Ονόματα: Καλύβα Χρύσα, Τσούτσουρα Πολυτίμη
Ιδιότητα: Μαθήτριες ΓΕΛ Καρπενησίου
Με αφορμη την μουσική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΓΕΛ Καρπενησίου το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, δύο εκ των συμμετεχόντων μίλησαν στον Ευρυτανικό Παλμό.
Καλύβα Χρύσα (μουσικό όργανο: αρμόνιο)
ΕΠ. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική;
ΚΧ. Στο Δημοτικό, λάτρευα το μάθημα της μουσικής, το οποιο μας το δίδασκε η κυρία Γεωργία Πουλοπούλου, και μου ειχε κινήσει το ενδιαφέρον το αρμόνιο στο οποιο μας έπαιζε τραγούδια και εμείς τραγουδούσαμε, συνήθως για καποια γιορτή. Στην Δ΄Δημοτικού αποφάσισα να αρχίσω μαθήματα αρμονιου στο Ωδείο Καρπενησίου με την κυρία Πουλοπούλου. Απο τοτε δεν έχω σταματήσει να αγαπάω την μουσική, διότι όλοι οι άνθρωποι γύρω μου με υποστήριζαν στο πάθος μου για την μουσική και με ενθάρρυναν να το συνεχίσω. Ειναι πολυ σημαντικό να βρίσκεσαι σε εναν κύκλο απο άτομα που σε αγαπούν πραγματικα και σε στηρίζουν στα όνειρα σου. Το 2018 παρεβρέθηκα στην πρώτη μου συναυλία. Το άγχος που μπορεί να σου δημιουργηθεί για πράγματα που σου αρέσουν σε παραπέμπει στο συμπέρασμα πως αυτό που κάνεις ειναι πραγματικά για εσένα. Πέρυσι, στην πρώτη μου χρονιά στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, συμμετείχα στην μαθητική συναυλία που διοργάνωσε η Γ’ Λυκείου. Όλη η διαδικασία και το αποτέλεσμα με μάγεψε και από εκείνη την στιγμή ήξερα πως θέλω να συνεχιστεί η παράδοση με τις συναυλίες των μαθητών.
ΕΠ. Είσαι μαθήτρια B‘ Λυκείου, λίγο πριν την τελική ευθεία. Ποιοι ειναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
ΚΧ. Σαν καθε παιδί σε αυτή την φάση της ζωής του, δεν είμαι αποφασισμένη ακόμα για τις σπουδές μου. Πάντως η μουσική θα μείνει πάντα το αγαπημένο μου χόμπι που θα συνιστώ σε κάθε παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα της μουσικής οσο δύσκολος μπορεί να είναι. Η μουσική προσφέρει γνώσεις τις οποίες δεν μπορείς να τις κατακτήσεις απο άλλου. Το μονο που χρειάζεται ειναι η θέληση και η αγάπη για αυτο που κανεις ειτε ειναι κάποιο μουσικό όργανο είτε το τραγούδι. Οι στόχοι που έχω βάλει είναι να ασχοληθώ με οτιδήποτε κάνει εμένα χαρούμενη και ταιριάζει σε εμένα. Ασχολούμαι και με αθλητισμό σε αγωνιστικό επίπεδο, το οποίο φαίνεται να είναι η πιθανότερη επιλογή για το μελλοντικό μου επάγγελμα. Το μόνο που γνωρίζω ειναι πως δεν πρόκειται να ξεχάσω και να παρατήσω την μουσική και εννοείται πως θα την εξέλιξω μέχρι ένα επίπεδο.
ΕΠ. Ποιoς είναι ο καλλιτέχνης είδωλο για εσένα;
ΚΧ. Αποφάσισα να εξελίξω τις γνώσεις μου στην μουσική τέλη Γ’ Γυμνασίου με αρχές Λυκείου. Ο καλλιτέχνης ο οποίος με εντυπωσίασε και με ενθάρρυνε με τις ικανότητες του να γίνω καλύτερη στο αρμόνιο είναι η Laufey Lín Bing Jónsdóttir, Αγγλίδα τραγουδίστρια, γεννημένη στην Ισλανδία το 1999. Ένα κοινό χαρακτηριστικό που διακρίνεται στους χαρακτήρες μας ειναι πως ξεκίνησε απο πολύ μικρή μαθαίνοντας πιάνο και αργότερα με την βοήθεια κοντινών συγγενών κατάφερε να αξιοποιήσει το όνειρο της να γίνει τραγουδίστρια και να γράφει μόνη της τα τραγούδια της. Έχει πολύ πάθος για την μουσική που φαίνεται στα τραγούδια της και στην συμπεριφορά της προς τους θαυμαστές της, καθώς ειναι πάντα ο εαυτός της. Τα τραγούδια της ειναι εμπνευσμένα από την ζωή της, με δικές της μελωδίες και στίχους
Τσούτσουρα Πολυτίμη (τραγούδι, μουσικό όργανο: κιθάρα)
ΕΠ. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική;
ΠΤ. Από μωρό, αν οι γονείς μου δεν μου τραγουδούσαν, δεν πήγαινα για ύπνο. Όταν ήμουν ενός, τραγουδούσα το ‘Μήλο μου κόκκινο’. Με έβγαζαν βίντεο να γραντζουνάω τις χορδές μιας παλιάς κιθάρας που είχαμε στο σπίτι. Παρ’ όλο που στην οικογένεια μου κανείς δεν ασχολείται με την μουσική, εμένα πάντα κατι με τραβούσε σε αυτή και μεγαλώνοντας με βοήθησε τόσο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου όσο και στις δύσκολες στιγμές μου. Είμαι πολύ ευγνώμων που ο πατέρας μου μου έβαζε να ακούω Πασχαλίδη, Χαρούλη, Κανά, Βασίλη καί Θανάση Παπακωνσταντίνου καί άλλους έντεχνους καλλιτέχνες. Όταν ήμουν γύρω στα δέκα, άρχισα να κάνω μαθήματα κιθάρας στο Ωδείο Καρπενησίου τα οποία συνέχισα για δύο περίπου χρόνια. Απο εκεί και μετά συνεχίζω να παίζω και να εξελίσσομαι μόνη μου, δεν έχω κανει άλλα μαθήματα όσο αναφορά τη μουσική. Πέρυσι τα παιδιά της τρίτης λυκείου έκαναν μια προσπάθεια, αντίστοιχη με την φετινή δική μας και μας πρότειναν να συμμετέχουμε. Έτσι, με την βοήθεια της Ελένης Ζήση, είχαμε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Αυτό ήταν που μας έδωσε έμπνευση και ώθηση να συνεχίσουμε με την δική μας, φέτος. Ίσως να μην έχουμε όσες γνώσεις είναι απαραίτητες, όμως σίγουρα έχουμε θέληση και αγάπη για αυτό που μας αρέσει να κάνουμε περισσότερο απ’όλα, να ασχολούμαστε με την μουσική.
ΕΠ. Είσαι μαθήτρια της Β’ Λυκείου, λίγο πριν την τελική ευθεία. Ποιοί είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
ΠΤ. Η μουσική είναι κατι που πραγματικά αγαπώ και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αυτή, παρ’ όλα αυτά δεν είναι στους επαγγελματικούς μου στόχους κυρίως επειδή δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και λόγω της δύσκολης αποκατάστασης της. Όμως ενθαρύνω όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με την μουσική. Η μουσική ελευθερώνει, ενώνει και σε κάνει να εκφράζεσαι χωρίς να χρειαστεί να πεις λέξη. Ιδανικά θα ήθελα και θα βαλω τα δυνατά μου να περάσω σε κάποια σχολή ψυχολογίας, η οποία με ενδιαφέρει εξίσου με την ελπίδα παράλληλα να μπω σε κάποια μπάντα ή μουσικο γκρουπ έστω και ερασιτεχνικά.
ΕΠ. Ποιος είναι ο καλλιτέχνης είδωλο και πρότυπό σου;
ΠΤ. Μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μόνο έναν καλλιτέχνη καθώς ακούω πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ένα μουσικό πρόσωπο πολύ σημαντικό για εμένα, καθώς τον ακούω απο μικρή. Οι στίχοι του έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική και βαθύ νόημα. Αυτό που με εντυπωσιάζει ειναι πως ο καθένας μπορεί να μεταφράσει την μουσική του με την δική του κριτική σκέψη και οπτική. Στα τραγούδια του συνδυάζει την προσωπική του ιστορία με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, πάντα με έναν τρόπο που σε κάνει να σκέφτεσαι. Ωστόσο, τολμώ να πω πως το πρώτυπό μου είναι ένα πρόσωπο σχετικά νέο στην μουσική σκηνή, η Ιουλία Καραπατάκη. Με την φωνή της, τη σκηνική της παρουσία καί το υπέροχο χαμόγελό της που φαίνεται σαν να βγαίνει από την ψυχή της, μπορεί να γεμίσει το κοινό με την ενέργειά της και να σε κάνει να νιώσεις κάθε στίχο των τραγουδιών της. Αυτό δείχνει το πόσο απολαμβάνει την δουλειά της. “Κάνε επάγγελμα αυτό που σε γεμίζει χαρά και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα”, αυτό φαίνεται πως κάνει η Ιουλία και αυτό επιδιώκω να ακολουθήσω κι εγώ.