Η ισχύς

95
mati

‘‘Στη χώρα απ’ όπου έρχομαι, η γενιά των παππούδων μου δεν είχε ακούσει ποτέ να γίνεται λόγος για μακροπρόθεσμη σχεδιοποίηση, για εξωτερικότητες, για μετακίνηση των ηπείρων ή για διαστολή του σύμπαντος. Όμως εξακολουθούσαν, και στα γηρατειά τους ακόμη, να φυτεύουν ελιές και κυπαρίσσια, χωρίς να τους απασχολούν ζητήματα κόστους και απόδοσης. Ήξεραν ότι θα πεθάνουν, έσκαβαν όμως τη γη για τους επερχόμενους, αλλά ίσως και για τη γη την ίδια.

Ήξεραν ότι οποιαδήποτε “ισχύ” κι αν είχαν, η ισχύς αυτή δεν θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα, αν αυτοί δεν υπάκουαν στις εποχές, αν δεν πρόσεχαν τους ανέμους, αν δεν σέβονταν την ευμετάβλητη Μεσόγειο, αν δεν έκοβαν τα δέντρα την ώρα που έπρεπε και αν δεν άφηναν στο μούστο τον καιρό που του χρειαζόταν για να βράσει.

Δεν σκέφτονταν με όρους απειρότητας – ίσως και να μην καταλάβαιναν και την έννοια της λέξης – όμως δρούσαν, ζούσαν και πέθαιναν σ’ ένα χρόνο αληθινά χωρίς τέλος.

Προφανώς η χώρα δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί…

Η τωρινή κρίση οδηγεί σ’ ένα σημείο όπου, είτε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια φυσική ή κοινωνική καταστροφή, είτε πριν ή μετά από αυτό, οι άνθρωποι θ’ αντιδράσουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο και θα προσπαθήσουν να εγκαθιδρύσουν νέες μορφές κοινωνικής ζωής, που θα έχουν γι’ αυτούς κάποιο νόημα.

Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, για λογαριασμό τους και στη θέση τους, όπως και δεν μπορούμε να πούμε πώς θα μπορούσε να γίνει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταστρέψουμε τους μύθους που, περισσότερο από το χρήμα και τα όπλα, συνιστούν το τρομαχτικότερο εμπόδιο στο δρόμο μιας ανασυγκρότησης της ανθρώπινης κοινωνίας.’’

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Το μυαλό είναι ο στόχος» του Κορνήλιου Καστοριάδη, για το καλωσόρισμα του 2025 και την ολοκλήρωση του πρώτου τέταρτου του αιώνα μας. Ποιοι είναι άραγε οι μύθοι για τους οποίους μιλάει, που πρέπει να καταστραφούν, για να μπούμε στην νέα εποχή; Τι θα πιστεύουν άραγε σε 25 χρόνια οι άνθρωποι για τα ΑΤΙΑ, τις θρησκείες, την παγκοσμιοποίηση και τα χρήματα, την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, την μεταφυσική, τον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις κοινωνικές δομές, την εξουσία, τα εθνικά σύνορα, την οικολογία και την ύλη;

Όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο μέχρι να φτάσουμε στο μισό του αιώνα. Ποιός είναι έτοιμος γύρω μας για όλες αυτές τις ραγδαίες αλλαγές που θα έρθουν συμπιεσμένες στο χρόνο; Το κοσμικό σχέδιο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το ποιος και πόσοι είναι έτοιμοι. Αυτό που είναι να συμβεί, θα συμβεί νομοτελειακά… Απλά ίσως η γενιά των παππούδων μας να ήταν περισσότερο ευπροσάρμοστη.