Στο πλαίσιο της δράσης #EUGreenWeek 2023, της μεγαλύτερης εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής για το Περιβάλλον, η Ένωση Ξενοδόχων Ευρυτανίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Καρπενησίου, ο Δήμος Αγράφων και η ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ, συνδιοργάνωσαν πολυθεματική εκδήλωση, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, με θέμα: “Περιβάλλον-Πολιτισμός-Αγροδιατροφή Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ευρυτανίας μέσα από τη δράση αυτή θέλησε να πετύχει την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τον τουρισμό. Κύριος στόχος ήταν να υπάρξει μια πρώτη γνωριμία με τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, τα καταλύματα και φυσικά με το κοινό. Κρέατα, τσάι του βουνού, τυροκομικά και γαλακτοκομικά, μέλι ελάτης, πέστροφες, μπύρα, ακόμη και ελαιόλαδο είναι μερικά από τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στο Νομό Ευρυτανίας. Στόχος τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας να μπορέσουν να αναδειχθούν μέσα από τα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας, τα καταστήματα εστίασης και τα εστιατόρια. Επιπλέον, να καθιερωθεί το Ευρυτανικό Πρωινό της Ευρυτανίας και να συνδεθεί με το Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δίνοντας την δυνατότητα σε παραγωγούς και ξενοδόχους να εμπλουτίσουν το αγοραστικό τους κοινό και να δώσουν προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Σοφία Φλέγκα και ο και τον Δρ. Παλαιολόγο Παλαιολόγου, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι τοπικοί παραγωγοί:

  • Ιχθυοκαλλιέργεια Πέστροφας ‘FRESKO’
  • ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’ – Εργαστήριο Παραδοσιακών Προϊόντων
  • ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η Μέλισσα των Αγράφων’
  • MYRIKI HERBS,  Γιάννης Λερογιάννης
  • Παραγωγός Αρώνιας, Παρούτσας Π.
  • Φούρνος Μίλτος Μπομποτσιάρης
  • Παραγωγή Τσαγιού Βουνού, Κοτρώνης Κ. ‘Ευρυτάνων Γη’

Επίσης συμμετείχαν ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας και Φουρνάς, που πρόσφεραν τοπικές, παραδοσιακές συνταγές του τόπου. Την εκδήλωση υποστήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, ο Δήμος Αγράφων και Καρπενησίου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου. Την όλη επιμέλεια της διοργάνωσης είχε η ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ, η κα Παρθενία Χαρίτου και ο συνεργάτης της κ. Ανδρέας Κουτσοθανάσης.