Συναγερμός στη Στερεά για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

398
aigoprovata

ΚΚΕ Ευρυτανίας

«ΤΩΡΑ ολόπλευρη στήριξη των κτηνοτρόφων για να παραμείνουν στα κοπάδια και τη γη τους!»

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι ολόκληρης της χώρας αλλά και της Ευρυτανίας, οι οποίοι μετά την πανώλη των αιγοπροβάτων που για μήνες υπήρχε απαγορευτικό μετακίνησης, σφαγής και πώλησης, τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Με αυτή τη δεύτερη ασθένεια, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν ότι καταστρέφονται οικονομικά μετά και τις απαγορεύσεις του καλοκαιριού.

Κρούσμα στη Στερεά Ελλάδα

Όπως κάνει γνωστό η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε πρόβατο εκτροφής, αποτελούμενη από 175 πρόβατα & 60 αμνούς  στην Δημοτική Κοινότητα Ευπαλίου, στο Δήμο Δωρίδας, της  Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η υποψία  προήλθε λόγω κλινικών ευρημάτων στην εν λόγω εκμετάλλευση  (πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ερυθρές βλατίδες στην κάτω κοιλιακή χώρα). Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ (κανονισμοί 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και 2020/687 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) καθώς και το Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης  ανάγκης (υπ’ αριθμ. 258933/2008).

  • Αποφασίστηκε η επιτόπου θανάτωση της μολυσμένης εκτροφής
  • Ορίστηκε ζώνη προστασίας ακτίνας 3 χλμ και ζώνη επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση.

 Στη ζώνη προστασίας  &  επιτήρησης   εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

α) Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών οι οποίες υποβάλλονται, περιοδικά, σε κτηνιατρική επιθεώρηση.

β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων των ευαίσθητων  ειδών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους.

γ) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας

Με αφορμή το περιστατικό  εμφάνισης κρούσματος ευλογίας στη Δημοτική Κοινότητα Ευπαλίου, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών καθώς και των εμπλεκόμενων στο εμπόριο και στη διακίνηση αυτών για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς) καθώς και για την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος εντός της Π.Στ.Ε.

Μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και  βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ευλογιά των προβάτων και των αιγών.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:

  • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
  • Απολυµαντική τάφρος για τα οχήµατα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
  • Τακτικός καθαρισµός και απολύµανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισµού.
  • Αποφυγή της εισόδου οχηµάτων και άλλων µηχανηµάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους που έχουν έρθει σε επαφή µε άλλες εκµεταλλεύσεις.
  • Καθαρισµός και απολύµανση των οχηµάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και µετά την µεταφορά ζώων και προϊόντων.
  • Περιορισµός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και µε άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
  • Καθαρισµός και απολύµανση των υποδηµάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
  • Παραµονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισµό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ηµέρες.
  • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των µηχανηµάτων και των συσκευών που χρησιµοποιούνται.
  • Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόµων.
  • Απεντόμωση και µμυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
  • Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
  • Να µη χρησιµοποιούνται µεταχειρισµένα εργαλεία, εξοπλισµός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκµεταλλεύσεις.
  • Αποφυγή προμήθειας εργαλείων, εξοπλισµού και αντικειμένων για τις εκµεταλλεύσεις από την Τουρκία.
  • Να µην επιτρέπεται σε άτοµα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή µε ζώα.
  • Προµήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύµφωνα µε τις διατάξεις της κείµενης εθνικής και κοινοτικής νοµοθεσίας

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με το  Κτηνιατρείο της Περιοχής τους στα τηλέφωνα επικοινωνίας: Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Φθιώτιδας:2231352434, 2231352459, 2231352, Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Βοιωτίας:2261350153, 2261650168, Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε Ευρυτανίας:2237080258, 2237080260, Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Φωκίδας: 2265352717, 2634051801, Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Ευβοίας: 2221353541,2221353595.

Σε επιφυλακή η Ευρυτανία

Για το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι που για μια ακόμη φορά βρίσκονται αβοήθητοι, μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής Κατερίνα Καλαντζή. Η κα Καλαντζή τόνισε την ανάγκη μεγάλης προσοχής προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου και στην Ευρυτανία και χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Είμαστε σε επιφυλακή, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να μην μεταφερθεί ο ιός και στην Ευρυτανία. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις των ζώων αυτές τις μέρες αλλά και η μεταφορά ζωοτροφών καθώς επίσης και οι σφαγές. Πρέπει οι κτηνοτρόφοι να προσέχουν τις μονάδες τους να μην βάζουν μέσα άλλα ζώα και να μην βρίσκονται σε βοσκοτόπους με άλλα κοπάδια. Ακόμη, πρέπει να κάνουν απολύμανση στους χώρους και στα αυτοκίνητά τους. Προσοχή με τις μεταφορές ζωοτροφών και με τις μετακινήσεις. Είναι όλοι ενήμεροι για τα μέτρα και χρειάζεται προσοχή στις επαφές των κτηνοτρόφων και στα ζώα τους με άλλα ζώα.»

ΚΚΕ Ευρυτανίας

«Άμεσα μέτρα για τις ζωονόσους!

ΤΩΡΑ ολόπλευρη στήριξη των κτηνοτρόφων για να παραμείνουν στα κοπάδια και τη γη τους!»

Για το ζήτημα της καταστροφής των κτηνοτρόφων από τις ζωονόσους τοποθετείται η Κομματική Ομάδα Ευρυτανίας του ΚΚΕ και ζητά από την κεντρική κυβέρνηση την άμεση στήριξη των παραγωγικών ομάδων που πλήττονται τα τελευταία χρόνια πολλαπλά. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί το μέτρημα από τις επιδημίες (επιζωοτίες) που έχουν ενσκήψει στην ελληνική κτηνοτροφία: κακοήθης Καταρροϊκός Πυρετός (τώρα κάνει τρίτο κύκλο), Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών, ευλογιά σε Έβρο, Λέσβο, Φθιώτιδα, Πανώλη αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα, και τώρα πανελλαδική εξάπλωση της ευλογιάς με άμεσο κίνδυνο απόλυτης καταστροφής του ζωϊκού κεφαλαίου. Μετρημένες στα δάχτυλα  είναι οι χώρες παγκοσμίως με τόσες ταυτόχρονες επιζωοτίες. Η «ισχυρή Ελλάδα» είναι μια από αυτές…

Μετά την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων που ήταν σημαντικό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, αφού χάθηκε ζωικό κεφάλαιο και συρρικνώθηκε το ήδη πενιχρό αγροτικό εισόδημα από την αναγκαστική καραντίνα που επιβλήθηκε, σειρά έχουν τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στα νέα κρούσματα η κυβέρνηση, τα μόνα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν η απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια για δέκα μέρες (που μπορεί να επιμηκυνθεί) και στη διακοπή λειτουργίας των σφαγείων.

Η ευλογιά των προβάτων κρατάει έξι μήνες (η πανώλη μερικές μέρες) και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, αν και εντοπίστηκε εγκαίρως στον Έβρο, μεταδόθηκε στην Καβάλα και τις Σέρρες και πλέον έχει μεταπηδήσει σε 3-4 περιφέρειες, φθάνοντας μέχρι την Κόρινθο και τη Μεσσηνία, ενώ πριν λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε κρούσμα και στη Φωκίδα.

Αποδεικνύεται ξανά ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην εμπορία αλλά και στις εισαγωγές ζώντων ζώων στην χώρα μας. Κάτι που δεν γίνεται τυχαία, αλλά λόγω της ΚΑΠ και της ΕΕ, που την πολιτική της στήριξαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όλα τα εμπορεύματα, ακόμα και τα ζώα  δεν δέχονται κάποιο περιορισμό ή έλεγχο όταν έρχονται από χώρα της ΕΕ. Επιπλέον, η απογύμνωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών από προσωπικό, στην οποία μάλιστα η κυβέρνηση επιμένει, αποδεικνύεται καταστροφική.

Ήδη έχουμε αρνητική πείρα από το πως αντιμετωπίστηκε η πανώλη, από την οποία εξάλλου κανένας κτηνοτρόφος που θανατώθηκε το κοπάδι του δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί. Η αναλγησία της κυβέρνησης και των Περιφερειών είναι τέτοια που παρόλο που αποκαλύφθηκε η «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού στην εξάπλωση της πανώλης, δεν πήραν και συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα από τα ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία και αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. 

Μέτρα όπως η άμεση διανομή ατομικών μέτρων προστασίας στους κτηνοτρόφους, η πραγματική και όχι η εκ των υστέρων ενημέρωση και η στελέχωση των κτηνιατρικών και εν γένει των γεωτεχνικών υπηρεσιών.

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει άμεσα να διαμορφώσουν πλαίσιο διεκδικήσεων με αιτήματα κατεπείγοντα χαρακτήρα:

Άμεση οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, μέτρα ατομικής προστασίας των κτηνοτρόφων κ.λπ.) για τους κτηνοτρόφους που έχουν υποχρεωθεί να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

Να επιταχυνθούν οι έλεγχοι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από την ευλογιά. Να στελεχωθούν άμεσα τα κρατικά εργαστήρια για την έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που συλλέγονται.

Να προχωρήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι απαιτούμενες προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού βοηθητικού προσωπικού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην Ευρυτανία, καλύπτοντας όλα τα πραγματικά κενά. Να δοθούν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας στους κτηνιάτρους, για να πραγματοποιηθούν οι επιτόπιοι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες. 

Να επαναλειτουργήσουν όλα τα κρατικά κτηνιατρεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια με πλήρη στελέχωση τους.

Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.

Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ταφούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας τα νεκρά ζώα, χωρίς επιβαρύνσεις των κτηνοτρόφων. Να οριστούν άμεσα από την Περιφέρεια χώροι υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων.

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους του νομού να μην περιμένουν μοιρολατρικά την καταστροφή. Πέρα από την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από όλους, έχει μεγάλη σημασία η αλληλεγγύη και η αγωνιστική διεκδίκηση».