσουν κάθε λογής λιχουδιά!

ΕΠ. Η πόλη του Καρπενησίου, όσο περνάνε τα χρόνια, ερημώνει. Πώς επηρεάζει  αυτό πρακτικά την δουλειά σας;

ΔΣ. Η συρρίκνωση και η ερήμωση της επαρχίας είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι μικρές πόλεις όπως είμαστε και εμείς. Όλα είναι μια αλυσίδα και εμείς αποτελούμε κρίκους αυτής. Οπότε είναι αυτονόητο ότι επηρεαζόμαστε όλοι από την ερήμωση του τόπου μας. Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποιες ηλικιακές ομάδες δεν υπάρχουν καθόλου στον τόπο μας, όπως για παράδειγμα τα νέα παιδιά ηλικίας 18 έως 30 χρόνων. Άνθρωποι δηλαδή, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον τόπο μας και όλοι μαζί να τον πάμε ένα βήμα παραπέρα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός του ότι εφόσον δεν υπάρχουν νέοι, δε μπορούν να βρεθούν και θέσεις εργασίας στον τόπο μας, πόσο μάλλον και στον κλάδο της εστίασης που βρισκόμαστε εμείς.

ΕΠ. Τί θεωρείτε ότι μπορεί ή  πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταη;

ΔΣ. Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν μετά τις σπουδές στον τόπο τους. Να βρεθούν εργασιακές λύσεις που θα τους επιτρέψουν μια αξιοπρεπή ζωή στον τόπο που μεγάλωσαν. Πιστεύω ότι αν ρωτούσαμε πολλούς από αυτούς, θα μας απαντούσαν ότι δεν εγκαταλείπουν τον νομό μας από επιλογή αλλά από ανάγκη. Είναι αρκετοί θα έλεγα εκείνοι οι οποίοι αναζητούν πίσω τον φρέσκο αέρα στην ατμόσφαιρα, την αγνότητα του κόσμου στην επαρχία καθώς και την ζεστασιά των οικογενειών τους! Πρέπει να βρεθούν λύσεις είτε από το κεντρικό κράτος είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να γίνει αποκέντρωση και να γεμίσουμε πάλι την επαρχία. Σημαντικό κίνητρο είναι και αυτό στον πρωτογενή τομέα, όπου κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρξει μεγάλη παρέμβαση γιατί κινδυνεύει να χαθεί.

Στόκας 1
Στόκας 2
Στόκας 3