Μεγάλη απώλεια για την επιστήμη και την Ευρυτανία

244
images (9)

Έφυγε  ο Καθηγητής Γεώργιος Γιαννίτσαρης

Σε ηλικία 70 ετών, έφυγε από την ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Γνωστικό Αντικείμενο “Σχέση Παραδοσιακής και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής” της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Γεώργιος Γιαννίτσαρης. Καταγόταν από το χωριό Νόστιμο Ευρυτανίας, αλλά ζούσε μόνιμα στη Αθήνα. Διετέλεσε Ακαδημαϊκός και συνταξιοδοτήθηκε το 2022. Αποφοίτησε το 1978 ως Αρχιτέκτων μηχανικός από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., ενώ αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Μηχανικός της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. ΤΟ 2000. Γνωστικό του αντικείμενο ήταν η σχέση της παραδοσιακής και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ήταν η Ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα Μεταβυζαντινά μνημεία και η Βιομηχανική αρχαιολογία.

Εξέδωσε τα βιβλία με τις αρχιτεκτονικές μελέτες: «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας», «Οι νερόμυλοι της Ευρυτανίας», «Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ».

Ξεχωρίζουν οι εισηγήσεις του:

-Ο Εβλιά Τσελεμπί και τα οθωμανικά κτίρια του Καρπενησίου – Πρακτικά Συνεδρίου: Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ.

– Η Αρχοντική οικία του Δήμου Αγράφων – Πρακτικά Συνεδρίου: ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

‘‘Ο Γεώργιος Γιαννίτσαρης υπήρξε ακούραστος ερευνητής Επιστήμονας, πολυγραφότατος με αμέτρητες επιστημονικές μελέτες, εισηγήσεις σε Συνέδρια, διαλέξεις, ομιλίες, παρουσίες σε σχετικές εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας πολλά Μνημεία και θέματα του Τομέα του για όλον τον Ελληνικό χώρο και ιδιαίτερα, με περισσότερο – ζηλευτό μεράκι για την αγαπημένη του Ευρυτανία, της οποίας την Αρχιτεκτονική μελέτησε από άκρη σε άκρη.’’, αναφέρουν με σχετική ανάρτησή του ο  Σύλλογος Καστανιωτών  Ευρυτανίας. Ιδιαίτερα ο αείμνηστος Καθηγητής αγάπησε την Καστανιά και την έχει επισκεφτεί κατ’ επανάληψη, το 2010 και το 2014 συμβάλλοντας ιδιαίτερα στη μελέτη και στην άκαρπη έως σήμερα προσπάθεια διάσωσης του Ιστορικού μας Ναού του Αγίου Νικολάου Καστανιάς.

Μιλώντας στην στήλη του ‘Ευρυτάνα της εβδομάδας’ στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΌ ΤΟ 2019, είχε πει σχετικά με την αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας:

‘‘Εκείνη την εποχή ένα έντονο φαινόμενο που παρατηρείται είναι αυτό της ληστείας. Σε όποιο σπίτι έχω κάνει τα σχέδιά του το οποίο έχει χτιστεί μέχρι το τέλος του 1800 όλα έχουν πολεμίστρες. Ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει ο καθένας παρατηρούνται τα ταπεινά σπίτια, τα οποία είναι ισόγεια μονόχωρα. Ανεβαίνοντας τάξη παρατηρούμε το ισόγειο με όροφο και ένα μπαλκόνι. Αυτοί που είχαν χρήματα μπορούσαν να κάνουν πυργοειδή κτήρια όπως είναι στους Δομιανούς και στο Στένωμα το οποίο κατεδαφίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Αρχοντικά συναντούσαμε σε πολλά μέρη της Ευρυτανίας όπως στο Μαραθιά, στα Άγραφα τα οποία τώρα δεν υπάρχουν. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα στα σπίτια εκτός των προαναφερθέντων είναι τα παντζούρια εσωτερικά στην οικία, η κορνίζα αυτή που έχουν τα μπαλκόνια, τα λεγόμενα ξυλόγλυπτα. Ο δαντελένιος στολισμός που έχουν κάποια μπαλκόνια είναι επιρροές από Ευρυτάνες που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μαραθιάς αποτελείται από αρκετά τέτοιου είδους εγκαταλελειμμένα κτήρια.’’ (Διαβάστε όλη την συνέντευξη στο: www.evrytanikospalmos.gr)

Η εξόδιος ακολουθία του έγινε την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2024, στο αγαπημένο του χωριό Νόστιμο.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΗΣ ΒΙΒΛΙΟ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΗΣ 2