του Δημήτρη Χασάπη, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το έργο του Δημήτρη Χασάπη “Γυναίκες Μαθηματικοί στο περιθώριο της ιστορίας” αναφέρεται στην υποτιμημένη συμβολή των γυναικών στις φυσικές επιστήμες. Εστιάζει σε σπουδαίες γυναίκες που, παρά τις κοινωνικές και θεσμικές αντιξοότητες, συνέβαλαν στην ανάπτυξη των μαθηματικών, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεν αναγνωρίστηκαν στον βαθμό που τους άξιζε και παραμερίστηκαν από την ‘επίσημη’ ιστορία. Το βιβλίο παρουσιάζει τα ιστορικά και κοινωνικά εμπόδια που αντιμετώπισαν οι συγκεκριμένες περσόνες, καθώς και τις δαιδαλώδεις επιτυχίες τους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Ο λόγος για την Υπατία (370–415 μ.Χ.), μία από τις πρώτες γυναίκες μαθηματικούς και φιλοσόφους της αρχαιότητας, με έδρα την Αλεξάνδρεια. Η Υπατία θεωρείται σύμβολο της λογικής και της επιστημονικής σκέψης, καθώς μελέτησε και δίδαξε τα έργα του Ευκλείδη, του Πτολεμαίου και άλλων μεγάλων επιστημόνων της εποχής. Δολοφονήθηκε βάναυσα από φανατικούς Χριστιανούς λόγω της επιρροής της και της αντιπαλότητας με τις πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις της εποχής.
Η Μαρί – Σοφί Ζερμαίν (1776–1831) ήταν Γαλλίδα μαθηματικός και φυσικός, γνωστή για τη συνεισφορά της στη θεωρία των αριθμών και της ελαστικότητας, μιας και συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση των ταλαντώσεων και της ευστάθειας των επιφανειών. Η ίδια αλληλογραφούσε με μεγάλους μαθηματικούς της εποχής, όπως ο Καρλ Φρίντριχ Γκαούς και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Επιστημών του Παρισιού.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και η Εμιλί ντι Σατλέ (1706–1749), φιλόσοφος και μαθηματικός, γνωστή για τη μετάφραση των έργων του Νεύτωνα στα γαλλικά και τις προτάσεις της για τη διατήρηση της ενέργειας, η Μαίρη Σόμερβιλ (1780–1872), Σκωτσέζα μαθηματικός και αστρονόμος που μετέφρασε και εξήγησε την Ουράνια Μηχανική του Λαπλάς, βοηθώντας στη διάδοση των επιστημονικών θεωριών στην Αγγλία, αλλά και η Έμι Νέδερ (1882–1935), Γερμανίδα μαθηματικός, γνωστή για το Θεώρημα Νέδερ, το οποίο θεωρείται θεμέλιος λίθος για τη σύγχρονη θεωρητική φυσική.