Μεγάλη γιορτή σήμερα. Ίσως μια από τις μεγαλύτερες του Χριστιανισμού. Γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι και οι Άγγελοι, τα πλάσματα αυτά του Θεού που βρίσκονται παντού και πάντα, είναι κάθε στιγμή δίπλα μας και ιδιαίτερα όταν τους χρειαζόμαστε να μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι οι προστάτες μας, οι θεραπευτές μας, οι οδηγοί μας.

Οι άγγελοι δεν τιμούνται μόνο στη Χριστιανική θρησκεία, αλλά και στον Ιουδαϊσμό, τον Ισλαμισμό, τον Ινδουισμό και στις περισσότερες θρησκείες και πνευματικά συστήματα. Είναι πνεύματα, είναι άυλοι, ασώματοι, δεν διακρίνονται σε φύλα ούτε πολλαπλασιάζονται αλλά ούτε και αποθνήσκουν. Δημιουργήθηκαν πριν από τον άνθρωπο και πριν από την δημιουργία του ορατού κόσμου. Ο αριθμός τους είναι ανυπολόγιστος και απροσμέτρητος. Ο Ιησούς στη Γεσθημανή μιλάει για περισσότερες από δώδεκα λεγεώνες Αγγέλων.

Όλοι οι Άγγελοι είναι οργανωμένοι σε τάγματα ή αλλιώς σε τάξεις. Τα Τάγματα των Αγγέλων είναι εννέα, τα οποία ταξινομούνται σε τρείς τρίχορες ταξιαρχίες κατά τον εξής τρόπο: Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι , / Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες , / Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.

Ιδιώματα των ιεραρχιών:

Η πρώτη ιεραρχία έχει ως ιδίωμα την πύρινη σοφία και την γνώση των ουρανίων, ενώ έργο της ο Θεοπρεπής ύμνος τους «γελ». Η δεύτερη ιεραρχία έχει ως ιδίωμα τη διευθέτηση των μεγάλων πραγμάτων και την διενέργεια των θαυμάτων, ενώ έργο τους είναι ο τρισάγιος ύμνος «Άγιος, Άγιος, Άγιος». Τέλος ιδίωμα της τρίτης ιεραρχίας είναι να εκτελούν θείες υπηρεσίες και έργο τους είναι να υμνούν και να δοξολογούν τον Θεό ακατάπαυστα και να πρεσβεύουν υπέρ των ανθρώπων.

Πιστεύω της Εκκλησίας είναι πως για κάθε άνθρωπο, πόλη και Εκκλησία υπάρχει Άγγελος φύλακας – προστάτης. Οι Άγγελοι αποστέλλονται από τον Θεό για να ενισχύσουν, να βοηθήσουν ή να σώσουν ατομικά ή ομαδικά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Γενικά είναι λειτουργοί της Θείας Πρόνοιας. Η Εκκλησία μας τιμάει τους Αγγέλους όπως και τους Αγίους δηλαδή: με γιορτές προς τιμή τους, αφιερώνοντας τη Δευτέρα κάθε εβδομάδας υμνολογικό σ’ αυτούς, βγάζοντας μερίδα «εις τιμήν και μνήμην τους» (μάλιστα αμέσως μετά τη μερίδα της Παναγίας), με την ειδική ευχή του αποδείπνου «εις φύλακα Άγγελον», τον παρακλητικό κανόνα στο φύλακα Άγγελο και άλλο ένα στους Άγιους Αγγέλους. Με τους παραπάνω τρόπους δίνεται η αφορμή στους πιστούς να ζητούν τη βοήθεια και τη μεσιτεία τους.

Πέρα από τα ονόματα των εννέα τάξεων η Αγία Γραφή μας φανερώνει και τα προσωπικά ονόματα ορισμένων Αγγέλων.

Γνωρίζουμε τον Γαβριήλ, που σημαίνει «Ο ισχυρός του Θεού», «ήρωας του Θεού», από την εμφάνισή του στο προφήτη Δανιήλ, στο προφήτη Ζαχαρία και στη Θεοτόκο.

Γνωρίζουμε τον Μιχαήλ, που σημαίνει «τις ως ο Θεός ημών», «Ποιος είναι σαν εσένα Κύριε»! ενώ εμφανίζεται πολλές φορές στη Παλαιά Διαθήκη.

Γνωρίζουμε τον Ραφαήλ, που σημαίνει «ο Κύριος θεραπεύει» και εμφανίζεται στον Τωβίτ μεταφέροντας τις ανθρώπινες προσευχές στο θρόνο του Θεού.

Τέλος γνωστός από την εβραϊκή παράδοση είναι και ο Ουριήλ που σημαίνει «ο Θεός είναι φως». (πηγή: agiameteora.net)

Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη και τη βοήθεια των Αρχαγγέλων και των Αγγέλων στη ζωή μας, γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον καθημερινό μας αγώνα. Δεν είμαστε μόνοι στη χαρά, στη λύπη, στην αρρώστια και στην απόφαση. Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά που μας περιθάλπει, μας παρηγορεί, μας δίνει δύναμη, μας φωτίζει, μας θεραπεύει. Πόσο τη χρειαζόμαστε αυτή την αγκαλιά σήμερα, μόνο ο Θεός το ξέρει…

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια