Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…

109
eleni

Μια έρευνα αρκετών ετών, που δημοσιεύθηκε στο Melbourne Institute Worker Paper, έπεσε στα χέρια μου και αναφέρει ότι όσοι είναι άνω των 40 ετών είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο!

Συγκλονιστικό και εντελώς αληθινό το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες, έπειτα από παρακολούθηση και αξιολόγηση 3.000 αντρών και 3.500 γυναικών που συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν ορισμένες γνωστικές εξετάσεις και εν συνεχεία ανέλυσαν τις συνθήκες εργασίας για τον καθένα, καθώς και το επίπεδο/ικανότητα μνήμης, εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και δράσεων και αφηρημένης συλλογιστικής. Τα τεστ γνωστικής ικανότητας περιελάμβαναν την ανάγνωση ενός κειμένου από το τέλος προς την αρχή, την ανάγνωση λέξεων με δυνατή φωνή και να το ταίριασμα αριθμών με γράμματα υπό την πίεση του χρόνου.

Διαπιστώθηκε πως οι επιδόσεις των συμμετεχόντων βελτιώνονταν όσο οι ερευνητές ανέβαζαν σταδιακά τις ώρες εργασίας τους έως και τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ωστόσο, μετά από τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων άρχισαν να μειώνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όσοι εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα επέδειξαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ συγκριτικά με εκείνους που ήταν συνταξιούχοι ή άνεργοι!

 «Πολλές χώρες πρόκειται να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, για λόγους οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δουλεύουν στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Keio, Colin McKenzie.

Και συμπλήρωσε: «Ο βαθμός πνευματικής διέγερσης ενός ατόμου εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Η εργασία μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά ταυτόχρονα οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κόπωση και άγχος, τα οποία μειώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου».

Ο καθηγητής McKenzie τόνισε πως η έρευνα αυτή δείχνει ότι “οι διαφορές στο ωράριο εργασίας είναι σημαντικές για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους” και πως “η εργασία με μερική απασχόληση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας”.

Το παράλληλο σύμπαν Ελλάδα, σημαντική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, χαμηλότερες απολαβές και εργασία για τουλάχιστον 1 στους 4 μελλοντικούς συνταξιούχους προδιαγράφει η αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα το δημογραφικό και τις δημοσιονομικές συνέπειές του στις οικονομίες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην avgi.gr, οι νέοι που γεννήθηκαν μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης (2008 και μετά) θα πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον 39 χρόνια εργάσιμου βίου για να πάρουν μια σύνταξη πέριξ των 800 ευρώ. Μάλιστα, όπως προβλέπουν αναλυτές του ασφαλιστικού μας συστήματος, όσοι συνταξιοδοτηθούν κοντά στο 2070 και σε ηλικία 72,5 ετών (λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής) θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, καθώς δεν θα μπορούν να επιβιώσουν με τόσο χαμηλές συνταξιοδοτικές αποδοχές.

Σύμφωνα μάλιστα, με τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο, «οι χαμηλές συντάξεις και τα χρέη ωθούν τους συνταξιούχους στην απασχόληση μετά τα 70! Η συνταξιοδοτική φτώχεια («pensionpoverty») προκαλεί το φαινόμενο της απασχόλησης των συνταξιούχων πέραν του 70ού έτους ηλικίας!
Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις ο βασικός λόγος που υποχρεώνει χιλιάδες συνταξιούχων μας να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη συνταξιοδότησή τους, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, είναι οι τεράστιες μειώσεις των συντάξεων από το 2011 μέχρι σήμερα και η αδυναμία των περισσότερων να διαβιώσουν αξιοπρεπώς και να ανταποκριθούν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, ορισμένων δε και στοιχειωδώς! Πολύ περισσότερο που πολλοί εξ αυτών έχουν ξαναδεχθεί στην οικογενειακή εστία τα παιδιά τους που, λόγω χαμηλών αμοιβών σε περιστασιακές απασχολήσεις ή λόγω ανεργίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της ζωής, ιδιαίτερα μάλιστα στα υψηλά ενοίκια κατοικίας».

Άντε να ζήσουμε λοιπόν, σε μια χώρα που αναγκάζει τους πολίτες να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους κι ας μην είναι παραγωγικοί, προκειμένου να μη δώσει φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις, πρόνοια και ώθηση στους νέους να κάνουν παιδιά! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει… οι Έλληνες όμως;