Γράφει ο Κώστας Μπουμπουρής: Ο ”Ματωμένος” Δεκέμβρης  του ’44 – προοίμιο του Εμφυλίου Πολέμου

1120

Τα ‘’Δεκεμβριανά’’ θεωρούνται ως τα πιο αιματοβαμμένα γεγονότα στη νεώτερη Ελληνική ιστορία της χώρας και συμπληρώνουν από σήμερα 79 χρόνια. Ακόμη δεν είχαν τελειώσει οι πανηγυρισμοί από την απελευθέρωση από την Ιταλογερμανική κατοχή και τα γεγονότα εκείνα οδήγησαν στην διπλή εμφύλια σύρραξη των ετών 1944-1946 και 1947-1049. Από αυτούς που πρωτοστάτησαν σ’ εκείνα τα γεγονότα (ζουν ελάχιστοι) ή έζησαν ως παιδιά από κοντά εκείνη την εποχή έχουν ζωντανές και ολοκάθαρες μνήμες. Η ‘’Μάχη της Αθήνας’’ και οι συγκρούσεις μεταξύ των ΕΑΜΟΕΛΑΣΙΤΩΝ και των πιστών στη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου και των βρετανικών στρατευμάτων σφράγισαν την μετέπειτα πορεία της χώρας. Προάγγελος της σύρραξης ήταν η διαδήλωση της 3ης Δεκέμβρη, που έγινε με πρωτοβουλία των μελών ΕΑΜ Αθήνας.

Παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης, ο λαός δεν έπαψε να διαδηλώνει ούτε και επί της Ιταλογερμανικής κατοχής, δεν υπάκουσε κι έγινε πάνδημη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Η παρουσία μερικών ένοπλων πολιτοφυλάκων του ΕΑΜ διάσπαρτων εντός του πλήθους (ως ομάδες περιφρούρησης) έδωσαν την αδικαιολόγητη αφορμή για απρόκλητη ένοπλη επίθεση της Αστυνομίας και μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης ‘’Χ’’, που βρίσκονταν ακροβολισμένα στα γύρω κτήρια. 33 ήταν οι νεκροί από το πλήθος και 140 οι τραυματίες. Μετά απ’ αυτό ακολούθησαν επιθέσεις του ΕΛΑΣ σε αστυνομικά τμήματα και σε θύλακες κυβερνητικών δυνάμεων στο Γουδή  και στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Η επέμβαση των αγγλικών δυνάμεων έφερε την γενίκευση της σύγκρουσης. Πολλοί οι νεκροί εκατέρωθεν.

Οι αλλεπάλληλες μάχες θα συνεχιστούν μέχρι 11 Γενάρη 1945 με την υπογραφή ανακωχής με τα τραγικά γεγονότα εκείνα να μείνουν γνωστά ως ‘’Δεκεμβριανά’’. Παραμονές Δεκέμβρη του ’44 έφτασε στην Αθήνα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ για να δώσει πολιτική λύση. Μια λύση βέβαια που θα κατοχύρωνε τα βρετανικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο να αναφερθεί, πως ομάδα του ΕΛΑΣ, στην οποία συμμετείχε και ο Μανώλης Γλέζος, την ημέρα άφιξης του Τσώρτσιλ είχε αποφασίσει να ανατινάξει το ξενοδοχείο ‘’Μεγάλη Βρετάνια’’ από υπόγεια σήραγγα, που θα έμενε ο ίδιος. Την τελευταία στιγμή όμως επικράτησε σύνεση και η ανατίναξη αποφεύχθηκε. Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του Βρετανού Πρωθυπουργού, όλων των πολιτικών αρχηγών και αντιπροσώπων των ξένων Δυνάμεων (Γαλλίας, Ρωσίας και ΗΠΑ) αποφασίστηκε η αντικατάσταση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Νίκο Πλαστήρα και προσωρινό Αντιβασιλέα τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Όπως και να έγιναν τα πράγματα στη σύσκεψη αυτή χάθηκε η ευκαιρία για εθνική  συνεννόηση για να αποτραπεί λίγο αργότερα ο φοβερός Εμφύλιος. Πρωτεργάτες αυτής της σύσκεψης όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Παρτσαλίδης, γραμματέας τότε του ΕΑΜ, παραδέχτηκαν αργότερα, ότι φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων της ιστορικής εκείνης στιγμής. Τραγικά γεγονότα αδελφοσφαγής, αλλά χειροπιαστά διδάγματα της Ιστορίας. Τα τραγικά γεγονότα  της εποχής απαθανατίστηκαν από τον φακό του Ουκρανοαμερικανού φωτορεπόρτερ Dimitri kessel,που βρισκόταν στην Ελλάδα για την κάλυψη εκείνων των γεγονότων αλλά και για άλλα αργότερα.