Αρκούδα έφαγε μελίσσια στο Λημέρι

138
bear

Όσα είπε η Κατερίνα Γερονίκου, Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Η Μέλισσα των Αγράφων»

Συνέντευξη παραχώρησε η Κατερίνα Γερονίκου, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Η Μέλισσα των Αγράφων», στη δημοσιογράφο Όλγα Λαθύρη για την εκπομπή του StarTV «Ήρθε η Ώρα», στην οποία αποκαλύπτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μελισσοπαραγωγοί των Αγράφων, την κοπιώδη αλλά και κοστοβόρα προσπάθεια που καταβάλλουν για να συμμετέχουν σε εκθέσεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού αλλά και την στάση της Πολιτείας απέναντι στο εγχείρημά τους. Επίσης, αναφέρει και σε ένα περιστατικό εμφάνισης αρκούδας στο χωριό Λημέρι του Δήμου Αγράφων, όπου κατέστρεψε 10 μελίσσια ερασιτέχνη παραγωγού.

Σύμφωνα με την κα Γερονίκου, οι μελισσοκόμοι της περιοχής πρόσφατα αντιμετώπισαν την καταστροφή των μελισσιών τους από μια αρκούδα, γεγονός που επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά αναφέρει για το περιστατικό:

«Έχω πληροφορηθεί και ελπίζω να είμαι περαστικό αυτό τώρα, ότι τις τελευταίεςτρεις μέρες, έχει κάνει εμφάνιση αρκούδα στην περιοχή μας. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τα μελίσσια. Έχει κάνει ήδη ζημιά σε ένα ερασιτέχνη μελισσοκόμο από ένα διπλανό χωριό.Έχω δει φωτογραφίες, του έχει κάνει αρκετή ζημιά. Ελπίζω αυτό να είναι περαστικό και όχι μόνιμο, γιατί θα είμαστε σε άσχημη κατάσταση μετά. Είναι σε ένα γειτονικό χωριό της Βούλπης, στο Λημέρι συγκεκριμένα.

Είναι σίγουρα από αρκούδα η ζημιά, βρήκε πατημασιές. Διέλυσε κυψέλες έφαγε το μέλι από τα τελάρα με τις μέλισσες.Αν συμβεί τώρα αυτό σε εμάς θα είναι τραγικό, γιατί ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις την αρκούδα ή τις αρκούδες, δεν ξέρω πόσες είναι, είναι ηλεκτροφόρα καλώδια. Και αυτό δεν είναι εφικτό στην περιοχή μας, γιατί δεν είναι κάμπος να έχει μεγάλα χωράφια, να περιφράξουμε παντού».

Στην ερώτηση της κας Λαθύρη αν οι αρχές του τόπου, η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Αγράφων τους βοηθούν, ιδιαίτερα στο θέα της συμμετοχής σε εκθέσεις, η κα Γερονίκου απάντησε:

«Δυστυχώς θα έλεγα ο Δήμος καθόλου, ως τώρα, δεν συνεισφέρει πουθενά. Δεν διοργανώνει συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που να μπορούμε να προβάλλουμε το μέλι μας, τα προϊόντα μας. Η περιφέρεια ελάχιστα, μηδαμινά θα έλεγα, κι’ αν συμμετάσχει κάπου θα είναι με ένα μικρό ποσοστό και έτσι θα χρειαστεί να συμβάλλουμε και εμείς χρηματικά. Αντίθετα, άλλες περιφέρειες μπορούν και προβάλλουν τις εκθέσεις και οι μελισσοπαραγωγοί μπορούν να συμμετέχουν χωρίς καθόλου αντίτιμο».