«Μικρή Ιστορία του Κόσμου»

7
mairi 34

του Έρνστ Γκόμπριχ, Εκδόσεις Πατάκη

ΜΠΑΖΙΩΝΗ

Το έργο του Έρνστ Γκόμπριχ “Μικρή Ιστορία του Κόσμου” αποτελεί μια γοητευτική και προσιτή αφήγηση της ιστορίας της ανθρωπότητας, γραμμένη με απλότητα και ζωντάνια, που απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών, καθώς εξιστορεί με σαφήνεια και γλαφυρότητα τα σημαντικότερα γεγονότα, πολιτισμούς και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου μας.

Η αφήγηση καλύπτει κομβικά ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την πορεία της ανθρωπότητας. Ξεκινά με την Εποχή του Χαλκού και την ανάπτυξη των πρώτων πόλεων-κρατών στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, προχωρά στην άνθιση της αρχαίας Ελλάδας και την ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην πτώση της Ρώμης, τη γέννηση του Ισλάμ, τις Σταυροφορίες και την άνοδο του φεουδαρχικού συστήματος.

Η Αναγέννηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή σημαντικής πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθισης. Εν συνεχεία, οι Μεγάλες Ανακαλύψεις επεκτείνουν τον ορίζοντα του κόσμου, ενώ ο Διαφωτισμός εισάγει ιδανικά όπως η ελευθερία της σκέψης και η επιστημονικής πρόοδος, ενώ η Γαλλική Επανάσταση θεμελιώνει ιδανικά, όπως η ισότητα. Η αφήγηση συνεχίζει με τη Βιομηχανική Επανάσταση, που μεταβάλλει τις κοινωνίες παγκοσμίως, αλλά και τις επαναστάσεις που καθιερώνουν ιδανικά, όπως η ισότητα και η ελευθερία. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με γεγονότα του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, που επαναπροσδιορίζουν την πορεία της ανθρωπότητας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του βιβλίου είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του συγγραφέα. Μέσα από την αφήγησή του, αναδεικνύονται η αξία της κριτικής ικανότητας, της δημιουργικότητας και της ικανότητας να διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Ο τόνος του Γκόμπριχ είναι γεμάτος αισιοδοξία και ενθάρρυνση προς τον αναγνώστη να στοχαστεί αναφορικά με τη συνέχεια της ιστορίας αλλά και τη δική του θέση μέσα στην πορεία του κόσμου. Η “Μικρή Ιστορία του Κόσμου” είναι ένα βιβλίο που δεν παρέχει μόνο πληροφορίες, αλλά και έμπνευση, καθώς μας προσκαλεί να αντιληφθούμε την ιστορία ως ένα ταξίδι, στο οποίο είμαστε όλοι επιβάτες.