Αντιδρούν οι δήμοι για την εκτροπή των νερών της Λίμνης Κρεμαστών

2

Σε τηλεοπτική εκπομπή ο Καρδαμπίκης

Συναγερμό έχει προκαλέσει το πρόβλημα της λειψυδρίας της Αττικής. Προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αλλά και οι κάτοικοι των περιχώρων της λίμνης Κρεμαστών, αφού, η σωτηρία της Αθήνας έρχεται μέσα από τη δική τους θυσία. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ πριν λίγο καιρό την κατασκευή μεγάλου έργου στη λίμνη το οποίο θα τροφοδοτεί την Αττική με νερό και θα καλύπτει τις ανάγκες της χωρίς όμως να σκέφτεται και να υπολογίζει της περιοχές που τόσα χρόνια τροφοδοτούνται από το νερό των Κρεμαστών. Μάλιστα, η ανακοίνωσή του έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια επίσημη ενημέρωση ή συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους Δήμους.

Ο Κωνσταντίνος Κοπίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων- Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Πολιτικής Προστασίας Αμφιλοχίας μιλώντας σε εκπομπή στο τηλεοπτικό κανάλι Action24, ανέφερε μεταξύ άλλων

«…Σε εμάς ανήκει το μεγαλύτερο μέρος, είμαστε τέσσερις Δήμοι, όπως είναι ο Δήμος Αγράφων, Αγρινίου και Καρπενησίου. Όπως είπατε και πρίν η Αθήνα αντέχει για τέσσερα χρόνια. Εμείς δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε για την επόμενη χρονιά. Διότι, πρωτίστως έχουμε και εμείς βασικά ζητήματα ύδρευσης στην περιοχή και δεν είναι με αφορμή την μεταφορά νερού στην Αθήνα, είναι αίτημα πολλών χρονων του Δήμου. Υπάρχει έτοιμη μελέτη υδροδότησης η οποία ήταν να υποβληθεί από τον Μάρτιο του 2021, η οποία περιλαμβάνει επεξεργασία νερού 12 χιλίαδων κυβικών μέτρων ημερησίως με πρόβλεψη για επέκταση στα 18 χιλιάδες. Περιλαμβάνει δυο δεξαμενές 500 και 1.500 κυβικών, περιλαμβάνει αγωγούς ύδρευσης αλλά και ένα αντλίοστάσιο 400 κυβικών την ώρα. Αυτά θα λύσουν ένα πάγιο πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης καλεσμένος στην ίδια εκπομπή ανέφερε:

«Καταρχάς υπάρχει το εξής παράδοξο. Έχουν ανακοινωθεί αυτές οι αποφάσεις χωρίς εμείς να έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ως Δήμος Αγράφων και απ΄’ότι ξέρω και οι άλλοι Δήμοι, γιατί εμπλεκόμαστε στη λίμνη των Κρεμαστών τέσσερις Δήμοι και δύο Περιφέρειες. Δεν έχει γίνει μια συνάντηση να μας ενημερώσουν για τα σχέδια. Το άλλο βασικό είναι πως για τα νερά εδώ δεν υπάρχει κάποια μελέτη απ ’οσο ξέρω τουλάχιστον. Τα νερά έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ο Αχελώος δεν είναι ο Αχελώος που ξέραμε, ο Αγραφιώτης και ο Μέγδοβας έχουν σχεδόν στερέψει και συγχρόνως υπάρχει και μία κίνηση για την εκτροπή του Αχελώου. Πρέπει να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε. Μια μελέτη να λέει τί νερά μπαίνουν στη λίμνη και πως μπορούν να αξιοποιηθούνε αυτά τα νερά. Αλλά, αν δεν έχουμε κάποια μελέτη και τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουμε εμείς. Εμένα από τον Δήμο Αγράφων περνάνε τρία μεγάλα ποτάμια. Ουσιαστικά είναι η κύρια τροφοδότηση της λίμνης και δεν μας ενημέρωσε ποτέ κανένας και για τίποτα. Εμείς μαθαίνουμε ο,τι μαθαίνουμε από την τηλεόραση, τις εφημερίδες και τα άλλα μέσα.

[…]Εγω καταλαβαίνω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη που να μετρά τα πράγματα από την αρχή μέχρι το τέλος. Τί μπαίνει στην λίμnη, τί μπορεί να βγεί, που πρέπει να πάει και όλα αυτά. Το να σχεδιάζει κανείς στο χαρτί απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ξέρω, πως αυτή τη στιγμή η στάθμη της λίμνης έχει κατέβει τουλάχιστον 100 μέτρα κάτω. Δηλαδή, ανάλογα με το πόσο νερό τραβάει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο πηγαίνουν και τα νερά της λίμνης. Η λίμνη δεν έχει σταθερή στάθμη και αυτό dημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Εμείς τώρα προσπαθούμε και κάνουμε μια προσπάθεια με επίκεντρο της προσοχής την λίμνη. Ήδη έχουν μπεί σκάφη στη λίμνη, γίνονται τουριστικές δράσεις και άλλα.

[…]δωσαμε ρεύμα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών και είμαστε ακόμη στους χωματόδρομους. Τώρα ψηφίστηκε κάποιος νόμος που θα δώσει κάποια ανατποδοτικά στην περιοχή. Δηλαδή, ολη η Ελλάδα πήρε ρεύμα και καλά έκανε και πηρε ρεύμα και για το νερό εγω δεν είμαι αρνητικός αλλά με τον προυπόθεση ότι αν οι μετρήσεις δείξουν και μπορούν να δείξουν και είναι σωστές δεν είμαστε αρνητικοί σε όλα . Απλά, θέλουμε να έχουμε ενημέρωση και σχέδιο. Εγω βλέπω δεν υπάρχει σχέδιο. Όταν βλέπω πως έχουν μοιραστεί οι Θεσσαλοί με την Αιτωλοακαρνανία την εκτροπή του Αχελώου και δεν πάει αυτό το θέμα στη Βουλή. Να πάρει ο κάθε ένας τις ευθύνες του. Είστε υπέρ της εκτροπής ή κατά; Δηλαδή, αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνιδάκι και κοροϊδεύουμε τον κόσμο 25-30 χρόνια. Τόσο είναι η κοροϊδία που βαστάει αυτό το πράγμα».