Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΒΟΣΚΩΝ

622
xouliaras

Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στην ίδρυση ακαδημιών από αρχαιοτάτων χρόνων. Πρώτη, μακροβιότερη και καλύτερη ήταν η Ακαδημία Πλάτωνος. Ως νεοέλληνες στην ίδρυση Ακαδημιών του δώσαμε και κατάλαβε! Εκτός από την περιλάλητη Ακαδημία Αθηνών, έχουμε ιδρύσει την Πυροσβεστική Ακαδημία, την Γυμναστική, την Διπλωματική, την Υγείας, την Ακαδημία Ολυμπιακού κ. ά. Μέχρι και στο Καρπενήσι ιδρύθηκε «Ακαδημία Ποδοσφαίρου», η οποία ακόμα δεν ανέδειξε το… Μαραντόνας της.

Μέσα σ΄ αυτήν την πληθώρα των Ακαδημιών έχουμε υπερπληθώρα Ακαδημαϊκών, εκ των οποίων τον Καραμπουζούκη τον έκαμε αθάνατο ο Βάρναλης με τους στίχους του:

«Σαν έκατσε ο Καραμπουζούκης κάτου από το θόλο,

σηκώθη και προσκύνησε το δωδεκάθεον όλο·

κι οι έδρες όλες, μαρμαρένιες ή κρεατινές,

του Μηδενός ζητωκραυγάσαν το αχανές».

image 4

Διάβασα παλαιότερα ότι η Βουλγαρία πρωτοτύπησε στη δημιουργία Ακαδημιών ιδρύοντας την πρώτη «Ακαδημία βοσκών της Βουλγαρίας» κοντά στο χωριό Βλάχι της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. Η Ακαδημία στοχεύει να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γίνουν βοσκοί, να αποκαταστήσουν ξεχασμένες παραδοσιακές πρακτικές και να διατηρήσουν τις τοπικές ράτσες.

Κάθε μία από τις τέσσερις περιόδους εκπαίδευσης στην Ακαδημία θα παρέχει γνώσεις για την ιστορία κάθε τοπικής ράτσας αιγοπροβάτων της Βουλγαρίας, την κατασκευή στάνης, τη βοσκή και το άρμεγμα των ζώων, τον καθαρισμό των βοσκοτόπων και τις παραδοσιακές πρακτικές της κτηνοτροφίας. Για όλα τούτα και πολλά άλλα ακόμα, για χιλιάδες χρόνια οι τσοπάνηδες εκπαιδεύονταν εξ απαλών ονύχων και συνέχιζαν δια βίου τη μάθησή τους. 

Οι παραδοσιακές ντόπιες ράτσες οικόσιτων ζώων αποτελούν μέρος της βιοποικιλότητας και της πολύτιμης τοπικής γονιδιακής δεξαμενής, τόνισαν οι διοργανωτές της Ακαδημίας. Οι αυτόχθονες ράτσες είναι σήμερα σπάνιες και υπό εξαφάνιση στη χώρα, καθώς όλο και λιγότεροι είναι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται με την εκτροφή τους.

Το πρόβατο Karakachan, που εκτρέφεται στη Βουλγαρία από την αρχαιότητα, είναι ανθεκτικό στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, ασθένειες και μολύνσεις και διαθέτει ισχυρή ανοσία. Μαζί με την ορεινή μακρύτριχη κατσίκα, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Πάνω από 20 επίδοξοι βοσκοί και 8 παιδιά φοιτούν στην πρώτη εκπαιδευτική περίοδο και συμμετέχουν ενεργά στην εκτροφή ενός μικτού κοπαδιού από δύο τοπικές ράτσες – του προβάτου Καρακατσάν (Karakachan) και της ορεινής μακρύτριχης κατσίκας.

Οι πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ακαδημίας σκοπεύουν επίσης να καθιερώσουν πρακτική για τη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, τις οποίες χαρακτηρίζουν ζώντα εθνικό θησαυρό. Οι σημερινοί εκπρόσωποι αυτών των φυλών φέρουν τα χαρακτηριστικά των άγριων προγόνων τους, διατηρώντας φυσικά τις πιο πολύτιμες ιδιότητες και χαρακτηριστικά της φυλής τους. Έχουν αποδείξει ότι, όχι μόνο επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες, αλλά παρέχουν και πολύτιμη τροφή στον άνθρωπο.