Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων

219
aiolika

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΑΛΟΓΟΒΡΥΣΗ»ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΣ

Το συντονιστικό της κίνησης πολιτών για τα αιολικά σε Φουρνά και Κτημενίων σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Ως «Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις Δημοτικές Ενότητες Φουρνά και Κτημενίων»  εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά και στα Νοτιοανατολικά Άγραφα. Ως εκ τούτου θεωρούμε απαράδεκτη την ΜΠΕ για το έργο της εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ των 7 ανεμογεννητριών μέγιστης ισχύος 24,15 MW, της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΡΕΝΤΙΝΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε» στη θέση ΑΛΟΓΟΒΡΥΣΗ, στην κορυφογραμμή της Βουλγάρας.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ. Είμαστε υπέρ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος∙ και κυρίως με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές και ισοδύναμες λύσεις για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις ανάγκες της και τους σταδιακούς στόχους, που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε κάθε περίπτωση είμαστε πεπεισμένοι ότι η επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και, δυστυχώς, διαρκώς αναβάλλεται, θα αφήσει την Ευρυτανία εκτός των Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ), υπακούοντας στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Στερεάς, το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρυτανία «Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς».  Αναλυτικότερα:

  • Οι εγκαταστάσεις των τεράστιων αυτών ανεμογεννητριών 160μ συνολικού ύψους, πρόκειται να γίνουν μέσα στο ελατόδασος. Σε συνδυασμό με τα συνοδά έργα -και αναφερόμαστε στη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης πλάτους τουλάχιστον 10μ, και κάποιες φορές 20μ, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, την ανέγερση οικίσκων ελέγχου, το υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κλπ-θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και καταστροφή των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών του δάσους, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και πλημμυρικών φαινομένων.
  • Το ελατόδασος του Δασαρχείου Φουρνά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, με την καλύτερη ποιότητα ελάτινου ξύλου, που για τους ελάχιστους μόνιμους οικονομικά ενεργούς εναπομείναντες κατοίκους αποτελεί πηγή ζωής και εισοδήματος. Με τα έργα αυτά αντικειμενικά ανατρέπεται ο χαρακτήρας και απαξιώνεται στο διηνεκές η περιοχή των Νοτιοανατολικών Αγράφων. Σε συνδυασμό με τα Μικρά Υδροηλεκτρικά σε κάθε ρέμα και τα έργα αντλησιοταμίευσης στην Λίμνη Σμοκόβου καθίσταται πλέον Βιομηχανική Περιοχή και Ενεργειακό Κέντρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται
  • Οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών απαιτούν έκταση γηπέδου ποδοσφαίρου. Και αναφερόμαστε σε υψόμετρα έως και πάνω από τα 1400 μέτρα, που το ορεινό τοπίο στα υψόμετρα αυτά, πάνω από 800μ,  θεωρείται, και πρέπει να προστατεύεται, ως φυσικό απόθεμα και απόθεμα βιοποικιλότητας, περιοχή φυσικού κάλους με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.
  • Η  κάθε ανεμογεννήτρια σύμφωνα με τις ΜΠΕ είναι μια βιομηχανική μονάδα.Το συνολικό ύψος της είναι 160μ, όσο το ύψος ενός ουρανοξύστη 50 ορόφων!Η βάση στήριξης της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί τουλάχιστον 500 κυβικά μέτρα μπετόν με πολύ πυκνό σιδερένιο οπλισμό, φυτεμένη στο έδαφος που ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
  • Ο Νομός Ευρυτανίας με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς(ΦΕΚ 299/14.12.2018) έχει χαρακτηριστεί ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Έχει δε εκπονηθεί ήδη η Μελέτη-οδικός χάρτης από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και είναι σε εξέλιξη το έργο της ανάδειξης (ΑΔΑ: Ω0ΒΠ7ΛΗ-Υ6Ψ). Αυτό αποφεύγεται να αναφερθεί στην ΜΠΕ του έργου, παρά του ότι αυτή έχει εκδοθεί μεταγενέστερα .
  • Ο πληθυσμός όλων των χωριών της περιοχής διαρκώς συρρικνώνεται λόγω των πολιτικών της εγκατάλειψης. Πεποίθησή μας είναι ότι η συγκράτηση του πληθυσμού της περιοχής περνάει μέσα από την προώθηση και υποστήριξη του ήπιου ορεινού εναλλακτικού τουρισμού, του ορειβατικού, θρησκευτικού, ιαματικού, πολιτιστικού τουρισμού, την αξιοποίηση του δασικού πλούτου και τη στήριξη της μελισσοκομίας και της μικρής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, στοιχεία που υπονομεύονται από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών. Έχουμε την πεποίθηση ότι τα έργα αυτά θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της δημογραφικής συρρίκνωσης των χωριών.
  • Με ψήφισμά του πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ και στην αλόγιστη αδειοδότηση των αιολικών σταθμών στο σύνολο της Περιφέρειας. Ομόφωνα επίσης τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων Καρπενησίου, Σοφάδων και Μακρακώμης εκφράζουν την αντίθεσή τους για τους αιολικούς σταθμούς στην περιοχή.

Για όλους αυτούς τους λόγουςαπαιτούμε πια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, τη ΡΑΑΕΥ και το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, να απορρίψουν την ΜΠΕ και να ακυρώσουν συνολικά τα έργα των αιολικών σταθμών, που η αδειοδότηση τους είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, και να προστατευτεί αυτό που μας κρατάει όρθιους ακόμα στα χωριά μας:  ο φυσικός μας πλούτος και το παρθένο περιβάλλον».