Μομφή στην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου από την παράταξη ‘Πατρίδα μας η Στερεά’

164

Όπως είχαν ήδη πει από την προηγούμενη εβδομάδα, η παράταξη της αντιπολίτευσης ‘Πατρίδα μας η Στερεά’ προχώρησε σε μομφή της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε ανακοίνωσή της λέει χαρακτηριστικά:

«Υποχρεωθήκαμε, όπως είχαμε προαναγγείλει, να κάνουμε Μομφή στην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τη μεροληπτική διεύθυνση των συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη διαφύλαξη των στοιχειωδών κανόνων για τα δικαιώματα της μειοψηφίας, για τις διαδικασίες προγραμματισμού των έργων και τον πολιτικό έλεγχο. Δυστυχώς οι απαντήσεις ήταν απλές και θλιβερές. «Παιδιά όλα καλά πάνε και μη φωνάζετε!!!».

Δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις για σοβαρή διαβούλευση και καθαρές λύσεις, και απαντήσεις για τα προβλήματα, η Περιφέρεια περιορίζεται να ενισχύσει το «κλειστό κύκλο εξουσίας», να επικοινωνεί με φλύαρα Δελτία Τύπου, τα έργα να προγραμματίζονται «αλά καρτ», χωρίς έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία. Η διακυβέρνηση της Περιφέρειας ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην χάσει την εξουσία και δευτερευόντως για την προοπτική του τόπου.

Ζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η παράταξή μας, η παράταξη του κ. Μαρκόπουλου και η παράταξη του κ. Γκλέτσου, να διασφαλίζει και να εγγυάται η Πρόεδρος τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, να διευθύνει δημοκρατικά και παραγωγικά τις εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, να προωθεί διαδικασίες διαβούλευσης με ΟΤΑ, φορείς και Κυβέρνηση και να διασφαλίζει τις θεμελιώδεις αρχές κάθε Διοίκησης: Έλεγχος, Διαφάνεια, Λογοδοσία, στον τρόπο διαχείρισης των πόρων της Περιφέρειας, αλλά και στον «κύκλο των συμφερόντων» στα έργα.

Προτείναμε, όπως σε κάθε βουλευόμενο όργανο, να θεσμοθετηθεί ο ετήσιος προγραμματισμός και σε βάθος χρόνου της 5ετούς θητείας, αλλά και έργων τουλάχιστον μιας 10ετίας. Ο ετήσιος προγραμματισμός, όπως στο Κοινοβούλιο κάθε Δεκέμβριο, θα δίνει τη δυνατότητα του ελέγχου του έργου από την αντιπολίτευση, αλλά και του απολογισμού από μέρους της πλειοψηφίας. Μονάχα με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει διαφάνεια, έλεγχος και λογοδοσία στον τρόπο που διαχειρίζεται η Αρχή τους πόρους, αλλά και τα έργα.

Παράλληλα ο προγραμματισμός των έργων ανά νόμο, θα πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης κύρια με τους  Δήμους και τους παραγωγικούς φορείς, με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και δικαία διανομή αναπτυξιακών έργων. Να αλλάξουμε το τωρινό σύστημα όπου ο κάθε Δήμαρχος πρέπει να τα «έχει καλά» με τον Περιφερειάρχη, δημιουργώντας έτσι ένα πλέγμα εξουσιαστικών και πελατειακών μηχανισμών. Να θεσμοθετηθεί ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός.

Προτείναμε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα μομφής κατά του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως γίνεται ακόμη και σε ένα Σωματείο του ΑΚ. Να ελεγχθεί έτσι η μεροληπτική ή ανεπαρκής διεύθυνση των συζητήσεων και των θεμάτων που κάθε φορά έρχονται προς συζήτηση. Ο Πρόεδρος να διαλέγεται με το Προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων. Τις προτάσεις μας αυτές θα υποβάλουμε και προς το Υπουργείο Εσωτερικών, που επεξεργάζεται το νέο κανονισμό των Περιφερειακών Συμβουλίων».