Site icon evrytanikospalmos.gr

Ιαματικά λουτρά σε απόσταση ‘αναπνοής’ από την Ευρυτανία

2 loutra

Ο ιαματικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή σχετίζεται με το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, και αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σήμερα ο ρόλος των ιαματικών νερών επαναπροσδιορίζεται, εκτός από την ιατρική, και στην κοσμητολογία για την παρασκευή καλλυντικών και δερματολογικών προϊόντων, για την ενυδάτωση του δέρματος, την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής, της ατοπικής δερματίτιδας, των εκζεμάτων, της ψωρίασης, των εγκαυμάτων.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαθέτουν «πλούσιες» ιαματικές πηγές, με τα νερά της να έχουν μία ποικίλη φυσικοχημική σύσταση. Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι το ελληνικό ιαματικό νερό αναβλύζει περίπου από 752 γεωγραφικά σημεία σε όλη τη χώρα. Μερικές από τις λουτροπόλεις βρίσκονται σε ‘αναπνοής’ από την Ευρυτανία και αξίζει κάποιος να τις επισκεφτεί για χαλάρωση και θεραπεία.

Η διαχρονική Λουτρόπολη της Αιδηψού στην Εύβοια

Η πιο δημοφιλής λουτρόπολη της χώρας, στην είσοδο του κόλπου, στη νοτιοδυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας, αποτελεί τον πιο ιστορικό σταθμό και προορισμό υδροθεραπείας. Τα Λουτρά της Αιδηψού άρχισαν να αναπτύσσονται μετά τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν έγιναν γνωστά τα οφέλη των θερμών λουτρών. Ιδιαίτερα τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν φημισμένα ως προς τη διαμονή των επισκεπτών, τη διατροφή, αλλά και τη διασκέδαση. Οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ιαματικές ιδιότητες αυτών των πηγών συμβάλλουν στην ίαση παθήσεων των αρθρώσεων. Με τη λουτροθεραπεία αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και αρκετές γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις. Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές.

Τα Λουτρά Σμοκόβου

Η λουτρόπολη Σμοκόβου βρίσκεται, ανεβαίνοντας από Κέδρο προς Ρεντίνα-Καρπενήσι, στα 12 χλμ., σε υψόμετρο 450 μέτρων και 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, σε μια κατάφυτη ρεματιά και είναι πραγματικά εμπειρία ζωής μια επίσκεψη εκεί. Νερά από τέσσερις πηγές, γνωστές από την εποχή που το επισκεπτόταν ο Αλή πασάς, φτάνουν στο υδροθεραπευτήριο του Σμοκόβου. Εσύ κολυμπάς σε μια μεγάλη πισίνα με μέση θερμοκρασία στους 36°C, η οποία περιβάλλεται από τζαμαρίες για να χαζεύεις το ελατοδάσος. Συνεχίζεις με σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και χαλαρωτικό μασάζ σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με ένα βίωμα που έχει καταγωγή από τη Ρώμη και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

Τα Καμμένα Βούρλα αναβλύζουν ιαματικό νερό

Στην περιοχή αναβλύζει ιαματικό νερό σε διάφορες πηγές, με παραλλαγές στη χημική του σύσταση. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 30-42°C. Οι παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η υδροθεραπεία στα Καμμένα Βούρλα είναι οι χρόνιοι ρευματισμοί, οι αρθρίτιδες, τα γυναικολογικά και δερματολογικά προβλήματα.

Πληροφορίες/φωτο: www.followgeorge.gr

Exit mobile version