Υλικά
Χυλοπίτες 400 γρ
1 μικρό χταπόδι του κιλού
1 κρεμμύδι
1 κ. σ. μηλοξιδο
Λιαστή τομάτα 60 γρ
Φέτα σκληρή 150 γρ
Ελιές 50 γρ
Σάλτσα ντομάτας ή ντομάτα κονκασέ 200 γρ
Νερό ή Ζωμό λαχανικών 1½ λίτρο
Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 τεμ
Λευκό κρασί 60 ml
Ξερή ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι. Το μαγειρεύουμε σε μια κατσαρόλα με το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες. Σβήνουμε με μία κουταλιά της σούπας μηλόξιδο και μετά προσθέτουμε ζεστό νερό να το σκεπάζει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό, μέχρι να μαλακώσει, το χταπόδι. Αυτό εξαρτάται από το πόσο παραγουλιασμενο είναι. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα και το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τις χυλοπίτες, λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το χταπόδι, τη λιαστή τομάτα κομμένη σε λωρίδες, τις ελιές (από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι), σπάμε με το χέρι μας τη φέτα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με λίγο παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τελειώνουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Πηγή: www.news.gr/gefseis