Site icon evrytanikospalmos.gr

Φασόλια με ρύζι στο φούρνο

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά

500 γρ φασόλια κόκκινα (χάντρες)

1 ξερό κρεμμύδι

1 κούπα ελαιόλαδο

1 πράσο (λευκό μέρος)

1 κουταλιά γλυκού κόκκινο πιπέρι

1/2 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά γλυκού ρίγανη ξερή

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

200 γρ ρύζι καρολίνα

1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

1/2 κουταλιά γλυκού δυόσμο ξερό

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ξερά φασόλια να φουσκώσουν σε κατσαρόλα, με νερό να τα σκεπάζει 2 φορές τον όγκο τους. Αφήνουμε 8 ώρες. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φασόλια χάντρες, αγνοούμε αυτό το στάδιο προετοιμασίας. Βράζουμε τα φασόλια (χωρίς αλάτι στο νερό). Αδειάζουμε όσο νερό περίσσεψε από το φούσκωμα των φασολιών. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με φρέσκο νερό, να καλύπτει τα φασόλια κατά 3 δάχτυλα. Βάζουμε το κρεμμύδι, ολόκληρο, μαζί με τα φασόλια. Φέρνουμε σε βρασμό. Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να βράσουν. Ανάλογα με τα φασόλια, από 20 λεπτά έως μία ώρα. Ετοιμάζουμε την σάλτσα σε μεγάλο τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να μαραθεί για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το βρασμένο κρεμμύδι και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε να σοταρισθεί για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη και τον πελτέ τομάτας. Προσθέτουμε το ρύζι. Σοτάρουμε το μίγμα για μερικά λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και δυόσμο. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα  φασόλια και κρατάμε το ζωμό των φασολιών. Προσθέτουμε ζωμό τόσο όσο να σκεπαστούν τα φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C  για 60΄. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε νερό στη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρεται χλιαρό.

Πηγή: www.tastefull.gr

Exit mobile version