Καθηγητής Ζεληλίδης για Τριχωνίδα: ‘Επενδύετε σε ένα έργο με τρία ρήγματα’

538
trixonida

Η Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Θέρμου λόγω όσων συνέβησαν στην εκδήλωση για το έργο αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα που σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε από τους πολίτες που αντιδρούν έντονα στο έργο αυτό που η εταιρεία (αραβικών πλέον συμφερόντων) δρομολογεί αν και πλέον είναι αμφίβολο το αν θα επιμείνει καθώς το κορυφαίο στέλεχος της, η κυρία Τσικνάκου, δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την αντιμετώπιση.

Πανό, αποδοκιμασίες, συνθήματα συνέθεσαν ένα «μπάχαλο», διάλογος δεν κατέστη εφικτό να γίνει με όρους θεσμικούς και η εκδήλωση έληξε άδοξα.

Στελέχη της εταιρείας επιχείρησαν να παρουσιάσουν το πλάνο τους  αλλά όσα έλεγαν περνούσαν σε δεύτερη μοίρα λόγω των άκρατων αποδικιμασιών ενώ δεν έλειπαν και ύβρεις. Η  κινητοποίηση πολιτών και φορεών που αντιδρούν στο φαραωνικό αυτό έργο ξεκίνησε πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Καθηγητής Γεωλογίας προς ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Προσέξτε τις γεωλογικές μελέτες»

Ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος ηγείται της επιστημονικής ομάδας που θα εκπονήσει, για λογαριασμό του Δήμου Θέρμου τη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου, υπήρξε κάθετα αρνητικός για τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ.

Ανέφερε:

«Άκουσα με προσοχή την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αν δεν ήξερα να διαβάζω ΜΠΕ θα είχα εντυπωσιαστεί. Θα έλεγα βεβαίως να γίνει το έργο εδώ. Διαβάζοντας τις διαφάνειές τους, κατάλαβα ότι δούλεψαν σκληρά και ολοκλήρωσαν μελέτες. Εγώ σαν γεωλόγος όταν μου ανατέθηκε να διαβάσω είχα μία μέρα και είπα να διαβάσω τις γεωλογικές μελέτες. Τις έδωσα σε τριτοετή φοιτητή μου και του είπα «αν σου ζητούσα να μου κάνεις γεωολογική έκθεση, τι θα έκοβες από αυτά;». Μου είπε ότι θα τα πετούσε όλα. Μου είπε ότι αυτός που έγραψε την γεωλογική μελέτη δεν ξέρει τι του γίνεται. Δεν υπάρχει βιβλιογραφία, δεν υπάρχει προσανατολισμός στις φωτογραφίες, δεν ξέρουν γεωλογία, μου είπε. Ξέρετε τι θα πει τουρορονικός ασβεστόλιθος; Δεν υπάρχει τέτοια έννοια. Την μετάφραση του τουρονίου στα αγγλικά έγινε έτσι. Σε αυτό τον γεωλογικό χάρτη της ΤΕΡΝΑ υπάρχουν τρεις μεγάλες επωθήσεις. Η Πίνδος χαρακτηρίζεται από 11 λέπια που πριν από 40 εκ. χρόνια το ένα μπλοκ ανέβηκε πάνω στο άλλο. Προφανώς ο μελετητής της μελέτης αυτής δεν ξέρει τι θα πει λέπια. Ξέρετε πού είναι στημένη η λίμνη; Πάνω σε επώθηση. Τα ρήγματα αυτά ενεργοποιούνται ξανά και ξανά. Θα γίνει διαστολή. Με τον πρώτο σεισμό το φράγμα θα σπάσει. Το ξέρει η εταιρεία; Επενδύετε σε ένα έργο με τρία ρήγματα πιθανά ενεργά και σκοπεύετε να πλημμυρίσετε τον κόσμο;

Το ξέρετε ότι το έργο θα αποτύχει γιατί τα ρήγματα μπορεί να καταστρέψουν τα πάντα; Ο κατακόρυφος αγωγός σας είναι πάνω στο ρήγμα. Πάμε στα ενεργά όμως, στο σήμερα. Περιέργως έχετε ένα χάρτη με ενεργά ρήγματα στην περιοχή και χρησιμοποιείτε χάρτη, περιγράφετε μέσα ότι δεν ξέρετε πού είναι η ενεργότητα των ρηγμάτων. Σε εργασίες του 2017 σας δίνω πώς είναι τα επίκεντρα, τα ρήγματα, απλώς για να ενημερωθείτε που είναι. Και χάρτες και εργασία αναδημοσίευτη για να δείτε την επικινδυνότητα αυτού που πάτε να κάνετε. Δεν θα αναφερθώ στο χάρτη του 1:100.000 του κ. Λέκκα. Αν είναι σωστός το έργο στην Τριχωνίδα είναι πάνω σε διασταύρωση δύο ενεργών ρηγμάτων. Είναι επικίνδυνο που πάει να στηθεί το έργο από άποψη ενεργότητας σεισμών. Η λίμνη στο ψηλότερο σημείο είναι πάνω σε επώθηση. Έδρασαν πριν 40 εκ. χρόνια θα μου πει κανείς. Υπάρχουν ενεργά ρήγματα, με κινήσεις ενεργές σημερινές. Πιθανό κάποια να ζωντανέψουν. Έχουμε τρεις αναστροφές. Διαστολή, πίεση, διαστολή. Η Ελλάδα είναι ενεργειακό κέντρο σεισμών. Αν δεν ξέρεις γεωλογία γίνε περιπτεράς. Δεν γίνεται να υπογράφεις γεωλογική μελέτη χωρίς να ξέρεις γεωλογία. Ο φοιτητής στο τρίτο έτος να μου λέει «η μελέτη αυτή δεν περνάει. Δε γίνεται να στήνω έργο εκ του προχείρου με τιμές μέχρι το 2010. Δεσμεύομαι ότι εντός 10ημέρου θα έχω καταθέσει απάντηση για αυτή την ΠΕ. Προς την ΤΕΡΝΑ: Προσέξτε τις γεωλογικές μελέτες. Πάνω σε τρία ρήγματα θα χαθεί η επένδυσή σας».

(Πηγή: agrinionews.gr)