Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας με αφορμή την επίσκεψη στο Καρπενήσι του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη έδωσε στον Υπουργό και έστειλε και στο γραφείο του το ακόλουθο υπόμνημα με τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας που αφορούν τα προβλήματα του συστήματος υγείας της περιοχής.
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με αφορμή την επίσκεψη σας σε υγειονομικές δομές του νομού Ευρυτανίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας για τα προβλήματα του συστήματος υγείας στην περιοχή μας και να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή σας στα παρακάτω θέματα:
1. Είναι απαραίτητη η άμεση προκήρυξη, με συνοπτικές διαδικασίες, όλων των κενών οργανικών θέσεων των Υγειονομικών δομών του νομού μας στη λογική όμως διασφάλισης της δυνατότητας άρτιας και επαρκούς λειτουργίας Τμημάτων/Κλινικών καθ’ όλο τον μήνα, προκειμένου οι προκηρύξεις να είναι δυνατόν να προσελκύσουν υποψήφιους και να μην αποβαίνουν άγονες (στην κατεύθυνση διασφάλισης επαρκούς στελέχωσης για λειτουργία πρωινού τακτικού ωραρίου και εφημεριών, με δυνατότητα λήψης των απαραίτητων ρεπό των ιατρών). Να δοθεί προτεραιότητα στις βασικές ειδικότητες Παθολογία – Καρδιολογία- Παιδιατρική- Χειρουργική- Αναισθησιολογία.
2. Η ΠΦΥ στο νομό μας είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη. Στο μεγαλύτερο απομακρυσμένο τμήμα του νομού (Δυτική Ευρυτανία/Δήμος Αγράφων) η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή δεν δραστηριοποιείται κανένας ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός της ΠΦΥ (Γενικός Ιατρός, Παθολόγος, Παιδίατρος), κανένας Οδοντίατρος και κανένα Βιοπαθολογικό Εργαστήριο. Το κρατικό σύστημα υγείας στον Δήμο Αγράφων, με τις παραιτήσεις που προηγήθηκαν και τις συνταξιοδοτήσεις, υποστηρίζεται σε μια οριακή λειτουργία ουσιαστικά από έναν και μόνον ειδικευμένο Ιατρό Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής του Κ.Υ. Δυτικής Φραγκίστας και έναν μετακινούμενο από Περιφερειακό Ιατρείο του Δήμου Καρπενησίου για κάποιες ημέρες του μήνα. Στην Ανατολική Ευρυτανίαη ΠΦΥ στηρίζεται σε συντριπτικό ποσοστό στους λιγοστούς ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς (4 Παθολόγοι) και στους Ιατρούς του Γεν. Νοσοκομείου Καρπενησίου, βασικά του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που μπορεί να εξυπηρετούν εντός και εκτός τακτικού ωραρίου κυρίως τις έκτακτες ανάγκες ΠΦΥ των πολιτών. Το Κ.Υ. Καρπενησίου αστικού τύπου, λειτουργεί σήμερα με έναν Καρδιολόγο, έναν Οδοντίατρο και με μετακινούμενο τον έναν Γενικό Ιατρό του Κ.Υ. Δ. Φραγκίστας, ο οποίος ας σημειωθεί ότι καλύπτει ως Προσωπικός Ιατρός περισσότερους από 1250 εγγεγραμμένους πολίτες του Δήμου Καρπενησίου. Παράλληλα μετακινείται 1-2 φορές/εβδομάδα Ιατρός Υπαίθρου από όμορα ΠΙ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες συνταγογράφησης χρονίων παθήσεων του πληθυσμού. Το ΚΥ Καρπενησίου δεν λειτουργεί σε απογευματινό ωράριο ούτε εφημερεύει οδηγώντας έτσι τους πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες ΠΦΥ εκτός πρωινού ωραρίου προς το νοσοκομείο Καρπενησίου ή τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς της πόλης.
3. Για τα 16 Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, προτείνουμε την επικαιροποίηση του ΧάρτηΥγείας και αναδιάταξη τους σύμφωνα με τα πρόσφατα πληθυσμιακά δεδομένα και με αναπροσαρμογή της στελέχωσής τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα. Αντίστοιχη ενίσχυση με αύξηση των οργανικών θέσεων Ιατρών Υπαίθρου απαιτείται τόσο για το ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας που εφημερεύει κάθε ημέρα όλες τις ημέρες του μήνα (διασφάλιση τουλάχιστο 5 θέσεων) όσο και για το ΚΥ Καρπενησίου που δεν εφημερεύει (διασφάλιση τουλάχιστο 2 θέσεων)
4. Λόγω της οριακής λειτουργίας των Δομών Υγείας και της σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού, επιβάλλεται να ξαναδείτε και να αναμορφώσετε τα κίνητρα για τη στελέχωσή τους. Επιμένουμε στην πρόταση του Π.Ι.Σ. να εκσυγχρονιστεί ο νόμος για τα κίνητρα των ιατρών που υπηρετούν σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας κατηγορίας ΑΓΟΝΟ Α΄ και να υπολογίζεται το μηνιαίο επίδομα αγόνου με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι με βάση τους βασικούς μισθούς ιατρών ΕΣΥ του 1983, ούτε με βάση το γενικό επίδομα των 600 ευρώ/μήνα (10 ευρώ/ημέρα καθαρά) που πρόσφατα θεσπίσατε για να στηριχθεί οικονομικά ο νέος ιατρός με την οικογένειά του σε ένα νησί ή μια άγονη περιοχή (στέγαση, σίτιση κλπ). Είναι επιβεβλημένη η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης, η περαιτέρω αξιόλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και η θέσπιση γενναιότερου αφορολογήτου των εφημεριών για τους υπηρετούντες στις άγονες περιοχές τύπου Α΄. Άλλα οικονομικά κίνητρα θα μπορούσαν επίσης να εξετασθούν όπως το στεγαστικό που σας έχει προταθεί από τον Π.Ι.Σ. Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν και άλλα κίνητρα όπως εκπαιδευτικά, ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη, υποστήριξης δυνατότητας λήψης διδακτορικού- μεταπτυχιακού τίτλου από απόσταση ή Πανεπιστήμια της περιοχής κλπ. Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους Ιατρούς των άγονων περιοχών.
5. Ανασχεδιασμό του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού ώστε να καλυφθεί η χαμηλή κάλυψη του πληθυσμού από εξειδικευμένους Ιατρούς. Είμαστε αντίθετοι στο να ορισθούν αυθαίρετα προσωπικοί ιατροί οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών και οι ειδικευόμενοι γιατροί για να διαχειρίζονται (κατόπιν μιας μηνιαίας «μετ»- εκπαίδευσης τους) για συγκεκριμένο-περιορισμένο διάστημα τα σοβαρά χρόνια νοσήματα του πληθυσμού, υποτιμώντας το σχετικό εκπαιδευτικό curriculum 5ετούς εκπαίδευσης της ειδικότητας της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Παθολογίας. Με αυτό τον τρόπο βασικές έννοιες της ΠΦΥ όπως η ποιοτικά ολοκληρωμένη και συνεχιζόμενη φροντίδα υγείας απεμπολούνται επιδεικτικά ενώ δημιουργούνται πολίτες δυο κατηγοριών, αυτοί που θα έχουν προσωπικό γιατρό κάποιον ειδικευμένο ιατρό και αυτοί που θα έχουν προσωπικό γιατρό (που θα διαχειρίζεται την υγεία τους και τα πολλαπλά χρόνια νοσήματα, θα συμβουλεύει, θα κινητοποιεί υγιείς συμπεριφορές, θα προτρέπει για πρόληψη, θα παρέχει υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας και θα τους προσανατολίζει αποτελεσματικά στο σύστημα υγείας) τον απόφοιτο της ιατρικής ή τον ειδικευόμενο ιατρό.
6. Είναι απαραίτητη η οικονομική υποστήριξη της πιστοποιημένης εκπαίδευσης των λιγοστών Ιατρών των άγονων περιοχών, με τακτικά επαναλαμβανόμενα και
εξειδικευμένα σεμινάρια που θα τους καθιστούν επαρκείς και αποτελεσματικούς στοέργο τους (BasicLifeSupport, AdvancedCardiacLifeSupport, ATLS κλπ). Ενίσχυση των Δομών Υγείας της περιοχής (Νοσοκομείο και Κ.Υ.) με εκπαιδευτικό εξοπλισμό (προπλάσματα, συσκευές) για την διευκόλυνση της επιτόπιας εκπαίδευση (και επανεκπαίδευσης) σε αυτά τα πεδία των νέων ιατρών (Υπηρεσίας Υπαίθρου, ειδικευόμενων αλλά και ειδικών).
7. Στήριξη των λιγοστών ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών του νομού με προγράμματα ΕΣΠΑ αναβάθμισης του εξοπλισμού και της κτιριακής υποδομής.
8. Άμεση κατάργηση του απαράδεκτου και εξοντωτικού clawback το οποίο απειλεί τόσο τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών ιατρών όσο και τη δημόσια υγεία με τις επακόλουθες συνέπειές του.
9. Όσον αφορά στα Προγράμματα Πληθυσμιακού ελέγχου και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ενημερώνουμε ότι η Ευρυτανία αποκλείσθηκε, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής, από την υλοποίηση του προγράμματος λόγω έλλειψης ψηφιακού μαστογράφου και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
Ζητούμε να γίνεται προσαρμογή των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής με βάση τις συνθήκες που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Το σύστημα υγείας της περιοχής μας βρίσκεται σε οριακό σημείο και απαιτεί συντονισμένες και άμεσες ενέργειες. Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου, ευελπιστώντας και αναμένοντας τις άμεσες παρεμβάσεις σας.»