Εκδήλωση Μνήμης για τους πεσόντες Ευρυτάνες στη Μ. Ασία και τον Υποστράτηγο Χαρ.Κατσιμήτρο

3
kats

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, τιμής και δόξας για τους πεσόντες Ευρυτάνες στη Μ. Ασία και τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, για τους πεσόντες Αγραφιώτες και Καρπενησιώτες Ευρυτάνες στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922. Ομιλίες για τους ήρωες και το Έπος Χαράλαμπου Κατσιμήτρου σε Ήπειρο και Αλβανία εκφωνήθηκαν από τους κ.κ. Βασίλη Τσαντήλα, πρόεδρο της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών Καρδίτσας-Ευρυτανίας και τον τ. Δήμαρχο Αγράφων Ευρυτανίας κ. Βαγγέλη Κατσιφό.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, και η κ. Θωμαίς Οικονόμου, Βουλευτής Ευρυτανίας, και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Κατερίνα Καλαντζή.

Ο τ. Δήμαρχο Αγράφων Ευρυτανίας κ. Βαγγέλη Κατσιφό, μίλησε για την ξεχωριστή προσωπικότητα του Υποστράτηγου Χαράλαμπο Κατσιμήτρο με καταγωγή από τον Κλειτσό Ευρυτανίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

‘‘Ο Μέραρχος Κατσιμήτρος με τους αξιωματικούς του, αμέσως από το 1938, εκπόνησε μελέτη για Αμυντική Θωράκιση & Άμυνα των χερσαίων συνόρων. Με τα πενιχρά μέσα και χωρίς πιστώσεις κατασκεύασαν  οχυρωματικά έργα σε όλο μήκος των Ελληνοαλβανικών συνόρων, για την επικείμενη Ιταλική χερσαία επίθεση, ή και απόβασης στα παράλια της Ηπείρου. Ζήτησε βοήθεια από τους κατοίκους των παραμεθορίων χωριών, που με συγκινητικό ενθουσιασμό εργάζονταν εθελοντικά.

Χαρακώματα, τάφρους, συρματοπλέγματα, ναρκοπέδια, φυλάκια, γεφύρια, δασικούς δρόμους, αμυντικά κωλύματα, αεροδρόμια. Προμηθεύτηκε όπλα, πυροβόλα, αντιαρματικά, πυρομαχικά, εφόδια και ζώα. Καθημερινά ο στρατηγός Κατσιμήτρος, και οι αξιωματικοί του, επέβλεπαν την εκτέλεση των έργων. Οργάνωσε μυστική Υπηρεσία στην Αλβανία και μάθαινε λεπτομέρειες για τις θέσεις και προθέσεις των Ιταλών. Το ΓΕΣ, δεν υπολόγιζε νίκη στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Έλεγε στον Κατσιμήτρο: «Αναγνωρίζουμε την δύσκολη θέση της Μεραρχίας σας. Η Κυβέρνηση δεν περιμένει νίκες, δεδομένης της ισχυρής υπεροχής των Ιταλών. Περιμένουμε να σώσετε την τιμήν των Ελληνικών όπλων. Και προς τούτο να διαθέσετε τις δυνάμεις σας κατά βούληση.

Στο ΕΠΟΣ του ’40 το ΓΕΣ έδωσε νέα διαταγή στον Κατσιμήτρο να υποχωρήσουν προς Μέτσοβο. Ο υποστράτηγος με την Μεραρχία του συνέχισαν να πολεμούν, πιστοί στο καθήκον τους, κόντρα στις «εντολές» της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Κράτησαν τα σύνορα, μέσα σε λίγες εβδομάδες τους έτρεψαν σε υποχώρηση μέσα στην Αλβανία. Μέχρι τέλους 1940 κατέλαβαν τις πόλεις Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Χειμάρρα. Απελευθερώνοντας έτσι τα εδάφη της Βόρειας Ηπείρου για τρίτη φορά στον 20ό αιώνα. Ο πατριωτισμός του Κατσιμήτρου και ο ηρωισμός του στρατού του έγραψαν την μεγάλη ιστορία, έγραψαν το ΕΠΟΣ 1940. ’’.